Strona 22 z 33 [ Posty: 650 ] Przejdź na stronę Poprzednia 120 21 22 23 2433 Następna
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:
Witam , mam takie pytanie: 10 września mam egzamin na C (wczesniej nie bylo wolnych miejsc) pomyslalem ze w tym dniu zdam czy nie zdam to i tak obejmie mnie KW. Ale spytalem instruktora jak to bedzie to powiedzial ze jak zdam ten egzamin 10 wrzesnia to mam szanse uniknac KW poniewaz ponoc jest tak ze datą wydania prawa jazdy jest data zdania egzaminu? Jak to jest?
Obejmie Cie KW stety/niestety ładnie Ci instruktor w banie wprowadził ...

Użytkownik

Użytkownik

ja zdałem C w lipcu i od razu robiłem kurs na przewóz rzeczy i mi się poszczęściło:)

Użytkownik

Użytkownik

ja zdałem w czwartek i teraz tylko kurs na przewóz rzeczy :)i tez mi się udało :D

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8694441

Zaczynam się powoli denerwować, bo zdałem egzamin na C 18.08 i do tej pory nie mam jeszcze wydanego prawka ;/ Dzwoniłem do urzędu i powiedzieli, że moje papiery zostały już wysłane do Warszawy w celu produkcji i nie wiedzą kiedy prawko będzie gotowe.
Jeśli nie wyrobią go do 10 września to będzie wielka lipaa.. ;/
Wiecie może ile takie prawko się robi w tej Warszawie?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Kolego nie martw się może się uda.
Jeżeli dokument odbierzesz np.15 września to nie znaczy że taka data będzie na dokumencie.
Na prawko się czeka DO 14 dni...
Ale zazwyczaj jest wcześniej.
Ja np. zdawałem na kat.C. 1.czerwca. w ten sam dzień zapłaciłem za prawko 70zł 50gr. i akurat w poniedziałki papiery z WORDu idą do Urzędu komunikacji i na PJ mam datę wydania dokumentu 2 czerwca:]

A np. CE zdałem 17,też wpłaciłem od razu ale na PJ mam datę 22 .

PS.sprawdzaj sobie czy już są na www.kierowca.pwpw.pl

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Kolego nie martw się może się uda.
Jeżeli dokument odbierzesz np.15 września to nie znaczy że taka data będzie na dokumencie.
Na prawko się czeka DO 14 dni...
Ale zazwyczaj jest wcześniej.
Ja np. zdawałem na kat.C. 1.czerwca. w ten sam dzień zapłaciłem za prawko 70zł 50gr. i akurat w poniedziałki papiery z WORDu idą do Urzędu komunikacji i na PJ mam datę wydania dokumentu 2 czerwca:]

A np. CE zdałem 17,też wpłaciłem od razu ale na PJ mam datę 22 .

PS.sprawdzaj sobie czy już są na http://www.kierowca.pwpw.pl
Kolego dziennie sprawdzam na tej stronce. Pisze mi że od 25.08 trwa postępowanie administracyjne. Czyli mam rozumieć, że jeżeli zdałem 18 to data na prawku będzie coś koło 23-24 sierpnia, a nie jak już zrobią te prawko w Warszawie czyli myślę koło 7 września. Albo inaczej... Data na prawku jest taka jak dokumenty były jeszcze w starostwie a nie już w Warszawie w produkcji. Tak?
Trochę mnie Kolego Fuller uspokoiłeś :)

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Nie martw się!

Liczy się data uzyskania uprawnień (pozycja 10 na PJ - w tabelce na 2 stronie PJ) - a to jest data, gdy urzędnik w twoim wydziale komunikacji na wniosku, który wypełniałeś podbił pieczątkę i złożył podpis pod formułą "Zarządzam wydanie prawa jazdy" - wtedy formalnie uzyskujesz uprawnienia i ta data jest w pozycji 10. A dopiero POTEM urzędnik skanuje wniosek i wysyła internetem do PWPW.

Zatem jeśli twój wniosek jest już w PWPW (czeka na druk) to znaczy, że uprawnienia już masz! Możesz spać spokojnie.

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Nie martw się!

Liczy się data uzyskania uprawnień (pozycja 10 na PJ - w tabelce na 2 stronie PJ) - a to jest data, gdy urzędnik w twoim wydziale komunikacji na wniosku, który wypełniałeś podbił pieczątkę i złożył podpis pod formułą "Zarządzam wydanie prawa jazdy" - wtedy formalnie uzyskujesz uprawnienia i ta data jest w pozycji 10. A dopiero POTEM urzędnik skanuje wniosek i wysyła internetem do PWPW.

Zatem jeśli twój wniosek jest już w PWPW (czeka na druk) to znaczy, że uprawnienia już masz! Możesz spać spokojnie.
Dokładnie.

Po 2 NIE wierz do konca w to co jest na stronie kierowca.pwpw.pl a dlaczego?
Ja sprawdzałem czy PJ CE mam po 10 dniach,nie było,po 12,13,14 też nie było (a u mnie czeka się max z 10 dni) więc pojechałem do nich,a babka do mnie że już jest...a na stronie pisało że jeszcze nie ma

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Prawko już mam do odbioru w urzędzie :)
Dzięki koledzy za pomoc :)
A co do kierowca.pwpw.pl to w moim przypadku stronka działa prawidłowo. Tzn. dobrze pokazywała zarówno na kat. B jak i na A i C :)
Teraz nic tylko w poniedziałek do urzędu po prawko i na Kurs na przewóz rzeczy i na C+E :D :D

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Trzeba było by się spytać dlaczego nasz kraj w ogóle się zgodził aż na 280 godz. :!: takiego kursu. Mimo tego że jest to rozporządzenie UE wcale nie musieliśmy się godzić aż na tyle godz, niektóre kraje maja np 130 i jakoś też się nauczą. Kurs obecnie trwa ok.6 tyg, czyli jakieś 1,5 miesiąca koszt 5.000 zł + koszty np utrzymania się na takim kursie( chodzi mi np jeśli ktoś będzie musiał dojeżdżać, wynajmować mieszkanie bo ma 300 km do ośrodka itp wtedy 8000zł nawet kursik wyjdzie) bo problem jest z ośrodkami które szkolą na nowych zasadach jest ich jak na lekarstwo, oczywiście codziennie chodzenie na ten kurs, wymiana prawka co pięć lat to też nic innego jak nabijanie kasy na razie koszt 70 zł a za chwile będzie 150zł.

Użytkownik

Użytkownik

Mam artykuł z etransport.pl
Ceryfikat kompetencji zawodowych kierowcy w Wielkiej Brytani

W ramach nowych przepisów, zarówno obecni jak i nowi kierowcy będą musieli zaliczyć zatwierdzony program szkolenia okresowego, aby dalej wykonywać zawód kierowcy. Szkolenie obejmuje zagadnienia takie jak czas pracy, obsługa tachografów, licencje, międzynarodowe przepisy przewozowe i bhp, przepisy w zakresie bezpieczeństwa i ochrony środowiska.

Nowi kierowcy podejmujący pracę w branży transportowej muszą zdać egzaminy kwalifikacyjne, aby uzyskać certyfikat. W ramach egzaminu kierowcy muszą zdać:

- nowy test teoretyczny obejmujący analizę przypadków, których celem jest sprawdzenie i poszerzenie wiedzy kandydatów
- nowy test praktyczny, wymagający wiedzy o bezpieczeństwie i zabezpieczeniach pojazdów.

Kandydaci na kierowców będą mogli przygotować się równocześnie do testów CPC oraz testów na licencję kierowcy.

Na terytorium UE zmniejszony również został wiek dl kandydatów do zawodu kierowcy ciężarowego z 21 do 18 lat.

etransport.pl za roadtransport.com

I z ostatniego punku wychodzi, że np. brakuje mi 4 miesiące do 21 lat to w związku z nowymi przepisami mogę już śmigać mając kurs na przewóz rzeczy? Niby tytuł artykułu mówi o Wielkiej Brytani, a ostatni punkt o całej Unii a Polska w Unii jest.

Użytkownik

Użytkownik

z tym od 18 lat to ciekawe jest. Wprowadzili to z tego powodu, ze obowiaja sie, ze jak recesja sie skonczy, to zabraknie kierowcow. Chyba kogos poragalo z tym przepisem. Bezpieczenstwo kosztem braku kierowcow. Ale to tylko moje zdanie. Aha i zeby zakwalifikowac sie na prowazdzenie ciezarowki musisz przejsc Kwalifikacje Wstepna. Tylko ze niektorzy maja tzw. acquired rights(prawa nabyte), to oni sie tez chyba licza(choc nie jestem pewiem, moze oni nie). A i jeszcze jedna ciekawostka, majac 18 lat mozna tez prowadzic busa, tylko ze w tym przypadku nie mozesz prowadzic po drogach przekraczajacych 50km\h(albo ty nie mozesz przekroczyc 50km\h, musze gdzies doczytac).

Użytkownik

Użytkownik

Na terytorium UE zmniejszony również został wiek dl kandydatów do zawodu kierowcy ciężarowego z 21 do 18 lat. <=== a to obowiązuje w Polsce?

Użytkownik

Użytkownik

No przeciez o tym piszemy. Jest to dyrektowa unijna wiec musi obowiazywac wszystkie kraje, w tym polske.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
No przeciez o tym piszemy. Jest to dyrektowa unijna wiec musi obowiazywac wszystkie kraje, w tym polske.
Czyli co już nie trzeba mieć 21 lat żeby móc jeździć pow. 7,5 t ?

Użytkownik

Użytkownik

Na pewno w EU juz nie. A co do polski do jednak wstrzymam sie z opinia. Wiadomo w Polsce wszystko jest inaczej.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH 440

Skoro jesteśmy w UE, to mamy stosować się do przepisów wychodzących z Brukseli, więc nie sądzę, aby było inaczej. Podejrzewam jednak, że Polska częściowo unicestwi to obniżenie wieku wprowadzeniem za niedługo nowych przepisów dotyczących praw jazdy, które przewidują minimalny wiek do ubiegania się o kategorię C jako 20 lat.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Mnie bardziej interesuje to czy nie trzeba czekać do 21 roku życia żeby jeździć pow 7,5 t bo mam kat C i C+E ale brakuje mi 4 miesięcy do tego wieku a jak wiadomo bardzo ciężko znaleźć pracę na dostawczaki ;/ może kolega Walp się wypowie w tej sprawie bo on jako przyszły instruktor to powinien się w tym orientować 8)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

to teraz wynikła ciekawa sytuacja....czyli można rozumieć że tak jak ja np. mam nie całe 20lat i wszystkie papiery to mógł bym już śmigać na zestawach?

Myślę że oni zrobili to tak w myśl że "dzięki" KW kierowcy będą "lepiej szkoleni " to można dopuścić ich do zawodu kierowcy w wieku 18 lat...
Dla mnie to trochę dziwne...wiem sam jak odebrałem PJ na B,to dopiero po kursie człowiek zaczynał się uczyć jeżdzić...zdobywać jakieś doświadczenie...a teraz chłopaczek 18 lat,jeszcze dobrze osobówką nie umie jeżdzić,a może poruszać się zestawem DMC 40ton...choć z drugiej strony to w innych krajach UE poza PL już od dawna tak było że od 18 lat można było jeżdzić....i skoro nie było "armagedonu" przez młodych to teraz nie powinno się nic złego stać.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Wszystko wskazuje na to, że i w Polsce w najbliższym czasie dokładnie tak będzie. Prawo unijne musi być jednak przełożone na polskie ustawy – jeszcze jesienią ma wejść w życie „Ustawa o kierujących pojazdami” - to właśnie ona wprowadzi takie zasady.

Poniżej odpowiednie fragmenty PROJEKTU tej ustawy (powtarzam: projektu, ustawa jeszcze nie jest uchwalona ale ma to nastąpić w ciągu najbliższych 2 miesięcy). Usunąłem zbędne szczegóły i zostawiłem tylko najbardziej interesujące nas kategorie praw jazdy:
Cytuj:
Art. 8.
1. Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi:

5) 21 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii C, C+E (...) z zastrzeżeniem (..) art. 9;
6) 24 lata – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii:
b) D i D+E, z zastrzeżeniem (...) art. 9;

Art. 9.
1. Dla osób, które uzyskały kwalifikacje wstępną określoną w przepisach rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii:

1) C i C+E wynosi 18 lat;
2) D i D+E wynosi 21 lat.
A zatem wychodzi na to, że osoby, które mają prawo jazdy kat. C/C+E ale nie przechodziły Kwalifikacji Wstępnej (bo np. zdobyły te kategorie przed 10.09.2009) będą mogły pracować od 21 roku życia (od 18 na pojazdach o DMC do 7,5 tony - to wynika z "Ustawy o tranporcie drogowym"). Natomiast osoby, które przejdą KW będą mogły pracować bez ograniczeń tonażowych od 18 roku życia.

Podobnie z kierowcami autobusów; bez odbytej KW minimalny wiek do kierowania autobusami to będzie 24 lata (jeśli np. ktoś zdobył kat D przed 10.09.2008) a z odbytą Kwalifikacją Wstępną – 21 lat.

Tak to rozumiem. Ale jeszcze raz podkreślam, to na razie projekt ustawy a dobrze wiecie, że nasi posłowie są baaardzo zdolni i nikt nie wie, co w ich szlachetnych umysłach się jeszcze urodzi.

Gdyby to kogoś interesowało, to pod poniższym adresem jest tekst projektu wspomnianej ustawy o kierujących pojazdami:
http://bip.mi.gov.pl/pl/bip/projekty_ak ... ruj_pojazd

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Strona 22 z 33 [ Posty: 650 ] Przejdź na stronę Poprzednia 120 21 22 23 2433 Następna