Cytuj:
Witam.
Jestem tu nowy i mam pewne pytanie.
Otóż rozważam,rozszeżenie swojej działalności o transport międzynarodowy na początek powiedzmy do 7.5T . No i nurtuje mnie kilka spraw. Otóż -mieszkam w UK,mam tu działalność(powiązaną z transportem ciężkim) i zastawiam się czy mając POLSKI certyfikat na transport międzynarodowy będę mógł dokonać tego rozszeżenia działalności.
Czy uznają moje "kompetencje"?
Inna sprawa- dajmy na to zatrudniam na umowę zlecenie osobę posiadającą wspomniany dokument ale ON/ONA rezyduje w PL a siedziba,baza mieści się w UK ? Przejdzie to?
Kolejna kwestia to czy na wszystkie kraje jest wymagana licencja na transport prowadzony ciężarówką do 7.5t dmc?
Przeglądałem ogłoszenia w poszukiwaniu ciężarówki(strony brytyjskie) i w kilku przypadkach było wspomniane,że nie potrzeba na dane auto licencji przewoźnika/operatora.Może to wewnętrzny przepis Brytyjczyków? Jeśli tak jest rzeczywiście(TO TYLKO I WYŁĄCZNIE DYWAGACJA w TEMACIE) to czy jadąc z UK do PL mogę mieć kłopot w razie kontroli np BAG lub ITS skoro w kraju zarejestrowania firmy taka licencja nie jest wymagana?
Jak jeszcze coś wpadnie mi do głowy to nie omieszkam zapytać
Pozdrawiam
Nie trzeba licencji na samochód... firma posiada licencje i w taborze (samochodach) jeździ tylko zaświadczenie, że firma posiada licencje... więc nie ma czegoś takiego jak na auto licencja.
Wydaje mi się że w każdym kraju jest potrzebna licencja, nie słyszałam o tym żeby w jakimś nie obowiązywała.
A to czy będzie zgodne z prawem zatrudnienie osoby czy też inne kwestie najlepiej dowiedzieć się w tym kraju gdzie jest działalność.
Nawet jak będziesz świadczyć usługi samochodem do 3,5 t musisz mieć licencje, to ITS ma coś takiego, że nie zatrzymuje niby busów do 3,5 t. ale jeśli zatrzyma i wyjdzie że za przewóz np osób pobierasz opłatę czyli świadczy usługę transportową przyczepią się na pewno. Tak mi kiedyś powiedział jeden krokodylek