Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 30 maja 2009, 8:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2099191
Samochód: autonogi ;D

Witam!, mam pytanie jak można się załapać do pracy jako pilot? chodzi o wykształcenie czy to może być na farta złożyć dokumenty albo się uda albo nie??? :roll:

MODLITWA KIEROWCY:

http://www.youtube.com/watch?v=tiTL0hul ... re=related

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: służbowy

u mnie w firmie po prostu trzeba być kierowcą. jeździsz normalnie dużym a jak leci gabarycik to pakujesz się w busika i pilotujesz, na powrocie najczęściej wskakujesz na plecy i wracacie w podwójnej obsadzie

zabrali mi VOLVO dostałem "ROBURA" teraz mnie wszyscy wyprzedzają

Post Wysłano: 30 maja 2009, 13:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: wypasione

W obecnej chwili musisz mieć pozwolenie/zaświadczenie o skończeniu kursu kontroli ruchu drogowego (jakoś tak podobnie brzmi).
Słyszałem że nawet stopki z przejść muszą takie mieć jak również powadzący te kościelne pochody (czy jak to się nazywa).
Koszt to około 300 do 500zł.

Post Wysłano: 30 maja 2009, 14:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Słyszałem że nawet stopki z przejść muszą takie mieć jak również powadzący te kościelne pochody (czy jak to się nazywa).
Procesje :mrgreen:

Ostatnio zmieniony 30 maja 2009, 15:15 przez Bono29, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 30 maja 2009, 15:02

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: volvo

Cytuj:
Pewnie pielgrzymka. :)

Post Wysłano: 30 maja 2009, 22:13

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
W obecnej chwili musisz mieć pozwolenie/zaświadczenie o skończeniu kursu kontroli ruchu drogowego (jakoś tak podobnie brzmi).
Trzeba ukończyć kurs,w zakresie kierowania ruchem drogowym.

Post Wysłano: 31 maja 2009, 10:08

Chyba bardziej pożądane będzie prawo jazdy chociażby kat. B? Chociażby do kierowania "autem-pilotem".

Post Wysłano: 31 maja 2009, 15:15

Użytkownik

Użytkownik

Ale bez kursu na kierowanie ruchem drogowym nie znajdzie się pracy. Zresztą według mnie pilot gabarytu powinien mieć też doświadczenie w prowadzeniu zestawów ciężarowych i przewożeniu ładunków ponadgabarytowych.

Post Wysłano: 31 maja 2009, 17:16

Użytkownik

Użytkownik

Ostatnio było ogłoszonko do OL-Transu.... szukali pilotka, jedyn z wymagań było jeszcze bardzo dobra znajomość jezyka niemieckiego w mowie i piśmie

Post Wysłano: 01 cze 2009, 14:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Czyli podstawowe wymogi to: prawo jazdy min. kat.B, ukończony kurs do kierowania ruchem, a nie wiecie gdzie mogę taki kursik zrobić jeśli kosztuje to ok 300-500zł najlepiej w okolicach Radomia?

MODLITWA KIEROWCY:

Post Wysłano: 01 cze 2009, 16:13

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7569808

takie kursy przeprowadzają ośrodki ruchu drogowego, zadzwoń do najbliższego ośrodka i się dowiesz wszystkiego.

Post Wysłano: 01 cze 2009, 20:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8261240

Cytuj:
KIEROWANIE RUCHEM DROGOWYM
Kursy i szkolenia

Szkolenie organizowane jest na podstawie rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 18 lipca 2008 r. w sprawie kierowania ruchem drogowym (Dz.U. Nr 132, poz. 839)

Szkolenie dotyczy:

1. osób odpowiedzialnych za utrzymanie porządku podczas przemarszu procesji, pielgrzymki lub konduktu pogrzebowego
2. umundurowanych i odpowiednio oznakowanych pracowników nadzoru ruchu komunikacji miejskiej
3. pilotów pojazdów nienormatywnych
4. członków zespołu ratownictwa medycznego - podczas akcji prowadzenia medycznych czynności ratunkowych
5. pracowników kolejowych na przejeździe kolejowym
6. osób działających w imieniu zarządcy drogi oraz osób wykonujących roboty na drodze na zlecenie lub za zgodą zarządcy drogi
7. osób nadzorujących bezpieczne przejście dzieci przez jezdnię, w wyznaczonym miejscu
8. kierujących autobusem szkolnym w miejscach postoju związanych z wsiadaniem lub wysiadaniem dzieci

Warunki udziału w szkoleniu:

* wypełniona karta zgłoszenia (do pobrania)
po wypełnieniu należy przesłać faksem na nr: (015) 823 65 05
* dowód wpłaty

Koszt szkolenia 350 zł od osoby.

Potwierdzeniem ukończenia szkolenia jest pozytywne zaliczenie testu i egzaminu praktycznego
(zgodne z zakresem programu szkolenia).
Dokumentem potwierdzającym posiadanie uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z kierowaniem ruchem drogowym jest zaświadczenie wydane przez Dyrektora WORD.

Uzyskane zaświadczenie ważne jest 24 miesiące

Istnieje możliwość przeprowadzenia szkolenia w siedzibie jednostki kierującej swoich pracowników na szkolenie !
Źródło: http://word.tarnobrzeg.pl

Post Wysłano: 12 lip 2009, 22:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Witam!,
Byłem w WORD Radom koszt takiego kursu to 300zł ale w sekretariacie powiedzieli mi że do puki nie znajdą się chętni kursu nie będzie z tego co pamiętam jak się zapisywałem było chyba czterech chętnych i tak czekam do dziś na telefon :x :roll:

MODLITWA KIEROWCY:

Post Wysłano: 13 lip 2009, 8:28

Użytkownik

Użytkownik

Dodam jeszcze jedno, łatwiej jest pracę znaleźć mają własne auto, np. kolega ma Golfa III Kombi, zakłada tylko belkę z "kogutami" i napisem Pilot i już gotowy do pracy ma również "specjalne" "spanie" w samochodzie, czyli rozkłada tylnie siedzenia, koc itp. Co się często przydaję gdy trafi się dłuższy pilotaż. Dziś pilotuje aż z Białoruskiej granicy w okolice Poznania. Jeden z poznanych prze zemnie pilotów ma VW Transportera, również prywatny, za napis na aucie : Jeździmy dla xxxx
Dostaję bodajże 3000zł rocznie. Do roboty aktualnie ciężko się wkręcić...
Pzdr, jakbyście chcieli coś więcej wiedzieć to piszcie :)

Post Wysłano: 13 lip 2009, 8:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

Mowisz o T4 z Grudziądza ? Zielony taki , Jeździmy dla Schwerlast coś..
Ma chyba jeszcze białego T4 i Czerwonego Partnera bądź Berlingo.

Post Wysłano: 13 lip 2009, 17:04

Użytkownik

Użytkownik

Mówię o tym, na pierwszym planie nawet kierowca się zapał...

Obrazek

Ładną towarzyszkę miał :twisted:

Post Wysłano: 01 sie 2009, 0:34

Użytkownik

Użytkownik

GG: 969814
Samochód: Mondeo 1.8 TD

mając taki kurs + własny samochód gdzie polecacie szukać takiej roboty? jestem z Elbląga i nie orientuje się jeszcze w takich tematach :wink: mogę liczyć na pomoc z waszej strony? :>

Post Wysłano: 04 sie 2009, 14:33

Użytkownik

Użytkownik

Nie jestem zorientowany w zakresie pilotażu, ale wątpię żeby było zapotrzebowanie na pilotów z własnym autem. Powód? Albo firmy transportowe mają swoje auta pilotujące, albo są firmy zajmujące się pilotażem, posiadające po kilka małych autek. Chyba że myśleliście właśnie o tej drugiej kwestii?

Post Wysłano: 02 lip 2012, 13:50

Użytkownik

Użytkownik

Witam!

Pozwolę sobie odświeżyć ten temat, żeby nie zaśmiecać forum kolejnym o tym samym. Chciałem się dowiedzieć jak wygląda obecna sytuacja, jeśli chodzi o możliwość pracy jako pilot przewozów ponadnormatywnych.

Nadal wystarczy prawo jazdy kat. B i kurs kontroli ruchu drogowego, aby złożyć CV na to stanowisko? Jaki zawód oprócz pilota i kierowcy gabarytu (nie posiadam prawka na C) można wykonywać jeszcze w firmie zajmującej się transportem ponadnormatywnym?

Czy ukończenie studiów magisterskich na kierunku logistyki pomaga w zdobyciu pracy w takiej firmie?

Post Wysłano: 02 lip 2012, 15:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 9992528
Samochód: Fiat Marea Weekend

Cytuj:
Witam!

Pozwolę sobie odświeżyć ten temat, żeby nie zaśmiecać forum kolejnym o tym samym. Chciałem się dowiedzieć jak wygląda obecna sytuacja, jeśli chodzi o możliwość pracy jako pilot przewozów ponadnormatywnych.

Nadal wystarczy prawo jazdy kat. B i kurs kontroli ruchu drogowego, aby złożyć CV na to stanowisko? Jaki zawód oprócz pilota i kierowcy gabarytu (nie posiadam prawka na C) można wykonywać jeszcze w firmie zajmującej się transportem ponadnormatywnym?

Czy ukończenie studiów magisterskich na kierunku logistyki pomaga w zdobyciu pracy w takiej firmie?
Możesz spróbować ale wątpię. Ciężko jest dostać się na pilota nie jeżdżąc nigdzie wcześniej zawodowo. Jak już to było wyżej napisane firmy zajmujące się transportem ponadgabarytowym i własnym pilotażem potrzebują ludzi z kat. c,e by w razie czego móc wskoczyć na zestaw. Tu o wykształcenie nie chodzi... chociaż ostatnio dużo słyszy się o ofertach pracy na BF3 a tu potrzebny jest biegły niemiecki w mowie i piśmie oraz ukończenie niemieckiego kursu. Na krajowego potrzebny jest prawo jazdy kat b, ukończony kurs kierowania ruchem drogowym oraz dużo.., dużo szczęścia :(