Słyszałem że Many mają źle zaprojektowaną skrzynie biegów, nie wiem czy to prawda bo nim nie jechałem ale słyszałem też że Man TG - a 410 km ciągnie gorzej niż Volvo FH 380 km ...
Ze skrzynią się z tobą zgodze ale z silnikiem już nie.Man ma bardzo dobre silniki i ma ich duży wybór, niewiem jak ciągnie FH-acz ale wiem że MAN ciągnie bardzo, i to bardzo dobrze
Warto zaznaczyć w konfiguracjach kupowanego ciągnika siodłowego (nowego) można również określić przełożenie w przekładni głównej które ma wpływ na dynamike, prędkość maksymalną, zużycie paliwa i moment obrotowy. Kiedy wkońcu skonczą sie teksty "który lepiej ciągnie" ...
_________________ http://www.GLOBETRUCKER.org
Is it better to loose 5 minutes or 50 years ?
preferite perdere 5 minuti oppure 50 anni ?
Preferez-vous predre 5 minutes ou 50 ans ?
verlieren Sie lieber 5 Minuten oder 50 jahre ?
Wolisz stracić 5 minut czy 50 lat ?
HitmaN poruszył tu bardzo wazną kwestię, mianowicie przełożenie tylnego mostu i charakterystyke samej skrzyni... Nie szukając długo przykładu - ZF produkuje dwa rodzaje 16 biegowych skrzyń - 16S181 z tzw. "nadbiegiem" oraz 16S221 z ostatnim przełożeniem bezpośrednim, różnice między obiema są, i przekładają się także na ciąg czy zużycie paliwa w danych warunkach drogowych...
Pozdrawiam!
jak ktoś nie wie o co chodzi z tymi skrzyniami co pisał Michu to służę wyjaśnieniami.
skrzynia bezpośrednia to taka w której na ostatnim biegu wał napędowy (za skrzynią biegów) kręci się z taką samą prędkością jak silnik
a skrzynia z nadbiegiem jest wtedy gdy na ostatnim biegu wał kręci się szybciej niż silnik, w takim przypadku moment obrtowy jest mniejszy ale za to więszke obroty czyli prędkość
_________________ http://www.GLOBETRUCKER.org
Is it better to loose 5 minutes or 50 years ?
preferite perdere 5 minuti oppure 50 anni ?
Preferez-vous predre 5 minutes ou 50 ans ?
verlieren Sie lieber 5 Minuten oder 50 jahre ?
Wolisz stracić 5 minut czy 50 lat ?
Acha dzięki Daniel. Jak dla mnie jest świetny. I wnętrze też super. Ni wiecie jak wyglada w środku nad przednią szybą??. Bo chyba trochę inaczej niż w zwykłej XXL.
Widziałem juz dzis te Maniki na lkw-infosie i przynam ze bardzo ładnie wyglądaja i robote maja dobra bo tylko zajeżdzają zarzucają kontenery i zero skakania jak małpa po zestawie z plandeką
Patrzac na zbiornik TGA z drugiej fotki i z ostaniej, bynajmniej ja widze(albo mi tak sie zdaje),że ten Man z ostaniej fotki ma węższy(czyli mniej pojemny) zbornik od tego na drugiej focie i co za tym idzie te gorzej się prezentuje jak dla mnie
Ja do tej pory miałem negatywną opinię na temat Manów ale z czasem zdaję sobie sprawę że niema się co spierać bo WSZYSTKIE auta z wielkiej siódemki są bardzo dobre i z wiekiem odchodzą takie opinię że przykładowo man, daf czy też scania są najlepsze. Poprostu trzeba to z wiekiem zrozumieć- takie moje odczucie...
Ogółem mówiąc MAN razem ze wszystkimi markami ostatnimi czasy w moich oczach zyskał trochę więcej niż do tej pory
Na ścisłość to w Polsce nie raz się stosuje kabiny LX do transportu dalekiego, ta kabinka jest z tych kabin węższych, ale ma dwie leżanki i podwyższony dach.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 0 gości