Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 29 sie 2009, 13:42

Użytkownik

Użytkownik

GG: 5029469

Mam pytanie do kolegów jestem mlodym kierowca z doświadczeniem na kat C niedawno zrobilem kat C+E i mam ofertę pracy ale musiałbym założyć działalność gospodarcza ale w sposob taki ze bez zadnego wynajmu samoch itp tylko jakby byłbym wynajętym kierowca nawet skladki zus by mi płacic ten pracodawca i zastanawiam sie czy warto sie w to angazowac?? podejmowac ta oferte czy raczej nie. Na co ewentualnie zwrócic uwage gdzie może byc jakis haczyk?. Prosze o szybka odpowiedz

Kurs na przewóz rzeczy - Tak
ADR + cysterny - Tak

Ostatnio zmieniony 29 sie 2009, 13:45 przez mariuszk28, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 29 sie 2009, 13:45

Skoro płaci Ci składki i ZUS, to po co działalność?

Post Wysłano: 29 sie 2009, 13:47

Użytkownik

Użytkownik

Twierdzi ze on nie bylby w stanie ogarnąc tego wszystkiego całych tych papierów. a zus to poprostu płacilby w taki sposob ze daje mi do reki ta stawke zusowska i sam ja płace

ADR + cysterny - Tak

Post Wysłano: 29 sie 2009, 15:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8990977

Jest to dość popularna forma samozatrudnienia. Wystawiasz szefowi fakturę, on płaci a Ty masz na głowie ZUS i skarbówkę. Podam przykład: dostajesz 4000. Koszty to ok 1000. W kieszeni masz więc 3000. Możesz oczywiście zlecić rozliczenia księgowej, nieco kosztuje ale śpisz spokojniej. Korzystając z tej formy nie możesz wrzucić w koszta działalności swojej firmy np: paliwa za dojazd, jedynie ryczałt (ok150zł/ms). No i najważniejsze, nie obejmują Cię przepisy prawa pracy, ale oczywiście obowiązują przepisy odnośnie transportu drogowego, czas prowadzenia, pauzy itd.

Post Wysłano: 29 sie 2009, 16:32

Użytkownik

Użytkownik

Dziekuje kolego Żuławiak za informacje:) co nieco juz wiem , gdyby ktoś mial jeszcze jakies info to prosze pisac:)

ADR + cysterny - Tak

Post Wysłano: 29 sie 2009, 20:59

Cytuj:
Twierdzi ze on nie bylby w stanie ogarnąc tego wszystkiego całych tych papierów. a zus to poprostu płacilby w taki sposob ze daje mi do reki ta stawke zusowska i sam ja płace
Z tego wynika, że nie ma w tym nic innego jak właśnie to, że pracowałbyś na działalności u niego. Sam wszystko opłacasz itp. Nie masz za to urlopu itp.

Post Wysłano: 30 sie 2009, 6:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

z samozatrudnieniem jest tak:

jeżeli pracodawca przeznaczy na wynagrodzenie dla kierowcy 5000zł, to etatowemu na rękę dostanie się 2500zł, a kierowcy na samozatrudnieniu 4000zł.

oczywiście było to nie do zaakceptowania przez system, więc postawiono takie wymogi aby uniemożliwić owo samozatrudnienie.

aby pracować według przepisów dzisiaj na samozatrudnieniu musiałbyś mieć licencję na transport zarobkowy, udowodnić swoją niezależność w dyspozycji swojej osoby od pracodawcy oraz przedstawić, że jesteś stroną w transporcie - czyli zlecenia transportowe musiałyby być tytułowane na Ciebie, bo teraz w razie szkód nie jesteś nawet stroną w ustalaniu likwidacji szkód.

to co proponuje Ci pracodawca jest legalne do pierwszej kontroli, potem zacznie się zabawa. jeżeli Twój szef ma takich 10 jak Ty, to kontrola każdego z nich jest dla niego zagrożeniem w 10%, natomiast dla Ciebie w 100%.

kilka lat temu samozatrudnienie było gorącym tematem na tym forum, jak poszukasz możesz znaleźć więcej informacji.

Post Wysłano: 30 sie 2009, 9:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8990977

Prawo w naszym kraju zmienia się dynamicznie i tak:
Cytuj:
Od 1 stycznia 2007 r. definicja działalności gospodarczej nie obejmuje osób, które spełniają jedonocześnie wszystkie poniższe przesłanki, tzn:

* pracują pod kierownictwem, w miejscu i czasie określonym przez zlecającego;
* nie ponoszą ryzyka gospodarczego związanego z wykonywaną działalnością (zadaniem);
* wykonują działania na zlecenie podmiotu, który ponosi odpowiedzialność wobec osób trzecich za rezultat tych działań oraz ich wykonywanie (z wyłączeniem odpowiedzialności za popełnienie czynów niedozwolonych).
Nie ma więc prawnego powodu do posiadania licencji transportowej. Kolega musi tylko pamiętać, że rozlicza się nie tylko z ZUS-em ale też ze skarbówką. Dlatego sugeruję współpracę z księgową.

Jeśli kolega nie spełni w/w wymogów wówczas musi mieć licencję.

Post Wysłano: 30 sie 2009, 11:33

Użytkownik

Użytkownik

No to teraz przyznam szczerze ze jestem w kropce :) co mam robic z ta oferta a moze którys z kolegów wlansie na takiej zasadzie pracuje i sie wypowie jak to wyglada albo moze ktos pracuje w tej firmie jest to firma z chałcnowa kolo Bielska białej oni woża butelke i puszke tandemami

ADR + cysterny - Tak

Post Wysłano: 30 sie 2009, 21:45

kolego Cyryl , licencję trzeba mieć tylko w przypadku gdy dzierżawi się auto powyżej 3,5,t lub jest się jego właścicielem i chce się nim świadczyć usługi w zakresie transportu drogowego. W innym przypadku licencja jest zbędna więc kolega mariuszk28 nie musi jej posiadać.

Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]