Cytuj:
(...) Najlepiej było by jak dostał bym konkretny artykuł z kodeksu karnego? na ten temat
Najlepiej by było jakbyś przeczytał umowę przewozu jaka obowiązuje po zawarciu umowy, w tym przypadku zajęcia miejsca w pojeździe komunikacji miejskiej.
Cytuj:
(...) jakim prawem mam zapłacić ten mandat jak nie mam żadnych dochodów ?
Jakim prawem jeździsz pojazdem komunikacji miejskiej nie posiadając ważnego biletu lub dokumentów na podstawie których jesteś upoważniony do bezpłatnego przejazdu?
Cytuj:
Co się stanie jak nie zapłacę ?
W przypadku niedokonania wpłaty w określonym terminie mogą być naliczone odsetki w wysokości ustawowej a dalsze uchylanie się od zapłaty spowoduje skierowanie sprawy na drogę sądową z egzekucją komorniczą włącznie.
Cytuj:
(...) Dziewczyna mogła być nieświadoma sytuacji.
Ignorantia iuris nocet. - Nieznajomość prawa nie zwalnia od odpowiedzialności karnej.
Jeżeli dziewczyna w wieku 17 lat
nie była świadoma to moim zdaniem powinna zostać ubezwłasnowolniona całkowicie.
Wtedy
zgodnie z Twoim życzeniem takie sprawy będzie załatwiał jej opiekun ustawowy.
Cytuj:
(...) Więc chyba Policja powinna być wezwana
W takim razie dlaczego Twoja siostra jej nie wezwała? Zarówno przewoźnik jak i Twoja siostra
mieli do tego prawo. Jeżeli to nie nastąpiło domniemamy, że wszystko odbyło się zgodnie z prawem. Przewoźnik działał na podstawie: Ustawy z dnia 15 listopada 1984 r. - Prawo Przewozowe (Dz. U. Nr 53 z późniejszymi zmianami) natomiast Twoja siostra mogła wezwać policję jeżeli kontroler przekroczył swoje uprawnienia.
Cytuj:
Nie osłabiaj mnie prosze.
Zadajesz takie żałosne pytania że czytać się tego nie chce.
Tutaj nasuwa mi się pytanie kto kogo osłabia i kto zadaje żałosne pytania. Próbujesz kombinować a jesteś do tego za cienki.
Przypomina mi się to, że pytany dlaczego studiuję prawo odpowiadam "żeby dobrze kombinować".
I jeszcze jeden z wielu findamentów prawa: ignorantia iuris nocet, czyli nieznajomość prawa szkodzi.