Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 08 lip 2009, 23:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 9870144
Samochód: Scania R450

Wiem, że w Polsce mając kategorie prawa jazdy B można ciągnąć tak zwaną przyczepkę lekką o DMC 750kg jeżeli ciężar samochodu i przyczepki z ładunkiem nie przekracza 3.5DMC. I chciałem się spytać czy w Niemczech jest tak samo? Ponieważ mojej kuzynki narzeczony ma tylko B a chciałby udać się właśnie takim "zestawem" do tego kraju

Jeśli coś pomyliłem lub zagmatwałem to przepraszam

Post Wysłano: 09 lip 2009, 6:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Cytuj:
Wiem, że w Polsce mając kategorie prawa jazdy B można ciągnąć tak zwaną przyczepkę lekką o DMC 750kg jeżeli ciężar samochodu i przyczepki z ładunkiem nie przekracza 3.5DMC.
Coś pomyliłeś. Przyczepkę lekką do 750 DMC można ciągnąć każdym samochodem do 3,5 DMC, czyli w ekstremalnym przypadku zestaw może mieć DMC 4,25.
Jeśli jednak przyczepka będzie miała DMC większe niż 750, to wtedy są warunki, że łączne DMC nie może przekroczyć 3,5 i dodatkowo DMC przyczepy nie może przewyższać masy własnej pojazdu ciągnącego.

Ale jak jest w Niemczech to nie mam pojęcia.

Post Wysłano: 14 lip 2009, 16:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2172953
Samochód: najlepszy samochód świata. Służbowy

Cytuj:
czyli w ekstremalnym przypadku zestaw może mieć DMC 4,25.
Jeśli jednak przyczepka będzie miała DMC większe niż 750, to wtedy są warunki, że łączne DMC nie może przekroczyć 3,5 i dodatkowo DMC przyczepy nie może przewyższać masy własnej pojazdu ciągnącego.

Ale jak jest w Niemczech to nie mam pojęcia.

Jakie 4,25 :?: Mając tylko kat. B, DMC samochodu + DMC przyczepy nie może przekraczać 3,5t :!: W 2004roku dostałem za to w niemczech mandat. Jechałem busem z przyczepką lekką, i DMC samochodu + przyczepy wynosiło 3550kg :/

Art. 88 PORD

2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
kategorii B:
a.pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
b.pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,

Post Wysłano: 15 lip 2009, 8:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Jakie 4,25 :?: Mając tylko kat. B, DMC samochodu + DMC przyczepy nie może przekraczać 3,5t :!: W 2004roku dostałem za to w niemczech mandat.
Jak jest w Niemczech powtarzam, że nie wiem - może dostałeś mandat.
Wracając do krajowych przepisów - cytujesz jakiś artykuł, ale wybiórczo. Spójrz na pkt. 3 tego samego artykulu.:
Cytuj:
3. Prawo jazdy:
3) kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką,

Post Wysłano: 15 lip 2009, 10:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Na ten temat zawsze jest milion dyskusji, na naszym forum była też nie jedna.

Jest mały zamęt w tym względzie (zarówno w masie zestawu jak sie jedzie busem 3,5) jak i co do tego czy na B można ciągnąc przyczepe cięższą niż 750 kg DMC.

Według mojej wiedzy można (choć mało kto o tym wie), jesli spełnia przytoczone wcześniej warunki.
Co do tego DMC to wg mnie sprawa jest jasna, zestaw nie może przekraczać 3,5 t DMC i basta.

Post Wysłano: 15 lip 2009, 12:15

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7250824
Samochód: Mercedes 814D

Całkiem niedawno (kilka tygodni temu) był właśnie na ten temat artykuł w tygodniku "Motor". Było tam właśnie napisane, że mając kat. B można prowadzić zespół pojazdów o DMC 4,25t. Wydaje mi się, że jest to dość wiarygodne źródło. Który to dokładnie numer - napiszę jeśli uda mi się znaleźć.

Post Wysłano: 15 lip 2009, 12:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Co do tego DMC to wg mnie sprawa jest jasna, zestaw nie może przekraczać 3,5 t DMC i basta.
Dlaczego, skoro:
Cytuj:
3. Prawo jazdy:
3) kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką,
Jeśli pojazd kategorii B to pojazd do maksymalnie 3500kg, a przyczepa lekka to pojazd do maksymalnie 750kg, to z cytowanego wyżej przepisu wynika, że 3500+750=4250kg.

Oczywiście nie ma to zastosowania, gdy przyczepka ma DMC>750kg.
Wtedy DMC przyczepy nie może być większe od masy własnej pojazdu, a suma DMC obu pojazdów rzeczywiście nie może przekroczyć 3500kg.

Post Wysłano: 15 lip 2009, 13:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Pytałem się już kiedyś instruktora-wszystkich kat.właściciela szkoły jazdy i mówił wyraźnie!!!
Na kat.B można prowadzić pojazd z przyczepką którego masa będzie wynosić 4,25tony.
Ponieważ,kat.B upoważnia do kierowania pojazdem do 3,5t DMC ,+ przyczepka lekka tz.do 750kg
Czyli jadąc przykładowo dostawczym który by ważył dokładnie 3,5t można ciągnąć przyczepkę lekką.

Według mnie tyle w tym temacie.

Post Wysłano: 15 lip 2009, 23:18

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9459693
Samochód: Nubira

Cytuj:
Sama kategoria B uprawnia do kierowania pojazdem samochodowym o DMC (dopuszczalnej masie całkowitej) nieprzekraczającej 3,5 t wraz z przyczepą, której DMC nie przekracza masy własnej pojazdu ciągnącego oraz DMC zespołu pojazdów nie przekracza 3,5 t co wynika z art. 88, ust. 2, pkt. 1 lit. b PoRD (prawo o ruchu drogowym).

Kategoria B+E uprawnia do kierowania pojazdem o DMC nieprzekraczającej 3,5 t wraz z przyczepą. Rzeczywista masa całkowita przyczepy ciągniętej przez samochód osobowy o DMC nieprzekraczającej 3,5 t nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego, co wynika z art. 62, ust. 1, pkt. 1 PoRD. Oznacza to, że mając kategorię B+E można kierować zespołem pojazdów o rzeczywistej masie całkowitej nawet do 7 t.
ale...
Cytuj:
Odpowiedź Pani Naczelnik Wydzialu Ruchu Drogowego Slaskiej Komendy Wojewodzkiej Policji w Katowicach.
Odpowiedź warto chyba sobie wydrukować i mieć ja przy sobie kiedy ciągniemy przyczepę.
W odpowiedzi na Pana pytanie- czy kierujacy posiadajacy uprawnienia kat "B" moze ciagnac przyczepe inna niz lekka? odpowiadam: TAK. Zgodnie z art. 88 ust. 2 pkt 3 Ustawy prawo o ruchu drogowym, prawo jazdy kategorii "B" uprawnia do kierowania pojazdem samochodowym o DMC nie przekraczajacej 3,5t ( z wyjatkiem autobusu lub motocykla)z przyczepa o DMC nie przekraczajacej masy wlasnej pojazdu ciagnacego, o ile laczna DMC zespolu tych pojazdow nie przekracza 3,5t. Teoretycznie mozna sobie wyobrazic taki zespol pojazdow, w ktorym pojazd silnikowy ma mase wlasna 1700kg i dopuszczalna ladownosc 100kg (jego DMC wynosi zatem 1800kg), a przyczepa ma DMC 1700kg. Jest to jednak czysta teoria, bo inne wzgledy, jak chocoazby wmog wyposazenia takiego zespolu w odpowiedni system hamulcowy &14 ust. 5,6,7 Dz.Ust. nr 44 z dnia 1 kwietnia 1999 r. w sprawie warunkow technicznych pojazdow oraz zakresu ich niezbednego wyposazenia praktycznie uniemozliwylby skorzystanie z takiego uprawnienia. Wydaje sie, iz w ramach uprawnien wynikajacych z prawa jazdy kategorii "B" realne jest ciagniecie przyczepy o DMC nie przekraczajacej 1400kg zakladajac, ze pojazd ciagnacy ma conajmniej taka wlasnie mase wlasna. Uprawnienie to ma praktyczne zastosowanie przede wszystkim do ciagniecia przyczep wiekszych niz lekka, ale tez ogranicza DMC takiego zespolu pojazdow do 3,5t Ograniczenie to nie dotyczy ciagniecia przyczepy lekkiej. Zgodnie z art. 88 ust. 3 pkt 3 Ustawy, prawo jazdy kat. "B" uprawnia do kierowania pojazdem objetym ta kategoria lacznie z przyczepa lekka. W swietle tego przepisu, posiadacz prawa jazdy kat."B" moze kierowac pojazdem samochodowym o DMC 3500kg ( z wyjatkiem motocykla i autobusu) lacznie z przyczepa lekka o DMC do 750 kg, a wiec laczna dopuszcalna masa calkowita takiego zespolu pojazdow wynosi 4250kg. pozdrawiamy Zespol Prasowy Sl.KWP w Katowicach Policja
USTAWA z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym. (Dz. U. Nr 98, poz. 602) Art. 1.1. Ustawa reguluje zasady ruchu na drogach publicznych oraz w strefach zamieszkania, warunki dopuszczenia pojazdów do tego ruchu, wymagania w stosunku do osób kierujących pojazdami i innych uczestników ruchu oraz zasady kontroli ruchu drogowego. (...)

Post Wysłano: 19 lip 2009, 13:37

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4604681

Cytuj:
kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką;
Ten przepis pozwala na jazdę pojazdem o DMC 3,5t i przyczepką lekką, ale artykuł ten:
Cytuj:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
b) pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
c) ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;
zabrania takiej jazdy, więc sami, na chłopski rozum pomyślcie jaki możecie stworzyc zestaw, a następnie zróbcie sobie taki zestaw i jeździjcie. Jak będziecie mieli kontrolę, to albo dostaniecie mandat, albo nie. Albo będziecie się musieli tłumaczyć, albo nie. A przy tłumaczeniu podacie argumenty, które skłoniły was do takiej jazdy. Proste? Mi się wydaję że tak. Nie będę mówił nikomu co ma robić i dlaczego. Sami dojdźcie do tego. Życie nie może być za proste, wszystkiego na tacy nie dostaniecie.

Temat przerabiany parę, jak nie paręnascie razy na forum. Ludzie jest wyszukiwarka, kochany wujek też zawsze pomoże.

So Others May Live

Post Wysłano: 19 lip 2009, 14:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Te dwa przepisy się wzajemnie nie wykluczają, ale uzupełniają - źle to czytasz.

Post Wysłano: 19 lip 2009, 16:11
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

powtórzę się; i powiem to co mówią przepisy i co mi mówił instruktor!!!
Kat.B upoważnia do kierowania pojazdem osobowym o DMC do 3,5 t z przyczepką lekką w każdym przypadku...Nigdzie nie jest napisane że można ciągnąc przyczepkę "lekką" czyli o masie do 750kg,jeżeli zespół pojazdów nie przekroczy 3,5t.
A inną niż przyczepka lekka, jeżeli masa zespołów pojazdu nie przekracza 3,5t,i o ile masa przyczepki nie jest większa od masy pojazdu ciągnącego.

Post Wysłano: 19 lip 2009, 16:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
powtórzę się; i powiem to co mówią przepisy i co mi mówił instruktor!!!...
a dlaczego nie sięgniesz do przepisów?

jeżeli ja mam również uprawnienia instruktora i powiem, że przez skrzyżowania na czerwonym świetle można przejeżdżać tylko na dwóch kołach uwierzysz?

DZIAŁ IV Kierujący
Rozdział 1. Uprawnienia do kierowania
Art. 88
Ust. 3 "Prawo jazdy:"
punkt 3: "kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką;"

jak już kolega MartinKot wspomniał.

Post Wysłano: 19 lip 2009, 20:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jeżeli osoba która w tym "siedzi" pokazuje mi na papierze co mówi prawo,i tłumaczy to wieże w to co czytam i słyszę.Pozatym sprawdzałem w innych źródłach w internecie.
pozdr.

Post Wysłano: 19 lip 2009, 21:04

Użytkownik

Użytkownik

Na moich oczach, będąc kiedyś na jeździe w Tarnobrzegu, egzaminator (kierownik, czy dyrektor ośrodku, jak zwał tak zwał) kazał egzaminowanej dziewczynie zawrócić na skrzyżowaniu bezkolizyjnym. Instruktor/egzaminator też człowiek i może się mylić. Przepis jaki jest w kraju zawsze mówi prawdę, a człowiek może się mylić. Mi instruktor mówił, że na kat. B mogę jeździć tylko i wyłącznie z przyczepką lekką. Po krótkim dialogu, skończyliśmy na tym, że przyniosłem kodeks drogowy na następną jazdę. Racja była moja. Wniosek? Każdy może się pomylić. Ja chyba jestem najmłodszy który bierze udział w tej dyskusji, ale na litość boską, ludzie, nie ufajcie każdemu, mimo, że teoretycznie powinna ta osoba mieć racje, ale, jak widać, może się mylić. Oba te przepisy się uzupełniają i nie można jeździć na kat. B czy samym pojazdem silnikowym, czy zespołem pojadów o DMC większym jak 3,5t, nie dotyczy autobusu i motocykla.

Fuller, jeżeli ktoś Ci mówi, że jechał gdzieś tam samochodem z przyczepą, myślisz tak (a przynajmniej ja tak pomyślę), że jechał albo z przyczepką lekką, czyli do 750kg, albo z przyczepką większą niż 750kg. Jeżeli powie Ci, że jechał z przyczepką lekką, wnioskujesz z tego że jechał z przyczepą do 750kg. Tak samo tyczy się to przepisu który mówi, że można jechać z przyczepą o DMC nieprzekracząjącym masy własnej pojazdu ciągnącego, i ile DMC zestawu nie przekroczy 3,5t. Czyli jak jest napisane przyczepa, tyczy się to zarówno przyczepki lekkiej jak i tych większych. Ot prosty podział na podgrupy. Tak samo jak ktoś by się Ciebie zapytał na jakie podgrupy dzielą się pojazdy silnikowe to będziesz mu wymieniał pokolei, samochód osobowy, ciężarowy, autobus, motocykl. Tak samo jest z przyczepami, tylko że masz do wyboru albo przyczepkę lekką, albo przyczepę wiekszą od lekkiej.

bruno666, masz racje. Jeden przepis uzupełnia drugi. Niestety to jest polskie prawo, nic nie jest napisane w jednym punkcie, można robic to to i to, tylko porożucane jest po całej ustawie.

Cyryl, Ty uważany jesteś tu za najmądrzejszego człowieka. Jak Ty uważasz, można jeździć pojazdem o DMC 3,5t wraz z przyczepką lekką, czy nie? Ja swoje zdanie mam i go nie zmienię, ale Ty jesteś trochę bardziej doświadczony i wykształcony w tym kierunku.

So Others May Live

Post Wysłano: 19 lip 2009, 22:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

"Zgodnie z art. 88 ust. 3 pkt 3 Ustawy, prawo jazdy kat. "B" uprawnia do kierowania pojazdem objętym ta kategoria łącznie z przyczepa lekka.
W świetle tego przepisu, posiadacz prawa jazdy kat."B" może kierować pojazdem samochodowym o DMC 3500kg ( z wyjątkiem motocykla i autobusu) łącznie z przyczepa lekka o DMC do 750 kg, a wiec łączna dopuszczalna masa całkowita takiego zespołu pojazdów wynosi 4250kg. "

Post Wysłano: 19 lip 2009, 22:29

Użytkownik

Użytkownik

Właśnie nie. Bo kategoria B uprawnia do prowadzenia pojazdu wraz z przyczepa o ile DMC zestawu nie przekracza 3,5t i jest to napisane w pkt b który mówi o tym do czego uprawnia kategoria B prawa jazdy (Art. 88 ust. 2 pkt 3).

Kiedyś też w zaparte szerzyłem teorię którą Ty teraz szerzysz, ale po dogłębnym i kilkukrotnym przeczytaniu tych paru linijek tekstu zmieniłem zdanie.

So Others May Live

Post Wysłano: 19 lip 2009, 22:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Właśnie nie. Bo kategoria B uprawnia do prowadzenia pojazdu wraz z przyczepa o ile DMC zestawu nie przekracza 3,5t
Ale przyczepa lekka nie jest przyczepą tylko przyczepą lekką.

Jeden przepis dotyczy przyczepy, drugi przyczepy lekkiej - to dwa różne pojazdy, choć podobne do siebie tak samo jak samochód DMC 3 tony jest podobny do samochodu DMC 5 ton.

Post Wysłano: 19 lip 2009, 23:17

Użytkownik

Użytkownik

To teraz mnie rozwaliłeś. NC!! Podobny jest, ma inne dane techniczne, ale jest samochodem. Tego pierwszego możesz nazwać samochodzik, a drugiego samochód, bo pierwszy jest lżejszy, ale dalej jest samochodem. Tak samo przyczepa. Jedna i druga jest przyczepą, ale ta mniejsza jest lżejsza i sie nazywa przyczepka lekka. Tak samo samochód osobowy i samochód cieżarowy. Wg Ciebie to nie są samochody, bo mają inne dane techniczne?

Możecie mi nie wierzyć, bo mam 18lat i półtora miesiąca prawko. Możecie sobie robić z więdzą którą chce wam przekazać co chcecie. Mi to rybka. To nie jest mój problem. Ale jak dostaniecie mandat, albo niedaj Boże będziecie uczestnikiem wypadku, to jak pójdziecie siedzieć to nie mówcie, on mówił a ja go nie posłuchałem.

Podam inny przykład, bo ten z osobówką i ciężarówką, nie jest zbytnio wyszukany. Mamy dwa samochody. Jeden to VW LT35. DMC 3,5t zarejestrowany jako ciężarowy. Drugi to MB Atego DMC 8t, też zarejestrowany jako ciężarowy. Wg. Twojej ideologi pierwszego nazwiesz dostawczakiem, a drugiego ciężarówką, bo pierwszego możesz prowadzic na kat. B a drugi na C. I powiesz, że ten pierwszy nie jest autem ciężarowym bo wystarczy tylko kat. B, a drugi jest bo potrzeba kat. C. Twoje rozumowanie jest na poziomie dziecka z 4 klasy szkoły podstawowej, nie ubliżając nikomu, szczególnie dzieciakom z 4 klasy SP.

A tak na marginesie. Wg Ciebie aby prowadzić samochód osobowy o DMC 5t jaką trzeba mieć kategorię?

Art.2 PoRD
[...]
50. przyczepa - pojazd bez silnika, przystosowany do łączenia go z innym pojazdem;
51. przyczepa lekka - przyczepę, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750 kg;

Dalej podtrzymujesz tezę, że przyczepa lekka nie jest przyczepą?

So Others May Live

Post Wysłano: 20 lip 2009, 11:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Przeczytaj definicje samochodu osobowego,a później swoje pytanie....
Nie ma takiego czegoś jak "samochód osobowy o DMC 5t "