Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 11 cze 2009, 1:39

Użytkownik

Użytkownik

GG: 10095414

Nigdzie nie mogę znaleźć tematu, więc pisze tu.
Potrzebuję pilnej odpowiedzi na pytanie: czy mogę zrobić ten kurs, jeśli mam naazie tylko kat. B. Zaznaczam, że chodzę na prawko C a zaraz potem śmigam na E, ale boję sie, że nie wyrobie do września: jazdy, kolejki w Wordzie, ew. poprawki. Proszę o szybką odpowiedź, z góry dzienx.

E - jest
D - jest
kurs na przewóz rzeczy jest buahaha :P

Post Wysłano: 11 cze 2009, 8:27

Użytkownik

Użytkownik

żeby ominać kwalifikacje wstępną musisz zdobyć prawko kat c przed wrzesniem 2009r. jesli ci sie nie uda to nie wazne czy wczesniej zrobisz kurs na przewoz rzeczy czy nie. odp na twoje pytanie to mozna zrobic kurs majac kat b ( tzn zalezy od osrodka w ktorym kurs ten robisz

Post Wysłano: 11 cze 2009, 11:08

Kurs na przewóz rzeczy można zrobić posiadając tylko prawo jazdy kat. B. Kwestia tego czy wyrobisz się do 10.09.2009r. Jeżeli nie, to wydasz na darmo kilkaset złotych.

Post Wysłano: 11 cze 2009, 21:03

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
żeby ominać kwalifikacje wstępną musisz zdobyć prawko kat c przed wrzesniem 2009r. jesli ci sie nie uda to nie wazne czy wczesniej zrobisz kurs na przewoz rzeczy czy nie. odp na twoje pytanie to mozna zrobic kurs majac kat b ( tzn zalezy od osrodka w ktorym kurs ten robisz

i będzie ważny choć miałem tylko B?

E - jest
D - jest

Post Wysłano: 11 cze 2009, 22:10

Cytuj:
Jeżeli zrobisz kurs na przewóz rzeczy posiadając tylko prawo jazdy kat. B, a zdobędziesz prawo jazdy kat. C PRZED 10.09.2009r. to kurs na przewóz rzeczy będzie ważny.

Post Wysłano: 12 cze 2009, 8:55

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Jeżeli zrobisz kurs na przewóz rzeczy posiadając tylko prawo jazdy kat. B, a zdobędziesz prawo jazdy kat. C PRZED 10.09.2009r. to kurs na przewóz rzeczy będzie ważny.
Mam nadzieję :|

E - jest
D - jest

Post Wysłano: 12 cze 2009, 13:11

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Zamiast kombinować zrób prawko do września i póżniej spokojnie kurs z wpisaną kategorią C

Post Wysłano: 12 cze 2009, 13:16

Cytuj:
Zamiast kombinować zrób prawko do września i póżniej spokojnie kurs z wpisaną kategorią C
Ale tutaj nie ma żadnego problemu czy masz wpisaną tylko kat. B, czy masz wpisane B/C. Może sobie zrobić teraz, ale nie ma pewności czy zdąży z C więc profilaktycznie lepiej się wstrzymać, żeby przypadkiem nie wywalić na darmo kilka stówek.

Post Wysłano: 12 cze 2009, 13:19

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
ale nie ma pewności czy zdąży z C więc profilaktycznie lepiej się wstrzymać, żeby przypadkiem nie wywalić na darmo kilka stówek.
popieram, a mając C zawsze gdzieś zrobi sobie ten "dziwny" kurs

Post Wysłano: 12 cze 2009, 13:37

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Renault Mascott

Możesz śmiało robić ten kurs pod warunkiem zdobycia prawka kat.C do 10.09.09 ,kończysz kurs,robisz prawko C i już mając dokument w kieszeni lecisz do ośrodka po odbiór świadectwa ukończenia kursu.

Post Wysłano: 12 cze 2009, 13:41

Cytuj:
Możesz śmiało robić ten kurs pod warunkiem zdobycia prawka kat.C do 10.09.09 ,kończysz kurs,robisz prawko C i już mając dokument w kieszeni lecisz do ośrodka po odbiór świadectwa ukończenia kursu.
Wszystko zależy od szkoły. Niektórzy wymagają posiadania prawa jazdy kat. C, a niektórzy nie.

Post Wysłano: 12 cze 2009, 14:12

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Wszystko zależy od szkoły. Niektórzy wymagają posiadania prawa jazdy kat. C, a niektórzy nie.

Możliwość to ja mam, ale czy mi nikt później sie nie przyczepi nje wiem pracodawca a może itd albo misiek ze mam ten kurs z datą wcześniejszą jak kat. C? Głównie o to mi sie rozchodzi.

E - jest
D - jest

Post Wysłano: 12 cze 2009, 16:16

Cytuj:
Możliwość to ja mam, ale czy mi nikt później sie nie przyczepi nje wiem pracodawca a może itd albo misiek ze mam ten kurs z datą wcześniejszą jak kat. C? Głównie o to mi sie rozchodzi.
Już to było tutaj kilka razy napisane: nie ma żadnego problemu, jeżeli zrobisz wcześniej kurs i masz wpisaną tylko kat. B. Ja szukając pracy nie miałem z tym żadnego problemu, a przy kontroli nie wozisz tego ze sobą, tylko masz od pracodawcy zaświadczenie, że masz kurs na przewóz rzeczy, badania psychotechniczne i lekarskie i to wozisz ze sobą.

Post Wysłano: 12 cze 2009, 22:57

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Już to było tutaj kilka razy napisane: nie ma żadnego problemu, jeżeli zrobisz wcześniej kurs i masz wpisaną tylko kat. B. Ja szukając pracy nie miałem z tym żadnego problemu, a przy kontroli nie wozisz tego ze sobą, tylko masz od pracodawcy zaświadczenie, że masz kurs na przewóz rzeczy, badania psychotechniczne i lekarskie i to wozisz ze sobą.
Aha, wiec wielkie dzięki no to zasuwamy C, potem E a kurs ten mam za tydzień, :mrgreen:

E - jest
D - jest

Post Wysłano: 18 cze 2009, 8:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2805106

Nie zawsze daje się przekonać pracodawcę że to zaświadczenie z kat. B jest ważne... Niektórzy pracodawcy chcą żeby dopisać pozostałe kategorie, zdobyte po kursie.
No i zaczynają się problemy bo nie można przypisać kategorii na zaświadczeniu na którym data wydania jest wcześniejsza od terminu zdobycia prawa jazdy.

Post Wysłano: 18 cze 2009, 23:34

Użytkownik

Użytkownik

no to ja już nie wiem, jedni mówią tak drudzy tak

E - jest
D - jest

Post Wysłano: 19 cze 2009, 11:09

Cytuj:
Nie zawsze daje się przekonać pracodawcę że to zaświadczenie z kat. B jest ważne... Niektórzy pracodawcy chcą żeby dopisać pozostałe kategorie, zdobyte po kursie.
No i zaczynają się problemy bo nie można przypisać kategorii na zaświadczeniu na którym data wydania jest wcześniejsza od terminu zdobycia prawa jazdy.
Spotkałeś się z tym osobiście czy to tylko Twoje przypuszczenie? U mnie nie było NIGDY problemu z tym, że mam wpisaną tylko kat. B.

Post Wysłano: 19 cze 2009, 15:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2805106

Spotkałam się z tym osobiście. Dwukrotnie.

Jeden raz kierownik firmy transportowej upierał się że te "nieprawidłowości" zostały wykryte przez ITD podczas kontroli w firmie i że mieli problemy... Co pewnie prawdą nie było. Nie mniej jednak problemy tego typu się zdarzają dlatego ja zawsze radzę poczekać na kat. C (chociażby zdany egzamin).

Post Wysłano: 20 cze 2009, 14:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4545397
Samochód: scania 124L

witam, dzisiaj ide na kurs na przewóz rzeczy zaczynam o 16 , czy będzie mi tam potrzebne coś np do robienia notatek czy coś takiego, czy to będą tylko wykłady i nic więcej ?

Post Wysłano: 20 cze 2009, 14:23

Zależy czy prowadzący przeprowadzi to rzetelnie czy po prostu weźmie kasę, puści ze dwa filmy i ok (tak było u mnie, wszystkie niezbędne informacje zdobyłem sam).