Znalazłem już to o co mi chodziło;
[/quote]
Cytuj:
Widzisz ja jestem w identycznej sytuacji jak Ty. Tylko zrobiłem już ten kurs na przewóz rzeczy na starych zasadach i trochę żałuję bo jeśli w następne wakacje nie podejmie jakiejś pracy związanej z transportem na umowę to mi ten kurs przepadnie i będę musiał go ponawiać jako kwalifikacja okresowa.
Lepiej by mi było chyba wcale nie robić tylko poczekać aż będę robił Kwalifikacje wstępną w zakresie przewozu osób zrobić od razu na to i miałbym wymienione prawko a tak dwa razy.
Dlatego myślę że jak ktoś nie planuje podjąć pracy to lepiej nie robić tego kursu na przewóz rzeczy bo kasa w błoto....
No i ja też jestem w takiej sytuacji jak Ty,i z tego co piszesz wnioskuje ten kto to czyta że;
osoby takie jak ja,które zrobiły sobie kurs na przewóz rzeczy po starych zasadach będą musiały
go odnowić jako kwalifikacje okresową już w 2010 r.a to nie prawda.bo tabelka mówi co innego.
Ps.kurs na przewóz rzeczy a szkolenie okresowe to dwie różne rzeczy.
szkolenie okresowe jest teraz "dzięki" kw.a kurs na przewóz rzeczy to było zwykłe zaświadczenie,o odbytym szkoleniu i nie ma na nim daty ważności.
do 31.12.2003 wydawane było "Świadectwo Kwalifikacji"......
- od 01.01.2004 wydaje się JEDYNIE "ZAŚWIADCZENIE" o spełnianiu Kwalifikacji Kierowcy
Teraz bedzie wydawana "Karta Kwalifikacji Zawodowej" i będzie to okresowe,z data wazności na 5lat
Cytuj:
powiem tak: jestem w podobnej sytuacji, mam w ręku CE od lutego tego roku ale nie pracuję w zawodzie. Uprawnienia zrobiłem bo ciągnie mnie do tego zawodu i jest to dla mnie jakieś wyjście awaryjne w razie kłopotów z obecną pracą. Według ustawy powinienem zrobić Kurs do września 2014 r. Na razie nie planuję siadać za kółko i dlatego się zastanawiam czy jest sens pakować teraz 650 zł w kurs czy poczekać. A co jeśli cena kursu okresowego podskoczy (jak miało to miejsce z D). Póki co ośrodki nie chcą podawać cen kursu okresowego po 10 września. Co byście doradzili Panowie i Panie?
Według ustawy to masz czas na zrobienie sobie kursu na przewóz rzeczy do 2010r. w cenie od 500-850zł w zależności gdzie to robisz.
A ten 2014 to jest okres kiedy będziesz musiał "przejść pierwsze szkolenie okresowe i uzyskać wymagany wpis do prawa jazdy"