Cytuj:
No tak czyli chodzi Ci jednak o normalną jazdę i normalne puszczanie sprzęgła tak jak każdy to robi tylko chciałeś pofilozofować.
Wszystko jasne nie mam pytań.
To że K T O K O L W I E K!!! ma obszerniejszą wiedzę niż ja, czy ktoś inny na forum nie znaczy że chce filozofować, a raczej dogłębnie odpowiedzieć, przez co można uzyskać wyczerpującą odpowiedz na dany temat. Jeżeli czegoś nie wiem, a chcę to wiedzieć to się ucze, osoby która mi to powiedziała nie traktuje w kategorii filozofa. Nie każdy jest dobry we wszystkich dziedzinach, jeden wie więcej inny mniej. Nie podoba mi się przekonanie które czasem na forum panuje że ktoś jest filozof albo pozjadał wszystkie rozumy. Mnie nie boli to że ktoś ma więcej do powiedzenia niż ja.
Cytuj:
Igor jazda na pół sprzęgle jednak jest zalecana w granicach zdrowego rozsądku na przykład przy ruszaniu i konstruktorzy to przewidzieli, tak samo jak z redukcją czy płynną zmianą biegu.
A "on off" to dwie pozycje i żadna inna stąd moje pytanie.
Jest zalecana, ale raczej ruszanie(ale potraktujmy to jako jazdę)
Cytuj:
jeśli to możliwe sprzęgła powinno sie używać w pozycji ON albo OFF, jak najkrócej pozostając w pośrednim położeniu.
Ale MAtrix to napisał na samym początku-JW.
Jednak są też osoby które np podczas jazdy trzymają nogę na sprzęgle(widziałem takie sytuacje) Ta rozmowa jest typu, czy masło jest maślane. Odpowiedź na pytanie miałeś zawarte w poście Matrixa.