Strona 24 z 33 [ Posty: 650 ] Przejdź na stronę Poprzednia 122 23 24 25 2633 Następna
Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Cytuj:
Co do ceny kolego to pani w KPKM`ie w Białym powiedziała mi że kursy na przewóz ludzi w części, tj w kwocie 4000zł dofinansowuje urząd pracy być może w podobnej kwocie będą dofinansowywac kursy na przewóz rzeczy
Tylko z podpisu widzę kolego, że robisz studia, więc nie wiem czy Ci się uda wyciągnąć z PUP z Białego kasę na ten posrany kurs. Sam myślę nad tym ale nie wiem czy robiąc studia PUP mi da na to kase...

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Mój znajomy będąc na studiach zrobił sobie za kasę z PUP kurs na magazyniera (X godz. j.ang. X godz. obsługi komputera (dodam ze znajomy studiował informatykę :) + uprawnienia na wózki razem z psychotestami i badaniami lekarskimi) dodam jeszcze że w czasie trwania kursu (ok. 3m-cy) PUP zwracał za bilety PKS i MPK (miesięczne) oraz wypłacał jakieś śmieszne stypendium kilka stów.
Trzeba próbować wyrwać kasę może się uda :)
__
Przypomniała mi się jeszcze ciekawa sprawa z PUPem Białostockim dokładnia filią w Łapach bo do temtej należe. Sam byłem zarejestrowany jako os. bezrobotna (to byo chyba 02.2007) zaszedłem do urzędu podpisałem listę dostałem nowy termin stawienia się za miesiąc. Wychodząc z urzędu zobaczyłem na tablicy ogłoszeń (oczywiście w pokoju nikt mi o tym nic nie powiedział) że zbierają chętnych na kurs m.in. na C więc z powrotem wracam do pokoju i od drzwi mówię że chcę zrobić prawko. Od razu u babki banan na ustach że już się znalazła potencjalnie 1 os. bezrobotna mniej, wypełniłem papiery i się pytam kiedy zacznie się kurs na co pani w pokoju mówi tak: „Więc mamy luty do czerwca rozstrzygniemy przetarg na firmę która będzie prowadzić kurs. Od czerwca do września będziemy wybierać os. i wysyłać je na badania więc myślę ze w okol. września kurs się rozpocznie”. To rewelacyjna wiadomość mówię :)

Cytuj:
Mój znajomy będąc na studiach zrobił sobie za kasę z PUP kurs na magazyniera
Zapomniałeś dodać istotnego szczegółu, że musiał studiować zaocznie, bo inaczej nie można zarejestrować się w urzędzie pracy.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Wydawało sie, ze z dniem 10 września br. wszelkie cyrki, niedomówienia panika się skończy.

Jest dokładnie odwrotnie, bo dalej kombinują.

Powiedzcie mi jak statystyczny Kowalski, który nie czyta żadnych forum ma sie w tym wszystkim połapać, jak my z tym mamy problemy?

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7265459

Cytuj:
Wydawało sie, ze z dniem 10 września br. wszelkie cyrki, niedomówienia panika się skończy.

Jest dokładnie odwrotnie, bo dalej kombinują.

Powiedzcie mi jak statystyczny Kowalski, który nie czyta żadnych forum ma sie w tym wszystkim połapać, jak my z tym mamy problemy?

na statystycznych Kowalskich to chore państwo wlasnie się dorabia a te pOSŁY sie później bujają na Kalmarach, Seszelach itp... :/

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cała to ustawa o której pisze nasz wirtuoz przepisów Walp dotyczy między innymi kwalifikacji wstępnej przyśpieszonej – przygotowywanego projektu nowelizacji przepisów zmniejszającego ilość godzin kwalifikacji wstępnej z 280 do 140, a tym samym zasadniczej redukcji kosztów obowiązkowego szkolenia
Są jakieś nowe informacje o postepach nowelizacji tego projektu?
Pewnie przez te afery w rządzie znowu wszystko sie opóźni...

Z moich informacji wynika, że MOŻE po nowym roku będzie zmniejszona KW na przewóz osób do 140h, o ile projekt przejdzie w sejmie.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:

Są jakieś nowe informacje o postepach nowelizacji tego projektu?
Pewnie przez te afery w rządzie znowu wszystko sie opóźni...
Może się okazać , że prace nad zmniejszeniem czasu kwalifikacji też łączą się z jakąś aferą. :lol:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Cytuj:
Może się okazać , że prace nad zmniejszeniem czasu kwalifikacji też łączą się z jakąś aferą. :lol:
Może nie tyle z aferą co z dojeniem kasy od ludzi którzy żeby zrobić taki kosztowny kurs muszą mocno zaciągnąć pasa.
Powiem tak.
Od kursu kosztującego powiedzmy w Białymstoku 5100 zł od jednego kursanta samego podatku ośrodek musi zapłacić jakieś 1000zł.
Jeśli obniżą o połowę ilość godzin kurs będzie kosztował w granicach 3000 zł - podatek - 500 zł
W interesie naszego chorego Państwa jest utrzymanie dotychczasowych warunków kursów - więcej wpływu do budżetu.
A kierowcy - niestety dla NICH (polityków) sprawa drugorzędna, a nawet mało znacząca.

Jeśli ktoś wierzy że wejdzie 140 h proszę bardzo bo ja już straciłem taką nadzieje.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Znalazłem aktykuł nt. KW a w nim taki tekst
Cytuj:
– Znów wyszliśmy przed szereg, bo dyrektywa nr 59 mówi, że całe szkolenie (z przerwami, jazdami itd.) ma trwać 280 godz. ITS sugerował, żeby nawet skrócić godzinę lekcyjną, a nie wydłużać ją – wyjaśnia Izabella Mitraszewska. Ministerstwo w ogóle nie wzięło pod uwagę sugestii ITS-u, by wprowadzić możliwość przeprowadzenia kwalifikacji przyspieszonej. Dlaczego jest to tak ważne w naszym Zarządzanie KADRY społeczeństwie, w którym średnia wieku jest dość wysoka? Uzyskanie uprawnień kierowcy zawodowego kategorii C lub D wymaga najpierw uzyskania prawa jazdy kategorii B. Kierowca w wieku od 18 do 21 lat musi bezwzględnie przejść przez kwalifikację pełną, ale – zdaniem Izabelli Mitraszewski – po ukończeniu wymaganego przepisami wieku powinien mieć możliwość skorzystania z kwalifikacji przyspieszonej, obejmującej tylko 140 godz. szkolenia (a więc o połowę tańszej). Ta możliwość obejmuje większość pracujących w Polsce kierowców zawodowych. Dla kategorii D i D wiek uprawniający do kwalifikacji wstępnej przyspieszonej wynosi 23 lata.
To chyba jasno rozwiewa nadzieje nt. skróconej KW.
Cały aktykuł http://rapidshare.com/files/294980076/K ... a.pdf.html

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
I znów szykują się zmiany w szkoleniu kierowców autobusów. Sejmowa komisja infrastruktury ma się zająć projektem zmiany ustawy o transporcie drogowym.

Posłowie chcą zawiesić na trzy lata szkolenia kierowców autobusów w specjalnych warunkach, na przykład na tak zwanych płytach poślizgowych. Właściciele ośrodków szkolenia protestują. Dostosowanie się do zmian sporo nas kosztowało - podkreślają.

Właściciele szkół narzekają, bo wydali sporo pieniędzy, gdy półtora roku temu wprowadzono bardzo rygorystyczne zasady. Wyśrubowane przepisy o szkoleniu w warunkach specjalnych tłumaczono m.in. katastrofą polskiego autokaru w Grenoble. Teraz jednak właściciele ośrodków szkolenia zostaną na lodzie z niepotrzebnym sprzętem.

W kraju powstało kilkanaście firm zajmujących się szkoleniem, cztery place spełniające wyśrubowane przepisy. A wszystko nakładem wielu milionów złotych - mówi Maciej Kulka właściciel jednej ze szkół nauki jazdy w Lublinie.

Na sprzęt 1,5 miliona wydane, 600 tys. złotych kosztuje symulator. Jutro idziemy podpisać wstępną umowę. I nagle zmienia nam się przepisy - narzeka w rozmowie z naszym reporterem Krzysztofem Kotem. Nie będziemy mieli z czego spłacać poniesionych inwestycji. Dostosowaliśmy się do wygórowanych przepisów, a teraz jesteśmy za to ukarani. Mówiąc krótko: nie zmienia się reguł w czasie gry.Ponieśli koszty, więc rząd zmienia przepisy.
źródło: RMF/INTERIA.PL

Czyżby rząd zaczynał dostrzegać problem z dopływem nowych kierowcó do zawodu ??

Cytuj:
Czyżby rząd zaczynał dostrzegać problem z dopływem nowych kierowcó do zawodu ??
Lepiej późno, niż wcale. Bardzo dobrze, że coś w końcu ruszyło. Ja osobiście liczę, że KW zostanie zawieszona.

Użytkownik

Użytkownik

Kw nie moze byc zawieszona, bo to jest wymog UE. Oczywiscie mozna ja skrocic, a nawet wprowadzic w formie testu(jak ma UK i Irlandia), ale chyba na takie poprawki to troche za pozno. Tzn. za pozno na zmiane tego na forme testu, bo skrocic do 140h to spokojnie moga(ale ta wersja to malo zmienia).

Użytkownik

Użytkownik

Teraz doczytalme to co jest napisane na tej stornie rmf.

Posłowie chcą zawiesić na trzy lata szkolenia kierowców autobusów w specjalnych warunkach, np. na symulatorach i płytach poślizgowych.

Czyli chca sie pozbyc szkolenia na symulatorach. To akurat spokojnie moga zrobic. Ale nie da sie zawiesic KW bo to jest nie mozliwe. A z tego co czytam to, mimo wszystko, najgorzej jest zdac testy.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Mogą?

Moim zdaniem, jeśli to zrobią, to udowodnią, że Polska jest krajem, w którym podmioty działające zgodnie z prawem są frajerami!

Nowelizacja ustawy wprowadzająca KW jest z 2006 roku, sprzed 3 lat! Firmy w tym czasie wydały gigantyczne pieniądze na płyty i symulatory. I kiedy to zrobiły, posłowie chcą to wszystko zawiesić.

Wyobraźcie sobie, że wydaliście milion zlotych, żeby przystosować się do obowiązującego prawa a Sejm chce teraz uznać, że to niepotrzebne.

Ja rozumiem, że osoby, które są "skazane" na KW, cieszą się z takiej możliwości. No ale nie zmienia to faktu, że sytuacja ta kolejny raz dowodzi, że w Polsce nie warto nic robić, nie warto inwestować, nie warto działać zgodnie z prawem, bo Państwo i tak ma obywateli w nosie.

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Cyrk na kółkach z tym wszystkim.
Ja natomiast mam takie pytanie...

Coś sie mówiło jakiś czas temu, ze jeśli do roku nie podejmie sie pracy (już nie wiem czy do roku od 10 wrzesnia 2009 czy od zrobienia kursu na przewóz rzeczy) to kurs ten jest nic nie warty, bo będe musiał przejśc kwalifikacje uzupełniającą, czy jest tak faktycznie?

Prawko C mam od września 2008, a kurs na przewóz rzeczy od początku roku 2009.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Cytuj:
Ja natomiast mam takie pytanie...

Coś sie mówiło jakiś czas temu, ze jeśli do roku nie podejmie sie pracy (już nie wiem czy do roku od 10 wrzesnia 2009 czy od zrobienia kursu na przewóz rzeczy) to kurs ten jest nic nie warty, bo będe musiał przejśc kwalifikacje uzupełniającą, czy jest tak faktycznie?

Prawko C mam od września 2008, a kurs na przewóz rzeczy od początku roku 2009.

Również ostatnio słyszałem ze jeśli przez rok od uzyskania kursu na przewóz rzeczy nie podejmę pracy w charakterze kierowcy to kurs przepadnie

Moze ktoś wie coś na ten temat i potrafi dać jakieś pewne info

Cytuj:
Również ostatnio słyszałem ze jeśli przez rok od uzyskania kursu na przewóz rzeczy nie podejmę pracy w charakterze kierowcy to kurs przepadnie

Ja znowuż czytałem (i to chyba tutaj na forum) że jeśli nie zrobisz kursu na przewóz rzeczy przez rok od uzyskania prawa jazdy kat. C (oczywiście jeśli nastąpiło to przed 10.09.2009), to wtedy musisz robić kwalifikację... Trochę to zamotane.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Cytuj:
Cytuj:

Ja znowuż czytałem (i to chyba tutaj na forum) że jeśli nie zrobisz kursu na przewóz rzeczy przez rok od uzyskania prawa jazdy kat. C (oczywiście jeśli nastąpiło to przed 10.09.2009), to wtedy musisz robić kwalifikację... Trochę to zamotane.
Wiem o co ci chodzi:
Jeśli uzyskałeś kat.C przed 10.09.2009 to do 10.09.2010 możesz zrobić kurs na przewóz rzeczy na starych zasadach.

Ja słyszałem ze jeśli uzyskałeś kat.C przed 10.09.2009 oraz kurs na przewóz rzeczy to jeśli w ciągu roku nie podejmiesz pracy na stanowisku kierowcy to będziesz musiał odbyć kwalifikacje uzupełniającą lecz zgodnie z moja wiedza kwalifikacje uzupełniającą będę musiał przejść do 10.09.2014

Oczywiście to ze słyszałem nie jest podstawa prawna wiec pytam się was może ktoś coś wie na ten temat. Moim zdanie jeśli uzyskałem Kat.c przed 10.09.2009 oraz posiadam kurs na przewóz rzeczy to teraz do 2014 mam spokój

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Renault Midlum

1. Prawo jazdy kategorii C wydane przed 10.09.2009 r.:

a) kierowca chce podjąć pracę przed 10.09.2010 r. - ma obowiązek ukończyć kurs na przewóz rzeczy, a potem, za jakiś czas, szkolenie okresowe (w zależności od tego kiedy miał wydane prawo jazdy - patrz tabelka),

b) kierowca chce podjąć pracę po 10.09.2010 r. - ma obowiązek ukończyć szkolenie okresowe i potem kolejne co 5 lat.

2. Prawo jazdy kategorii C wydane po 10.09.2009 r. - kwalifikacja wstępna.

Jeżeli ktoś sobie tego wyraźnie życzy, to mogę przytoczyć podstawę prawną.

Szczesliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie
A i D - w planach.

Stażystka w Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego w Bielsku-Białej.
Dział Szkoleń i Kursów oraz Biuro Obsługi Klienta.

Strona 24 z 33 [ Posty: 650 ] Przejdź na stronę Poprzednia 122 23 24 25 2633 Następna