Strona 20 z 33 [ Posty: 650 ] Przejdź na stronę Poprzednia 118 19 20 21 2233 Następna
Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

kiedyś widziałem (ale nie mogę teraz tego odszukać) taką tabelkę kto i kiedy -w zależności od tego kiedy zrobił prawo jazdy będzie musiał zrobić szkolenie dodatkowe/uzupełniające w zakresie kwalifikcji okresowej?ma to ktoś?
Bo pamiętam jak to kiedyś czytałem to mi wyszło że osoby które zrobią prawko w 2009r. (kat.C1,C) to będą po raz pierwszy przechodzic szkolenie okresowe coś po 3-5 latach?

"szkolenie okresowe w formie kursu lub cyklu zajęć obejmuje 35 godz. zajęć teoretycznych
ciekawe ile to będzie kosztować?
Bo skoro ktoś zrobił prawko w 2009 i juz w 2010 ma robić szkolenie okresowe to dziwne to....
Co to za wpis w prawko będzie?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Szkolenie okresowe to jest to samo co kurs na przewóz rzeczy.
Wcześniej robiło się prawo jazdy, potem kurs na przewóz rzecz, potem badania min. psychotechniczne jeździło się 5 lat, po czym znów się odnawiało kurs na przewóz rzeczy, badania i znów 5 lat się jeździło. Tak w kółko.
Teraz wprowadzono ułatwienie badania jak i kurs szkolenia okresowego będzie wpisany w prawku.
Wszystko będzie w jednym miejscu a nie w paru papierach.
Czy to takie skomplikowane :?:
Zmieniono nazwę i wygląd.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie do końca się zrozumieliśmy...
Dawniej kurs na przewóz rzeczy nie miał daty ważność-do czasu gdy wymyślono kw.
Teraz jest kw,i co 5lat będzie trzeba zrobić dodatkowe szkolenie uzupełniające/okresowe
I pierwsze szkolenie uzupełniające w związku z kw. odbędą się dla kat.C1,C w 2010 r.
I moje pytanie to ile to bedzie kosztować?no i czy na pewno osoby które mają prawo jazdy wydane w 2009 juz w 2010 bedą musiały robić to uzupełnienie.

poszukałem i znalazłem coś takiego,czyli z tego wychodzi ze nie jest tak że np.ktoś zrobił w tym roku kat.C,CE,kurs na przewóz rzeczy,przed 10.wrzesnia. to i tak za rok juz by musial robić okresowe bo
Uczestnictwo w szkoleniu okresowym.

Kierowca wykonujący przewóz drogowy jest obowiązany odbyć pierwsze szkolenie okresowe i uzyskać wymagany wpis do prawa jazdy w terminie do dnia:

a) 10 września 2009r. – w przypadku uzyskania po raz pierwszy prawa jazdy kategorii
D1 lub D do dnia 31 grudnia 1980r.

b) 10 września 2010r. – w przypadku uzyskania po raz pierwszy prawa jazdy:
· kategorii C1 lub C do dnia 31 grudnia 1980r.

· kategorii D1 lub D od dnia 1 stycznia 1981r. do
31 grudnia 1990r.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Przecież Ci pisze że Szkolenie Okresowe to jest to samo co Kurs na przewóz rzeczy jest zmieniona nazwa a koszt to 650 lub 750zł.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Znalazłem już to o co mi chodziło;
Obrazek[/quote]

Cytuj:

Widzisz ja jestem w identycznej sytuacji jak Ty. Tylko zrobiłem już ten kurs na przewóz rzeczy na starych zasadach i trochę żałuję bo jeśli w następne wakacje nie podejmie jakiejś pracy związanej z transportem na umowę to mi ten kurs przepadnie i będę musiał go ponawiać jako kwalifikacja okresowa.
Lepiej by mi było chyba wcale nie robić tylko poczekać aż będę robił Kwalifikacje wstępną w zakresie przewozu osób zrobić od razu na to i miałbym wymienione prawko a tak dwa razy.

Dlatego myślę że jak ktoś nie planuje podjąć pracy to lepiej nie robić tego kursu na przewóz rzeczy bo kasa w błoto....
No i ja też jestem w takiej sytuacji jak Ty,i z tego co piszesz wnioskuje ten kto to czyta że;
osoby takie jak ja,które zrobiły sobie kurs na przewóz rzeczy po starych zasadach będą musiały
go odnowić jako kwalifikacje okresową już w 2010 r.a to nie prawda.bo tabelka mówi co innego.

Ps.kurs na przewóz rzeczy a szkolenie okresowe to dwie różne rzeczy.
szkolenie okresowe jest teraz "dzięki" kw.a kurs na przewóz rzeczy to było zwykłe zaświadczenie,o odbytym szkoleniu i nie ma na nim daty ważności.

do 31.12.2003 wydawane było "Świadectwo Kwalifikacji"......
- od 01.01.2004 wydaje się JEDYNIE "ZAŚWIADCZENIE" o spełnianiu Kwalifikacji Kierowcy
Teraz bedzie wydawana "Karta Kwalifikacji Zawodowej" i będzie to okresowe,z data wazności na 5lat

Cytuj:
powiem tak: jestem w podobnej sytuacji, mam w ręku CE od lutego tego roku ale nie pracuję w zawodzie. Uprawnienia zrobiłem bo ciągnie mnie do tego zawodu i jest to dla mnie jakieś wyjście awaryjne w razie kłopotów z obecną pracą. Według ustawy powinienem zrobić Kurs do września 2014 r. Na razie nie planuję siadać za kółko i dlatego się zastanawiam czy jest sens pakować teraz 650 zł w kurs czy poczekać. A co jeśli cena kursu okresowego podskoczy (jak miało to miejsce z D). Póki co ośrodki nie chcą podawać cen kursu okresowego po 10 września. Co byście doradzili Panowie i Panie?
Według ustawy to masz czas na zrobienie sobie kursu na przewóz rzeczy do 2010r. w cenie od 500-850zł w zależności gdzie to robisz.
A ten 2014 to jest okres kiedy będziesz musiał "przejść pierwsze szkolenie okresowe i uzyskać wymagany wpis do prawa jazdy"

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Przecież kurs na przewóz rzeczy nie był dożywotnie??
Pracodawca wysyłał chyba po 5 latach aby odnowić go??

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Mam mój kurs na przewóz rzeczy przed oczami,mam kurs na przewóz rzeczy mojego taty...nie ma tam daty uplywu ważności....nigdy nie słyszałem żeby to było "na 5 lat"
jedynie badania lekarskie i psychologiczne miały-mają termin

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: brak

kurs na przewoz rzeczy nie jest wystawiany na okreslony czas.bynajmniej nie był
a ja byłem dzisiaj w WORD, i wkoncu zasiągnąłem języka odnosnie tego całego kursu, u pani psycholog ktora sie tym zajmuje.
i jest tak, w mojej sytuacji, i w sytuacji osob ktre sa w sytuacji podobnej do mojej sytuacji:D
czyli: jesli ktoś otrzyma juz wydany dokument prawa jazdy przed 10 wrzesnia tego roku, z kat C lub CE, to nie obejmuje go kwalifikacja wstepna. Tylko kwalifikacja okresowa, a to jest to samo co kurs na przewoz rzeczy, ok 35 godzin i koszt w granicach 600-800 zl zalezy w jakiej miejscowosci.I sama ta kobieta powiedziala, ze jesli nie planuje pracowac teraz jako kierowca, to nie ma sensu robic tego kursu bo to niepo3ebne wydanie pieniedzy.kurs nalezy zrobic przed podjęciem pracy w zawodzie.Na koniec zapytałem dla pewnosci:
-czyli nie dotyczy mnie juz kwalifikacja wstepna?
Pani odpowiedziala ze NIE.NIE DOTYCZY MNIE JUZ i wszystkich innych ktorzy prawo jazdy zdali przed wrzesniem tego roku.
w tym momencie na mojej twarzy pojawił sie wielki usmiech, pani psycholog skwitowła to tak:
-Jaki usmeich odrazu pojawił sie na Pana twarzy:)
wiec uwazam ze jesli ktos zdal egzamin przed 10 wrzesnia, a nie planuje narazie pracowac w zawodzie kierowcy, to robienie kursu jest zbedne, i tak mozna spac juz spokojnie.pzodrawiam panowie i Panie

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
kurs na przewoz rzeczy nie jest wystawiany na okreslony czas.bynajmniej nie był
a ja byłem dzisiaj w WORD, i wkoncu zasiągnąłem języka odnosnie tego całego kursu, u pani psycholog ktora sie tym zajmuje.
i jest tak, w mojej sytuacji, i w sytuacji osob ktre sa w sytuacji podobnej do mojej sytuacji:D
czyli: jesli ktoś otrzyma juz wydany dokument prawa jazdy przed 10 wrzesnia tego roku, z kat C lub CE, to nie obejmuje go kwalifikacja wstepna. Tylko kwalifikacja okresowa, a to jest to samo co kurs na przewoz rzeczy, ok 35 godzin i koszt w granicach 600-800 zl zalezy w jakiej miejscowosci.I sama ta kobieta powiedziala, ze jesli nie planuje pracowac teraz jako kierowca, to nie ma sensu robic tego kursu bo to niepo3ebne wydanie pieniedzy.kurs nalezy zrobic przed podjęciem pracy w zawodzie.Na koniec zapytałem dla pewnosci:
-czyli nie dotyczy mnie juz kwalifikacja wstepna?
Pani odpowiedziala ze NIE.NIE DOTYCZY MNIE JUZ i wszystkich innych ktorzy prawo jazdy zdali przed wrzesniem tego roku.
w tym momencie na mojej twarzy pojawił sie wielki usmiech, pani psycholog skwitowła to tak:
-Jaki usmeich odrazu pojawił sie na Pana twarzy:)
wiec uwazam ze jesli ktos zdal egzamin przed 10 wrzesnia, a nie planuje narazie pracowac w zawodzie kierowcy, to robienie kursu jest zbedne, i tak mozna spac juz spokojnie.pzodrawiam panowie i Panie
Normalnie Amerykę odkryłeś. Jeśli chcesz wiedzieć to o tym było pisane przez innych użytkowników i przeze mnie na tym forum z 1000 razy.
Pozdrawiam!

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7814090

ale tak czy owak prędzej czy później musisz to zrobić a skoro nie ma na nim daty ważności to może warto od razu i mieć spokój a zbierać kasę na inne szkolenia np adr? a co z badaniami bo różne wersję też słyszałem, one są razem z kursem na przewóz rzeczy czy osobno, ktoś jeszcze pisał że prawko jest wtedy na 5 lat, ale jakim prawem skoro mam wbite wszystkie ABCE bzterminowo?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: opel

Mam takie pytanie prawojazdy kat.C mam juz w reku. Kurs na przewoz rzeczy mam 17 sierpnia na starych zasadach, jestem jeszcze w trakcie robienia kursu C+E (egzamin pewnie we wrzesniu) i jak zdam to znow bede wyrabial nowe prawojazdy wtedy data wydania sie zmieni i czy to nie bedzie zadna przeszkoda w wydaniu dokumentu o ukonczeniu kursu na przewoz rzeczy???

Kurs na przewóz rzeczy
Karta kierowcy-jest
Obecnie cysterna Silos :)

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1

Skoro masz kurs na pw w sierpniu to po zakonczeniu kursu do tygodnia czasu przesylaja Ci papierek do domu ze zdales. A jak sobie zdasz to C+E to nie zmieni sie data zdania kat C poniewaz kat C i C+E to sa oddzielne rubryki na plastiku

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Sorry Panowie ale załamać się można jak czytam to co piszecie i pokazujecie swoje nierozgarnięcie.

Sławko tak zrób ten kurs i będziesz miał spokój. Będziesz mógł zbierać kasę na ten swój ADR. A z badaniami jakie wersje słyszałeś :?: :?: :?: :?: Uświadom sobie że każdy zawodowy kierowca musi przechodzić i ponawiać badania min. psychotechniczne co 5 lat. Dlatego żadnej rewelacji nie było w tym, co zapowiadał minister : że wprowadzi takie badania i że będzie trzeba je co pięć lat robić. Kierowcy w Polsce śmiali się w głos. W końcu minister transportu powinien wiedzieć, że zapowiada coś, co już jest.
Mimo że masz te swoje kategorie Panie Szofer bezterminowo jak będziesz jeździł będziesz musiał robić badania, przechodzić co 5 lat szkolenie okresowe ponieważ wszystko będzie w plastiku wpisane. Chcesz jeżdzić a takich oczywistych spraw nie wiesz....

zurek teraz to już naprawdę dałeś ciała, ale napiszę to może z tysięczny raz może w końcu się dowiesz Ty i 100 innych niepoinformowanych osób. Jeżeli zdałeś prawo jazdy kat. C, robisz kurs na przewóz rzeczy a potem zdasz E to nic się nie stanie. Kurs na przewóz rzeczy mogłeś robić nie mają C. Ale masz zdane C, prawko w ręku nie musisz robić już Kwalifikacji. W zaświadczeniu na przewóz rzeczy będziesz miał wpisaną tylko kat. C. Odbierzesz nowe prawko z kat. E i będzie wszystko OK-ej. Znam masę osób co mają kat. A, B , C , E a na kartce z przewozu rzeczy mają tylko B.

Rozumiem że to jest forum każdy chce się czegoś dowiedzieć ale pytacie o takie sprawy, które można przeczytać w prawie każdym temacie i były poruszane miliony razy.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Jeśli ktoś ma C, a nie zamierza na razie pracować, to faktycznie nie ma sensu robić kursu na przewóz rzeczy! Po co? Jeśli zrobi się go teraz, to i tak będzie trzeba najpóźniej do września 2014 robić kurs okresowy. Natomiast jeśli ktoś zrobi kurs okresowy np. za 2 lata, bo wtedy zachce mu się jeździć, to jego ważność będzie od 2011 do 2016.

Szkolenie okresowe to 35 godzin i np. w firmie Cargo w Jaworznie kosztuje 450 zł. Czyli TANIEJ niż obecny kurs na przewóz rzeczy.
Cytuj:
ale tak czy owak prędzej czy później musisz to zrobić a skoro nie ma na nim daty ważności to może warto od razu i mieć spokój a zbierać kasę na inne szkolenia np adr?
Zapomnijcie wreszcie o słowie „bezterminowy”! Trzymacie się tego i przez to wszystkie komplikacje.

To, co teraz napiszę, dotyczy tylko tych, którzy uprawnienia na C zdobyli lub zdobędą do 10 września 2009: żeby teraz, dzisiaj, jeździć trzeba mieć kurs na przewóz rzeczy! I żeby jeździć za rok, dwa czy trzy lata. Ale żeby móc jeździć dalej, trzeba w odpowiednim terminie (tabelka wcześniej cytowana) mieć zaliczony kurs okresowy, który zastępuje ten obecny kurs na przewóz rzeczy.

Tak czy inaczej żadnej „bezterminowości” już nie ma! Co 5 lat: kurs, badania lekarskie i psychotechniczne i wymiana prawka.

Cytuj:
a co z badaniami bo różne wersję też słyszałem, one są razem z kursem na przewóz rzeczy czy osobno, ktoś jeszcze pisał że prawko jest wtedy na 5 lat, ale jakim prawem skoro mam wbite wszystkie ABCE bzterminowo?
Patrz punkt wyżej. Jakim prawem? Poprzez zmianę ustawy! Nie ma znaczenia, że teraz masz prawko bezterminowo. Po wejściu w życie ustawy o kierujących (od jesieni 2009) WSZYSTKIE prawa jazdy kat. A i B będą ważne 15 lat a C, D, E – 5 lat.

Zawodowy kierowca musi co 5 lat odbyć szkolenie okresowe (może być rozłożone na raty, ale to inna historia), odbyć badania lekarskie i psychotechniczne oraz wymienić prawko po dostarczeniu 3 świstków (świadectwo ukończenia kursu, orzeczenie lekarskie i psychologiczne). Koniec. Kropka.

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Użytkownik

Użytkownik

No panowie wreszcie fajnie to wszystko wyjasniliscie(i tak wszysto zostalo juz napisane ale widac ludzie niczego nie kumaja :I) :). Jak ktos teraz napisze jakis post na temat tych kwalifikacji to ja sie chyba potne... juz prosciej sie nie da. I pamietajcie nie sluchajcie szkol jazdy i WORDow bo oni na wciskaniu kitu zarabiaja kase.

Użytkownik

Użytkownik

z jednym małym szczegółem :P. Kwalifikacja okresowa (szkolenie okresowe na nowych zasadach) jest tylko dla tych osób, które mają albo stare świadectwo kwalifikacji z przed 2002 albo ukończyli Kurs na Przewóz Rzeczy, który jest obecnie przeprowadzany i ma być "aktywny" do września 2010.

ps. kolego Misztal jesteś w błędzie, że Kurs na przewóz rzeczy i okresowe szkolenie to to samo, bo oba są kierowane do innych osób, owszem można robić szkolenie okresowe ale po 5 latach od odbycia kursu na przewóz rzeczy :P Jeśli nie masz tego kursu to Cię nie dopuszczą do okresowego szkolenia

ps2. Black-White możesz się pociąć :P

Wszędzie wszystko niby jasne i czepiacie się, że nowy pyta to macie teraz dopiero komplet informacji. Dzięki Walp za cierpliwość, której co poniektórym tu brakuje.

Użytkownik

Użytkownik

A dzwoniłeś i pytałeś, czy na na pewno tak jest? Bo w ustawie niczego takiego nie ma :?:

Użytkownik

Użytkownik

no to fajnie w czwartek egzamin na 11 :mrgreen:

Użytkownik

Użytkownik

tak rozmawiałem z ośrodkiem o którym mówiliśmy

Użytkownik

Użytkownik

Czyli z tego wynika, że najpierw trzeba mieć skończone:

- kurs na przewóz rzeczy (podstawowy) - osoby z C do 10.09.2009
lub
- kwalifikację wstępną - osoby z C po 10.09.2009

A dopiero potem można robić kurs okresowy?

Może i logiczne, tylko co, jeśli ktoś nie zrobi kursu na przewóz rzeczy a już ma C? Pod KW nie podlega. To co ma wtedy zrobić, żeby pracować?

Strona 20 z 33 [ Posty: 650 ] Przejdź na stronę Poprzednia 118 19 20 21 2233 Następna