Wszystko wskazuje na to, że i w Polsce w najbliższym czasie dokładnie tak będzie. Prawo unijne musi być jednak przełożone na polskie ustawy – jeszcze jesienią ma wejść w życie
„Ustawa o kierujących pojazdami” - to właśnie ona wprowadzi takie zasady.
Poniżej odpowiednie fragmenty PROJEKTU tej ustawy (powtarzam: projektu, ustawa jeszcze nie jest uchwalona ale ma to nastąpić w ciągu najbliższych 2 miesięcy). Usunąłem zbędne szczegóły i zostawiłem tylko najbardziej interesujące nas kategorie praw jazdy:
Cytuj:
Art. 8.
1. Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi:
5) 21 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii C, C+E (...) z zastrzeżeniem (..) art. 9;
6) 24 lata – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii:
b) D i D+E, z zastrzeżeniem (...) art. 9;
Art. 9.
1. Dla osób, które uzyskały kwalifikacje wstępną określoną w przepisach rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii:
1) C i C+E wynosi 18 lat;
2) D i D+E wynosi 21 lat.
A zatem wychodzi na to, że
osoby, które mają prawo jazdy kat. C/C+E ale nie przechodziły Kwalifikacji Wstępnej (bo np. zdobyły te kategorie przed 10.09.2009) będą mogły pracować od 21 roku życia (od 18 na pojazdach o DMC do 7,5 tony - to wynika z "Ustawy o tranporcie drogowym"). Natomiast osoby, które przejdą KW będą mogły pracować bez ograniczeń tonażowych od 18 roku życia.
Podobnie z kierowcami autobusów;
bez odbytej KW minimalny wiek do kierowania autobusami to będzie 24 lata (jeśli np. ktoś zdobył kat D przed 10.09.2008) a z odbytą Kwalifikacją Wstępną – 21 lat.
Tak to rozumiem. Ale jeszcze raz podkreślam, to na razie projekt ustawy a dobrze wiecie, że nasi posłowie są baaardzo zdolni i nikt nie wie, co w ich szlachetnych umysłach się jeszcze urodzi.
Gdyby to kogoś interesowało, to pod poniższym adresem jest tekst projektu wspomnianej ustawy o kierujących pojazdami:
http://bip.mi.gov.pl/pl/bip/projekty_ak ... ruj_pojazd Właśnie Ci co zdobyli wszystkie wymagane dok. przed 10 września będę mogły normalnie prowadzić zestaw powyżej 7,5T DMC.
Wydaje mi się że dot. to osób które mają kurs na przewóz rzeczy, badania lekarski i psychotesty wydane przed 10.09