Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 04 lip 2009, 16:44

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

czy nie majac ukonczonych 21 lat moge jezdzic samym ciagnikiem siodlowym(tak poprostu sie przejechac i on jest nie moj)? bo tam w dowodzie chyba nie ma DMC tylko sa naciski na osie..

Post Wysłano: 04 lip 2009, 17:08

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3745303
Samochód: VOLVO FH12, 420.

Obawawiam sie, ze w dowodzie jest DMC zestawu i DMC pojazdu (tak na 98%). DMC zestawu wynosi w zaleznosci od rok produkcji 42 tony (do marca 2003), lub 40 jesli pojazd jest nowszy.

Post Wysłano: 04 lip 2009, 17:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 71830
Samochód: saicento z kratką

Cytuj:
Obawawiam sie, ze w dowodzie jest DMC zestawu i DMC pojazdu (tak na 98%). DMC zestawu wynosi w zaleznosci od rok produkcji 42 tony (do marca 2003), lub 40 jesli pojazd jest nowszy.
o_0
W dowodzie czego?
W dowodzie ciągnika masz DMC ciągnika (najczęściej 18 ton), a dowód przyczepy posiada info o DMC przyczepy). I cały zespół nie może przekroczyć 40/42 ton.

Post Wysłano: 04 lip 2009, 17:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

W dowodzie rejestracyjnym ciągnika siodłowego jest wpis dot. DMC zestawu ;)

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 04 lip 2009, 19:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Cytuj:
czy nie majac ukonczonych 21 lat moge jezdzic samym ciagnikiem siodlowym(tak poprostu sie przejechac i on jest nie moj)? bo tam w dowodzie chyba nie ma DMC tylko sa naciski na osie..
Pewien nie jestem, bo nigdy mnie to nie dotyczyło, ale "przejechać się" to możesz wszystkim. Ograniczenie 7,5 tony dotyczy zatrudnienia jako kierowcę zawodowego.
Nawet na kursie C jeżdziłeś DMC 12t, albo na C+E DMC ok. 20t.

Post Wysłano: 09 lip 2009, 22:23

Użytkownik

Użytkownik

Kolega wyżej ma racje ... możesz jeździć wszystkim. Bez względu na DMC jeśli chcesz się tylko przejechać . Z tego co wiem możesz chyba wykonywać transport na potrzeby własne nie mając ukończonych 21 lat ale co do tego nie jestem pewny . A zawodowo możesz jeździć samochodem do 7.5 t DMC

Post Wysłano: 09 lip 2009, 22:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Sprecyzujmy.
Można jeździć na użytek osobisty, nie mylić z przewozem na potrzeby własne (czyli gdy np firma przewozi swoje produkty do klientów, ale w momencie kiedy nie kasuje opłaty za transport).

Tak więc de facto można jeździć tylko swoim autem po węgiel (na własne potrzeby, a nie żeby sprzedać całej wiosce).
Węgiel to oczywiście przykład.

Nie wiem tylko czy właśnie auto nie musi być zarejestrowane na prowadzącego, chyba musi

tak więc wtedy odpowiedź na to czy możesz sie przejechać każdym innym ciągnikiem siodłowym brzmiałaby nie

Post Wysłano: 10 lip 2009, 5:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

aby wiedzieć nie mając dowodu rejestracyjnego ciągnika siodłowego czy ma on DMC wystarczy wiedzieć jaka jest definicja DMC.

DMC to masa: własna + ładowność, więc jeżeli w dowodzie rejestracyjnym jest ładowność, to znajdziemy DMC.

a to czy można jeździć trzeba nie spekulować, ale spojrzeć do prawa transportowego do Art. 39a.

Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]