Strona 1 z 1 [ Posty: 14 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 17 wrz 2009, 21:52

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3536965

Witam, w poniedziałek 21.09 mam egzamin na C+E w Opolu i mam w związku z tym kilka pytań.
Jak z pojazdami ? Czy są tam w miare dobre czy złomy? Są jakieś problemy z zaczepieniem przyczepy? Jak tam egzaminatorzy? Fajni jacyś czy sami "eksperci jazdy" ?
I teraz najważniejse.
Jak się wyjeżdża z WORDu? Wiem że tam mało miejsca jest i jeszcze tam przy wyjeżdzie namalowali linię podwójną ciągłą, wiem że można przekroczyć ale mimo to to jak się wyjeżdźa? W lewo napewno się bez problemu wyjedzie a w prawo?
Ogólnie napiszcie jak tam na egzaminach było w Opolu. Ja na kat. C zdałem za 1 razem ale przyczepa to już szkoła wyższa.

Najlepiej jak się wypowiedzą odoby zdające egzamin w Opolu.

Pozdrawiam
Marcin

Post Wysłano: 19 wrz 2009, 10:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MP 3

Witaj.
Powiem Ci tak sa oczywiscie eksperci jazdy:D:D:D ale to chyba na kazdej kategorii. Ja akurat trafilem 2 razy na fajnych egzaminatorow oczywiscie pierwszy raz oblalem ;P drugi egzaminator naprawde bardzo wporzadku facet nie pamietam jak sie nazywal...przygotoj sie ze egzamin trwa okolo 1.20h tyle czasu powinno zajac Ci wszystko:) pojazdy jak to pojazdy MAny oczywiscie bez zarzutow ja akurat trafilem na staromana i tez nie narzekam bardzo fajny samochodzik tylko skrzynia jest taka jak w starych modelach mana :) ale mysle ze powinienes dac rade. Aha pamietaj w staromanie dysel wchodzi pod sam samochod tak wiec tez szybciej samochod bedzie sie lamal na luku (duzo szybciej) Powodzenia:)

Post Wysłano: 21 wrz 2009, 18:28

Użytkownik

Użytkownik

No dzięki za odpowiedź. Egzamin miałem dzisiaj i muszę się pochwalić że dałem. Jechalem Staromanem i faktycznie skrętny jest. Łuk zrobiłem tylko 2 korekty wykonałem a muszę powiedzieć że łuk mi najgorzej wychodził. Prostopadły przodem i wjazd na wzniesienie bez problemu. Egzaminator spoko gość. Miałem tylko drugą próbę na podłańczaniu przyczepy. niezmieściłem się w czasie. Za nic ten bolec kontrolny nie chciał wskoczyć. Musiałem szarpać zestawem, wkońcu egzaminator sam mi powiedział żeby podpinać przewody, klin do tyłu i cofnąć i wkońcu zaskoczyło. Jeden oblał gościu na podpinaniu przyczepu a inny na wzniesieniu, niby łatwe ale niegdy nic nie wiadomo. Egzamin trwał 1g i 55minut. Na mieście 1 godzinę jechałem. Na kat B zdałem za 4 razem 5 lat temu, na kat.C za pierwszym w lipcu no i teraz na CE też za pierwszym razem.
Jestem HEPPY !

Pozdrawiam
Marcin

Post Wysłano: 04 lis 2009, 15:49

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: RENAULT

Witam

Jestem po 2 podejściach do CE w Opolu. W obu przypadkach StaroMan
Jeździełm na kursie Manem - różnica niesamowita. Starman łamie się jak zapałka nie wiadomo kiedy /ostatnio spaliłem na łuku/. Uwaga przy złączaniu - bolec namietnie nie wchodzi. Dopracowałem to - trzeba porządnie przygrzać zaczepem w dyszel - zaskoczy. Przewodu pneumatyki - na ostatnim egzaminie tak wyjechane uszczelki żółtego, że z 8 razy zapinałem a powietrze i tak szło w atmosfere - no i skończył się czas. Mój poprzednik miał to samo. Przy drugiej próbie wiedziałem co jest grane i zmiesciłem się w 8 minutach. Sprzęgło zajeczane, gaz reaguje płynnie. Za 2 tygodnmie 3 podejście - mam nadzieję że ostatnie bo zestaw czeka. A pro po - czy ktoś wie która szkoła nauki jazdy od Opola po Gliwice posiada Staromana takiego jak WORD? Łamanko całkiem inne jak w Manie i dobrze by było z godzinkę pomęczyć się na placu żeby go troszeczkę wyczuć. :wink:

Post Wysłano: 12 lis 2009, 23:01

Użytkownik

Użytkownik

kolego ja zdawałem staromanem a uczyłem się Manem 19.403 w Kluczborku. Więc Staroman wydawał mi się o wiele lepszy pod względem łamania od tego mana co się uczyłem. Ten dyszel jest głęboko pod autem więc auto lepiej się łamie co mi ułatwiło sprawę. Zdałem za pierwszym.
Ale wszystko co piszesz zgadza się w 100 %. Sprzęgło słabe wię uważaj na zjazd na wzniesienie jak wylosujesz. Zestaw nie chciał mi się spiąć więc szarpałem ale miałem drugą prubę bo sie nie udało. Podpinałem wtedy przewody i z tym żółtym to miałem cholerne problemy tak jak i ty. Chyba za 10 razem mi się udało. Poprostu jest uszkodzony !
Tego Staromana mają chyna w PZMot opole tam na placu naprzeciwko WORDa.

Post Wysłano: 24 lis 2009, 19:16

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: nie ma:(

Witam...

Ja zdałem w Opolu za drugim podejściem, pierwszy raz oblałem niestety z własnej winy,a egzaminator był naprawde wporządku:)...za pierwszym i drugim razem trafiłem na staromana,faktycznie sprzęgło łapie bardzo wysoko i trzeba poprostu uważać,nawet egzaminatorzy jak ustawiają auto to widać jak auto skacze jak żaba,z tego powodu że łapie tuz przy samym końcu,ale to chyba kwestia przyzwyczajenia...ale wiadomo stres robi też swoje...sprzęganie poszło mi akurat bez problemu,przewody pneumatyczne jak i elektryczne fajnie wchodzą...właśnie zestaw bardzo szybko łamie,musiałem zrobić korekte na łuku ale poszło,trzeba tylko wyczuć...a po zdaniu to szczerze łzy szczęścia mi poleciały naprawde fajne uczucie,życze wszsytkim powodzenia i pozdrawiam

Post Wysłano: 24 lis 2009, 20:35

Użytkownik

Użytkownik

to teraz tylko musisz znaleść jakąś robotę. Tylko albo aż. Ja szukalem u siebie w mieście i była oferta. Gościu płaci najniższą krajową czyli jakieś 960 zł netto + 16gr za kilometr. A miesięcznie mówi że robi się jakieś 6000-8000 km. Hahahaaaa. To jakieś 2 tyś na rękę. Heh, do tej pory mi się śmiać z tego chce. Tylko jedyny plus tego że codziennie się jest w domu a wyjazd nie więcej niż 300km za miasto. A jak byłem na spotkaniu z nim to jakiegoś gościa poganiał że jak wruci to następny kurs.
A kolega na dostawczym aucie ma 1800 na rękę a ten na CE daje 2 tyś. heh
Ja teraz może w Opolu coś będę szukał ale narazie bez doświadczenia ciężko. Mam nadzieję że przyszły rok będzie lepszy.

Post Wysłano: 05 maja 2010, 15:06

Użytkownik

Użytkownik

GG: 665675250

Witam.
Zdawał ktoś ostatnio kategorie C+E w Opolu? Jeżeli tak to napiszcie jakieś wskazówki do podłączenia przewodów pneumatycznych. Teraz są zespolone razem. I nie wiem jak za to się zabrać.
Pozdrawiam

Post Wysłano: 05 maja 2010, 15:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: mitsubishi

Nie wiem czy o to chodzi ale jezeli jest tam pneumatyka w duomatic to instrukcje znajdziesz tu http://word.waw.pl/e-cms/ob.php/DAF_gni ... pdf?id=354
Pozdrawiam

Psychotechnika, Kurs na przewóz rzeczy, Badania lekarskie, Karta kierowcy --> do 2014r.

Post Wysłano: 06 maja 2010, 22:11

Użytkownik

Użytkownik

GG: 665675250

Tak, o to chodziło :) Dzięki Wielkie

Post Wysłano: 07 maja 2010, 8:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: mitsubishi

Nie ma problemu i polecam sie na przyszłość :P

Psychotechnika, Kurs na przewóz rzeczy, Badania lekarskie, Karta kierowcy --> do 2014r.

Post Wysłano: 18 lut 2011, 10:00

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1007555
Samochód: Man 27.403

Witam wszystkich! Mam pytanko odnośnie jakiejś szkoły w Opolu która posiada mana tgl! (takiego jak na egzaminie) chciałbym wykupić sobie 2 godzinki na placu żeby poczuć samochód! proszę o szybka odp! bardzo pilne! Pozdrawiam

Post Wysłano: 18 lut 2011, 11:38

Użytkownik

Użytkownik

Z tego co się orientuję,to żadna szkoła jazdy w Opolu nie ma TGLa,chociaż kilka razy widziałem w Opolu nauke jazdy na tym właśnie sprzęcie,ale na taflach "OGL" bodajże.

Post Wysłano: 23 lut 2011, 21:26

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: fh 12

Witam, Man TGL ma Delta z Polskiej Nowej Wsi, mają ośrodek na lotnisku, głównie robią nim jazdy na KW po płycie ale jak gadałem z instruktorem to jazdy też można sobie wykupić choć do najtańszych nie należą.
"Delta" S.C. Ośrodek Doskonalenia Techniki Jazdy
Polska Nowa Wieś - Lotnisko, woj. opolskie, kod 46-070
Telefon: 774646943

PKS z Kluczborka też ma nowego mana ale jego widziałem tylko w solówce

Strona 1 z 1 [ Posty: 14 ]