Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 06 sie 2009, 18:00

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: DAF LF

do tej pory logowałem sie bez wpisu manualnego teraz robie wpis manualny nie zakańczam zmiany i cofam czas do ostatniego wyjęcia karty bo podobno sie coś pozmieniało w przepisach.koś coś wie w tym temacie ?

Ostatnio zmieniony 05 kwie 2010, 22:23 przez rem1976, łącznie zmieniany 2 razy.

Post Wysłano: 07 sie 2009, 19:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Nie chce pisać nie potrzebnego posta ale nic nie słyszałem o zmianach,
zawsze wsadzałem kartę w tacho wyskakuje nazwisko i bez wpisu manualnego, kraj rozpoczęcia, pokazuje ile mam czasu jazdy w 2 tyg okresie pracy i ogień, a wyjęcie karty po skończonej pracy.
Jak są jakieś nowe wzmianki to prośba o jakiegoś linka z potwierdzeniem żeby była jasność. :wink:

Post Wysłano: 21 sie 2009, 20:07

Użytkownik

Użytkownik

A czemu wyciągać kartę po skończonej pracy , a jak udokumentować pauzę?

Post Wysłano: 31 sie 2009, 14:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Cytuj:
A czemu wyciągać kartę po skończonej pracy , a jak udokumentować pauzę?
Tzn się kartę wyciągałem gdy wracałem po trasie np po 1tyg lub 2 tyg bo wiedziałem że będę potem dłużej w domu, a dokumentujesz ten okres zaświadczeniem(urlopówką) którą wystawia pracodawca masz tam napisane od której do której godz przebywałeś na urlopie.(Zaświadczenie o nieprowadzeniu pojazdu wypisywałem nawet gdy pauza na tachu wyszła mi ponad 24 godz mimo tego iż miałem to udokumentowane na tachografie w którym znajdowała się moja karta.) Natomiast raz miałem taką sytuacje że trasę miałem tak ułożona że pauza wypadła mi nie daleko domu wiec wyjąłem kartę, włączyłem tacho na łózko i w dom :wink: , wykręciłem "dziewiątkę", potem normalnie rano wróciłem wsadziłem kartę i popędziłem za "miedzę".( Do 24 godz nie musisz mieć zaświadczenia na tachografie cyfrowym, na tarczkach natomiast zawsze wypis na odwrocie pauzy, powyżej 24 godz zaświadczenie.).

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]