Strona 1 z 1 [ Posty: 17 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 16 lis 2009, 1:57

Użytkownik

Użytkownik

Witam.

Chciałem się dowiedzieć, czy obecnie wydawane prawa jazdy (kategorii innej niż B) są wydawane bezterminowo, czy na określony termin? Było swego czasu głośno o tym, ze prawka maja być wydawane na 5 lat wszystkim, ale nie wiem czy to juz obowiazuje, czy jeszcze nie. Za moich czasów, kiedy odbierałem swoje PJ w 2003 r. wydawali raczej wszstkim bezterminowo, a prawka terminowe dawali tym, ktorzy mieli np jakąs wadę wzroku, ale też nie zawsze.
A jak wygląda to teraz? Chiałbym się zorientować jak wygląda to teraz na przestrzeni ostatnich 11 miesięcy. Jest na forum na pewno sporo osób, ktore odebrały swój wymarzony "plastik" w 2009 r - czy macie tam jakieś ograniczenia, czy dalej wydawane są prawka bezterminowo (z wyjątkami np. takimi jak podałem wyżej)
Pozdrawiam i dziekuje z góry za wypowiedzi

Post Wysłano: 16 lis 2009, 9:11

Użytkownik

Użytkownik

Jak ktoś ma np. wadę wzroku dostaje zazwyczaj na 5 lat, a jeśli ktoś nie ma przeciwwskazań dostaje bezterminowe. Info z tego roku.

Post Wysłano: 16 lis 2009, 11:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MERCEDES ACTROS MPIII 1844

Ja odbierałem w maju 2009 i na wszystkie kategorie mam bezterminowe.

Post Wysłano: 16 lis 2009, 13:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: Sprinter/Boxer/Ducato

Wydawane sa bezterminowo. Planowana ustawa która miala zamknac temet bezterminowych praw jazdy i wprowadzić terminowe nie weszla jeszcze w zycie i nie wiadomo kiedy wejdzie. Ale jezeli wejdzie to w zycie to i tak prawa jazdy bezterminowe wczesniej czy pózniej starcą waznosc i kazdy bedzie miał terminowe. Ale czy tak sie stanie to sie okaze dopiero jak juz zacznie cos takiego obowiązywać poniewaz narazie mozna tylko przypuszczac "co będzie gdy będzie" :wink:

Narazie terminowe mozna dostac z przyczyn zazwyczaj zdrowotnych.

Post Wysłano: 16 lis 2009, 15:46

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Podzielmy to na dwie części!

Prawa jazdy kat. A, A1, B, B1 - na razie są BEZTERMINOWE ale wkrótce ma wejść ustawa, która to zmieni i będą co najwyżej na 15 lat. Nawet jeśli masz teraz "bezterminowe" (czyli "kreska" w pozycji 11).

Prawa jazdy kat. C, D, E - w zasadzie już przestały być bezterminowe! Zgodnie z obecnym kształtem ustawy o transporcie drogowym, co 5 lat musisz dostarczyć do wydziału komunikacji:
1. orzeczenie lekarskie,
2. orzeczenie psychologiczne,
3. zaświadczenie o odbyciu szkolenia okresowego (lub kwalifikacji wstępnej)
i po dostarczeniu tego do wydziału komunikacji wymieniasz prawko na nowe - w tym nowym znajdzie się już "data ważności uprawnień".
Jeśli tego nie zrobisz, to nikt ci nie zabierze ewentualnie posiadanych literek C, D czy E, ale będą one tylko ozdobą. Żeby pracować jako kierowca, musisz spełnić powyższe wymogi.

Oczywiście to będzie przebiegać stopniowo - jak ktoś zrobił C np. w 2008, skończył kurs na przewóz rzeczy, to na razie do 2014 ma spokój. Ale już wcześniejsze roczniki posiadaczy kat. C czy D będą musiały kończyć szkolenia okresowe i wymieniać prawka.

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Post Wysłano: 17 lis 2009, 0:35

Użytkownik

Użytkownik

No i wszystko jasne. Walp wytłumaczył nam wszystkie wątpliwości. Dzieki wszystkim za odpowiedzi na moje pytanie. Pozdrawiam

Post Wysłano: 17 lis 2009, 12:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

jeżeli jednak masz prawo jazdy kat. C, C+E lub D i kupisz sobie powiedzmy pojazd zabytkowy, kolekcjonerski lub kampingowy o DMC ponad 3,5t, z przyczepą/naczepą albo autobus, wtedy Twoje prawo jazdy jest bezterminowe jeżeli w ten sposób zostało wydane.

konkluzja:
aby wykonywać zawód kierowcy trzeba badania odnawiać co 5 lat, lub częściej (ze względu na wiek), ale samo prawo jazdy jest bezterminowe, bo nie musisz weryfikować umiejętności kierowania i znajomości przepisów.

Post Wysłano: 17 lis 2009, 19:46

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

...czyli "Ustawa o kierujących pojazdami" nabiera rozpędu. Przeszła przez rząd, teraz czas na parlament.

Cytuj:
Zmiany w przepisach zatwierdzone

Nowe kategorie prawa jazdy, kursy reedukacyjne dla kierowców, obowiązek wymiany do 2033 r. praw jazdy - takie zapisy znalazły się w założeniach do projektu ustawy o kierujących pojazdami, które przyjął rząd.

Jak poinformowało Centrum Informacyjne Rządu, w przedstawionych przez ministra infrastruktury propozycjach zawarto przepisy dotyczące uzyskiwania uprawnień do kierowania pojazdami, nadzoru nad kierowcami oraz sposobu przeprowadzania i kontroli szkolenia i egzaminowania przyszłych kierowców.

Przez dwa lata osoby, które po raz pierwszy uzyskają prawo jazdy kat. B, będą poddane nadzorowi. W przypadku popełnienia dwóch wykroczeń mają być kierowani na kurs reedukacyjny, a "w wyjątkowych sytuacjach" mogą także utracić prawo jazdy. W założeniach przyjęto, że na kurs reedukacyjny trafią kierowcy, którzy uzyskają 24 punkty karne (czyli maksymalną liczbę). Obecnie osoby takie muszą przystąpić do egzaminu sprawdzającego kwalifikacje.

Jeśli w ciągu pięciu lat od wydania skierowania na taki kurs ponownie przekroczą maksymalną liczbę punktów karnych, wówczas stracą prawo jazdy. Kursy reedukacyjne przewidziano również dla osób, które kierowały pojazdami po alkoholu lub "po użyciu podobnie działającego środka".

W pierwszym roku młody kierowca nie będzie mógł wykonywać zawodu kierowcy w pojazdach przewożących ludzi (np. taksówki). Osoby, wobec których orzeczono zakaz kierowania pojazdami, nie będą mogły odbywać szkolenia i przystępować do egzaminu na prawo jazdy.

Do podniesienia kwalifikacji kierujących pojazdami mają także doprowadzić nowe wymagania wobec instruktorów i ośrodków szkolenia kierowców. Instruktorzy będą musieli corocznie uczestniczyć w warsztatach doskonalenia zawodowego (obecnie nie jest to wymagane). U osób poddawanych badaniu lekarskiemu i psychologicznemu mają być sprawdzane przeciwwskazania do wykonywania pracy instruktora, a nie - jak dotychczas - do kierowania pojazdem.

Projektowane przepisy wprowadzają nowe wymagania wobec ośrodków szkolenia kierowców. Szkolenia na wszystkie kategorie praw jazdy mają się odbywać na terenie powiatu, w którym zgłoszono ośrodek do rejestru przedsiębiorców, z wyjątkiem zajęć prowadzonych w ruchu drogowym. Ośrodki ruchu drogowego będą musiały informować o miejscu i czasie przeprowadzania poszczególnych zajęć wskazanych w programie. "Takie rozwiązania ukrócą zjawisko polegające na wystawianiu zaświadczeń osobom, które w ogóle nie uczestniczyły w zajęciach" - podało CIR.

Zaproponowano także, by instruktorzy nauki jazdy brali coroczny udział w warsztatach szkoleniowych. Nowym wymaganiom mają podlegać także egzaminatorzy, którzy podobnie jak instruktorzy będą musieli uczestniczyć w badaniach pod kątem przeciwwskazań do wykonywania pracy egzaminatora, a także wykazać się odpowiednim doświadczeniem w egzaminowaniu. Kandydat będzie musiał uczestniczyć w 20 egzaminach w charakterze obserwatora i przeprowadzić 10 egzaminów pod nadzorem.

Projektowane przepisy wprowadzają nową kategorię prawa jazdy - AM (motorowery i lekkie pojazdy czterokołowe), będą je mogły uzyskać osoby od 14. roku życia. Będzie także nowe prawo jazdy typu A2, uprawniające do prowadzenia motocykli o mocy nie przekraczającej 46 KM (35 kW). Zgodnie z założeniami, minimalny wiek uprawniający do kierowania pojazdami oznaczonymi w prawie jazdy kategoriami C i C+E wynosi 18 lat, dla kategorii D i D+E - 21 lat.

Projekt założeń ustawy wprowadza do prawa krajowego rozwiązania unijne dotyczące praw jazdy. Do 2033 r. każdy kierowca będzie musiał wymienić krajowe prawo jazdy na dokumenty wydane zgodnie z nowym wzorem unijnym. Wprowadzony zostanie okres ważności tych dokumentów - 15 lat dla praw jazdy kat. AM, A1, A2, A, B1, B, B+E; pięć lat lub w zależności od terminu badań lekarskich oraz psychologicznych dla pozostałych kategorii.

"Zaproponowane rozwiązania powinny poprawić bezpieczeństwo na drogach przez podniesienie kwalifikacji kierowców oraz przyczynić się do eliminacji oszustw, korupcji i nierzetelnego wykonywania usług w procesie ich szkolenia oraz egzaminowania" - podało CIR.

http://moto.onet.pl/1585214,1,zmiany-w- ... tml?node=2
Projekt ustawy można znaleźć na stronie Ministerstwa Infrastruktury http://www.mi.gov.pl (Akty Prawne / projekty / Ustawy / transport Drogowy)

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Post Wysłano: 18 lis 2009, 12:56

Użytkownik

Użytkownik

A ciekawe co z tymi co teraz mają terminowe prawka. Bedą mieli wydawane również na 15 lat jak w przypadku tych, ktorzy mieli wydawane prawka bezterminowo? Mowa oczywiscie o kat. B.

Post Wysłano: 18 lis 2009, 17:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MERCEDES ACTROS MPIII 1844

A ja jestem ciekaw jak oni rozwiążą sprawę z okresem próbnym dla kierowców którzy zdali prawko przed wprowadzeniem tej beznadziejnej ustawy w życie...

Post Wysłano: 07 sty 2012, 18:13

Użytkownik

Użytkownik

Witam
Podepne się pod temat: Zakładając, że ustawa weszła w życie, a ja jako kierowca zawodowy wykonam szkolenie okresowe, badania lekarskie pójde do wydziału komunikacji w celu wymiany prawa jazdy na "nowe" to czy wtedy dostane równierz terminową kategorie B ?

Pozdrawiam

Post Wysłano: 07 sty 2012, 19:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dopóki nie wejdzie ustawa,to będziecie mieli dożywotnie prawko,zawodowe oczywiście co 5 lat.Po ustawie kat.A1,A2,A3,B,B+E na 15 lat.
Cytuj:
Wiadomość sprzed 4 godzin po spotkaniu dyrektorów WORDów z ministrem Nowakiem:

Egzamin na prawo jazdy jeszcze rok na starych zasadach
http://www.polskatimes.pl/artykul/49100 ... ,id,t.html

Post Wysłano: 07 sty 2012, 20:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7049820

A mi dali teraz na 5 lat. (na orzeczeniu tak było jak musiałem zrobić do C, CE.) Czy teraz mi na B też zabiorą bezterminowe i wsadzą na 5 lat?

Post Wysłano: 07 sty 2012, 22:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

A co ci dali na 5 lat?Jak C lub C+E to normalka,a B to bezterminowo na pewno masz.Nie mogą nic ci cofnąć,bo zawodowe prawko zawsze jest na 5 lat.

Post Wysłano: 08 sty 2012, 0:09

Jeżeli terminowe zawodowe straci ważność to osobówką możesz jeździć dalej na tym samym plastiku. Nie możesz natomiast pracować jako kierowca na C i E dopóki nie zrobisz badań i nie wymienisz prawka.

Post Wysłano: 08 sty 2012, 2:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7049820

Nie mówię o zawodowym. Bo KW na razie nie robię (spadam na niemcy po egzaminie na C+E). I te i tak będę miał terminowe mimo, że powinno być bez. (?)

Post Wysłano: 08 sty 2012, 14:43

Jak ustawa wejdzie to B masz na 15 lat z automatu więc
Cytuj:
Do 2033 r. każdy kierowca będzie musiał wymienić krajowe prawo jazdy na dokumenty wydane zgodnie z nowym wzorem unijnym. Wprowadzony zostanie okres ważności tych dokumentów - 15 lat dla praw jazdy kat. AM, A1, A2, A, B1, B, B+E
.

Strona 1 z 1 [ Posty: 17 ]