Strona 23 z 33 [ Posty: 650 ] Przejdź na stronę Poprzednia 121 22 23 24 2533 Następna
Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Czyli wychodzi na to, że ci co zdązyli przed 10 wrzesniem bedą teraz żałować :lol:

Takie rzeczy tylko w..

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

normalnie śmiech na sali :lol:
czyli co? ci co przejdą KW to będą lepszymi kierowcami ?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5839699
Samochód: tabaluga ^

Jaka firma przyjmie 18 letniego kierowce na zestaw?jedynie po znajomości,zważywszy że kierowców obecnie jest więcej jak miejsc pracy... eh

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Nie chodzi koniecznie o zestaw, a o salówke,wywrotke, cokolwiek większego, co nie mieści sie w 7,5 t(czyli wiekszosc).

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH 440

Ciekaw jestem jak to wygląda w oryginalnym prawie unijnym. Czy nasi (p)osłowie, czy kto tam się tym zajmuje coś nie poprzekręcali.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Czyli wychodzi na to, że ci co zdązyli przed 10 wrzesniem bedą teraz żałować :lol:

Takie rzeczy tylko w..
ja tam nie żałuje a dlaczego?

bo uratowałem multum czasu,(nie 280h szkolenia a.....) nie muszę uczyć się głupich regułek na pamięć zeby zdać egz. z KW co nie jest proste!
i uratowałem dużooo pieniędzy...licząc na dzień dzisiejszy około 5-6 tys.

ale i tak to jest śmieszne....myślą ze ktoś jak posiedzi 280h na szkoleniu to będzie lepszy od tych co robili po staremu.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

W innych krajach to pewnie bedzie proste wiek zaniża do lat 18 i tyle dyskusji , ale oczywiscie w naszym kraju i z naszymi posłami i zawrotnymi przepisami to sprawa bedzie inaczej wygladala , jak zwykle beda szukali kasy. Więc w takim przypadku jak ja zrobilem kwity przed 10 września będe musiał czekać do 21 lat aby zostać kierową zawodowym , lub zorganizują jakiś kurs doszkalający który bedzie kosztował 2 tys. i wtedy sobie pojezdzimy od 18 lat takie jest moje zdanie w tej kwestii. :mrgreen:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

ja też nie żałuję, że zrobiłem wcześniej kurs. Tym bardziej że zostało mi tylko 4 miesiące także poczekam :)
Cytuj:
lub zorganizują jakiś kurs doszkalający który bedzie kosztował 2 tys. i wtedy sobie pojezdzimy od 18 lat takie jest moje zdanie w tej kwestii
i tak pewnie będzie, tylko żeby ludzi z kasy ograbić

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

ale i tak jak na obecną sytuację to nic to nie da tym co będą mogli od 18 lat jeżdzić.
Boją się brać młodych co mają 21lat i ogólnie brakuje pracy dla tych co mają doświadczenie jako takie,to wątpię żeby ktoś wziął chłopaczka 18lat do pracy...

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Witam,
To co Polski rząd wyprawia to... poprostu brak słów.

A odnośnie KW to dokladnie tak jak mówicie, aby tylko z ludzi kase wyrwać, zrobić mętlik w głowie , itd. itp. . Druga sprawa to to,że wprowadzili KW i żeby bardzo ludzie nie marudzili to chca zmniejszyc przedział wiekowy. Dajmy na to taki Kowalski chce zrobi prawo jazdy kat. C ,C+E lub D ale zniecheca Go to ze bedzie musial zrobic KW, ale z drugiej strony jak zrobi tą KW bedzie mogł jezdzic od 18 lat, a nie 21. Wyjdzie tak , ze Kowalski zrobi C, C+E lub D potem KW Państwo kase weźmie, a Kowalski zadowolony , ze moze jezdzic majac 18 lat, czy 21 w przypadku kat. D .

To jest moje zdanie(moge sie mylić)

Pozdro Traker_87

Volvo FH12 + Kogel Maxx

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Wszystko wskazuje na to, że i w Polsce w najbliższym czasie dokładnie tak będzie. Prawo unijne musi być jednak przełożone na polskie ustawy – jeszcze jesienią ma wejść w życie „Ustawa o kierujących pojazdami” - to właśnie ona wprowadzi takie zasady.

Poniżej odpowiednie fragmenty PROJEKTU tej ustawy (powtarzam: projektu, ustawa jeszcze nie jest uchwalona ale ma to nastąpić w ciągu najbliższych 2 miesięcy). Usunąłem zbędne szczegóły i zostawiłem tylko najbardziej interesujące nas kategorie praw jazdy:
Cytuj:
Art. 8.
1. Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi:

5) 21 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii C, C+E (...) z zastrzeżeniem (..) art. 9;
6) 24 lata – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii:
b) D i D+E, z zastrzeżeniem (...) art. 9;

Art. 9.
1. Dla osób, które uzyskały kwalifikacje wstępną określoną w przepisach rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii:

1) C i C+E wynosi 18 lat;
2) D i D+E wynosi 21 lat.
A zatem wychodzi na to, że osoby, które mają prawo jazdy kat. C/C+E ale nie przechodziły Kwalifikacji Wstępnej (bo np. zdobyły te kategorie przed 10.09.2009) będą mogły pracować od 21 roku życia (od 18 na pojazdach o DMC do 7,5 tony - to wynika z "Ustawy o tranporcie drogowym"). Natomiast osoby, które przejdą KW będą mogły pracować bez ograniczeń tonażowych od 18 roku życia.

Podobnie z kierowcami autobusów; bez odbytej KW minimalny wiek do kierowania autobusami to będzie 24 lata (jeśli np. ktoś zdobył kat D przed 10.09.2008) a z odbytą Kwalifikacją Wstępną – 21 lat.

Tak to rozumiem. Ale jeszcze raz podkreślam, to na razie projekt ustawy a dobrze wiecie, że nasi posłowie są baaardzo zdolni i nikt nie wie, co w ich szlachetnych umysłach się jeszcze urodzi.

Gdyby to kogoś interesowało, to pod poniższym adresem jest tekst projektu wspomnianej ustawy o kierujących pojazdami:
http://bip.mi.gov.pl/pl/bip/projekty_ak ... ruj_pojazd
Ja rozumiem to odwrotnie 8) Właśnie Ci co zdobyli wszystkie wymagane dok. przed 10 września będę mogły normalnie prowadzić zestaw powyżej 7,5T DMC.
Cytuj:
Art. 9.
1. Dla osób, które uzyskały kwalifikacje wstępną określoną w przepisach rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii:

Wydaje mi się że dot. to osób które mają kurs na przewóz rzeczy, badania lekarski i psychotesty wydane przed 10.09

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Cytuj:
Cytuj:
Art. 9.

Wydaje mi się że dot. to osób które mają kurs na przewóz rzeczy, badania lekarski i psychotesty wydane przed 10.09
Nie, no przecież jest WPROST napisane: "Dla osób, które uzyskały kwalifikacje wstępną, minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii: C i C+E wynosi 18 lat"

jak to można rozumieć inaczej?

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Art. 9.

Nie, no przecież jest WPROST napisane: "Dla osób, które uzyskały kwalifikacje wstępną, minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii: C i C+E wynosi 18 lat"

jak to można rozumieć inaczej?
Wyraźnie jest napisane:
Dla osób, które uzyskały kwalifikacje wstępną określoną w przepisach rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym Czyli osoby które uzyskały wymagane dokumenty na starych zasadach.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH 440

http://gitd.gov.pl/pliki/prawo/ustawa1.pdf

Tylko że tutaj jest mowa o kwalifikacji wstępnej, a nie kursie na przewóz rzeczy, bo zostały wprowadzone do niej zmiany.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

"Kwalifikacja wstępna" to przecież konkretny termin, który ma jakieś znaczenie!

Ustawa o transporcie drogowym jest z 2001 ale jej nowelizacja w 2006 wprowadzila właśnie pojęcie "kwalifikacji wstępnej", czyli kursu złożonego z 280 godzin zajęć itd.

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Chciałbym uciąć wszelkie fantazje osób które tu się wypowiadają co do tej ustawy.

Cała to ustawa o której pisze nasz wirtuoz przepisów Walp dotyczy między innymi kwalifikacji wstępnej przyśpieszonej – przygotowywanego projektu nowelizacji przepisów zmniejszającego ilość godzin kwalifikacji wstępnej z 280 do 140, a tym samym zasadniczej redukcji kosztów obowiązkowego szkolenia. Jak zapewnił Dyrektor Andrzej Bogdanowicz prace nad nowelizacją przepisów w tym zakresie są już praktycznie ukończone. Wprowadzenie ich w życie oznacza spadek kosztów tego szkolenia nawet o połowę. Kwalifikacja wstępna przyśpieszona zastępuje kwalifikację standardową pod pewnymi warunkami. Kończąc kwalifikację wstępną można rozpocząć pracę kierowcy już właściwie w wieku 18 lat. Jednak najpierw powinno się posiadać prawo jazdy kategorii C, tak, więc w praktyce minimalny wiek kierowcy to prawie19 lat. Propozycje wprowadzenia kwalifikacji wstępnej przyspieszonej wyznaczają minimalny wiek kierowcy na 21 lat w przypadku posiadania prawa jazdy kategorii C i na 23 lata w przypadku kategorii D. Czas kursu dzięki tej regulacji może wynosić ok. 40 dni.

Czyli krótka piłka powiedzmy zdaje ktoś prawo jazdy kat. D w wieku 21 lat robi 280 h kurs może jeżdzić normalnie, jeśli nie to czeka do 23 lat i robi 140 h.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Chciałbym uciąć wszelkie fantazje osób które tu się wypowiadają co do tej ustawy...

...Wprowadzenie ich w życie oznacza spadek kosztów tego szkolenia nawet o połowę...
trochę optymistyczne szacunki.
jeżeli KW zostanie skrócona z 280 na 140h, to godziny zajęć praktycznych: jazda w ruchu i w warnkach specjalnych (na torze) zostaje taka sama.

Cytuj:
Cytuj:
Chciałbym uciąć wszelkie fantazje osób które tu się wypowiadają co do tej ustawy...

...Wprowadzenie ich w życie oznacza spadek kosztów tego szkolenia nawet o połowę...
jeżeli KW zostanie skrócona z 280 na 140h, to godziny zajęć praktycznych: jazda w ruchu i w warnkach specjalnych (na torze) zostaje taka sama.

Nawet jeżeli cena nie spadnie o połowę, to i tak będzie ona bardziej osiągalna dla większej ilości osób, bo 7000-7500 zł to jest baaaardzo dużo pieniędzy.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Cytuj:
Cytuj:
Cyryl nawet jak wejdzie ten projekt w życie to przykładowo obecnie w Białymstoku kurs KW kosztuje 5 tys. po zmianie ustawy cena nawet jak spadnie poniżej 4 to będzie bardzo fajnie.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Co do ceny kolego to pani w KPKM`ie w Białym powiedziała mi że kursy na przewóz ludzi w części, tj w kwocie 4000zł dofinansowuje urząd pracy być może w podobnej kwocie będą dofinansowywac kursy na przewóz rzeczy

Strona 23 z 33 [ Posty: 650 ] Przejdź na stronę Poprzednia 121 22 23 24 2533 Następna