Witam
Jestem na tym forum pierwszy raz , stałem się posiadaczem niezłego zabytku a mianowicie Tatry 148 , - mam jeden problem --nie ma półbiegów , jeśli ktoś z Was mógłby mi pomóc radą , lub ma jakieś schematy ,książki dosłownie wszystko dotyczące Tatry 148 ---będę wdzięczny..
GG: 0
Samochód: TATRA TERRNo1
Półbiegi w Tatrze 148 załączane są w reduktorze. Najczęściej pada wyłącznik w lewarku lub połączenia elektryczne. Mogły zawieść również elektrozawory znajdujące się właśnie na reduktorze. 2 z nich sterują półbiegami, 2 załączają i wyłączają przedni napęd.
---
Sprawdź też wyłącznik pod pedałem sprzęgła, lubią się w nim przypalić styki i nie załączy półbiegów.
Pozdrawiam i życzę wytrwałości bo T148 to już faktycznie zabytek.
no wiec mam taka, i jest ona pod dźwigiem i jeździe bardzo rzadko jednak już jej stan techniczny posiada pewne niedomagania, a remont jest nieopłacalny. A interesują mnie takie np ze straży pożarnej
GG: 0
Samochód: TATRA TERRNo1
jeśli tak to proponuje poszukać na stronach Agencji Mienia Wojskowego. Czasem trafiaja się Tatry 148 jako wozy zabezpieczenia i mają one praktycznie zerowy przebieg.
wiec mozna sprawdzic w którym miejscu zaczac: jezeli cewka po w ciśniecie guzika załączy połówke to skrzynia ok. Dalej: wymiana cewki
koszt to ok. 80zł netto (tyle płaciłem za cewki w olsztynie)
sprawdz najpierw miernikiem czy w gałce jak ja rozbierzesz czy masz na przełączniku w ogóle napięcie. tez tak mialem w tatrze hydrosie 18tce. rozebrałem gałke i w niej był problem jeśli kablem zetknąłem to słyszałem ze mi w skrzynce zapina połówke i dalej nie trzeba szukać raczej a wiele jest w sieci tatr własnie z niskim do 10 000 przebiegu my taka kupiliśmy za grosze chodziła jako stacja radarowa dojechała do nas mając ok 5000km na zegarze.zdjeliśmy bude i wsadziliśmy na nią żurawia o udźwigu 18ton +- pare kilo ;]. dodam że Tatra jest z 76 roku a żuraw 88' i obydwa sprzęty chodzą dość dobrze.
jak moge napisać na forum adres firm które sprzedają takie pojazdy to napisze a jak nie to pisz na priv.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 36 gości