Strona 1 z 1 [ Posty: 3 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 17 wrz 2009, 11:23

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam wszystkoch forumowiczow.
Pisze z prosba o pomoc. Licze, ze uda mi sie uzyskac tutaj odp. choc nie do konca dotyczy ona wagi ciezkiej :)
Planuje zalozyc firme swiadczaca uslugi polegajace na przewozie rzeczy zarowno w Polsce jak i calej Europie. Jednak nie nie planuje w chwili obecnej zakupywac do firmy samochodu ciezarowego. Narazie chcialbym zaczac od samochodu dostawczego w najdluzszej wersji (np. Sprainter w tzw. wersji max). W zwiazku z tym mam pytanie. Poniewaz z tego co sie orienuje to nie ma ograniczen czasowych jak w przypadku samochodow ciezarowych, ile czasu powinien dany kierowca prowadzic pojazd, nie ma tacho itp.
Czy w moim przypadku do swiadczenia tego typu usulug potrzebna bedzie jakakolwiek licencja itp.?
Z gory dziekuje za odp.
Pozdrawiam

Post Wysłano: 17 wrz 2009, 14:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Cytuj:
ile czasu powinien dany kierowca prowadzic pojazd, nie ma tacho itp.
To już zależy od twoich możliwości, nie masz obowiązku dokumentowania czasu pracy samochodem do 3,5t dmc.
Jedyny kraj wyjątkowy to Niemcy tam jest wymagane dokumentowanie poprzez wpis do książki, ale nie wiem jak to działa bo nie miałem nigdy z tym do czynienia.
Cytuj:
Czy w moim przypadku do swiadczenia tego typu usulug potrzebna bedzie jakakolwiek licencja itp.?
Transport do 3,5t dmc nie potrzebujesz żadnej licencji transportowej. :wink:

Post Wysłano: 19 wrz 2009, 6:38

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9459693
Samochód: Nubira

kierowce naa busie mozesz doic 24h na dobę. Jak znajdziesz kumatego, to nawet z tą śmieszną niemiecką książką sobie poradzi.

A wogóle jak Niemiec Ci powie KontrollBuch to mówisz "keine kontrolbuch, das is bus, drei und half tone". A jak to nie pomaga to piszesz mu na kartce:
UE L 102/4 z dn. 11. 04. 2006

Strona 1 z 1 [ Posty: 3 ]