Strona 28 z 33 [ Posty: 650 ] Przejdź na stronę Poprzednia 126 27 28 29 3033 Następna
Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

a ja mam pytanie jak to (kwalifikacja wstępna) wygląda od strony pracodawców?

Przecież na pewno znajdzie sie sporo takich którzy nie wiedzą, że nowozatrudniony kierowca musi miec KW jesli ma prawko po 10.09.2009.
Na dobra sprawe to poza tym forum to nie słyszałem zeby gdzies o tym głosniej trąbili.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Nie bój się!
Firmy transportowe śledzą zmiany w przepisach.

Za byle drobiazg można dostać od ITD kilka - kilaknaście tysięcy złotych kary! Śledzenie zmian jest w ich interesie.

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Część praktyczna KW na Bliskim Wschodzie:

http://www.youtube.com/watch?v=CcqqA4Pv9LQ

Słyszałem, że Polska ma zakupić kilka takich symulatorów w promocyjnej cenie.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

z tego co ja słyszałem (nie jest to żadna sprawdzona wiadomość), to:
- kwalifikacja wstępna zostanie skrócona do 140h,
- w dalszym ciągu zostanie utrzymanie 4h jazdy w warunkach specjalnych (płyty poślizgowe).

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Abkhhara Mustafa

Profesjonalny Izraelski ośrodek szkolenia kierowców oferujący kurs kwalifikacji wstępnej.
Ośrodek posiada profesjonalny symulator jazdy stworzony na podzespołach pojazdu ciężarowego marki ZIL.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Cytuj:
z tego co ja słyszałem (nie jest to żadna sprawdzona wiadomość), to:
- kwalifikacja wstępna zostanie skrócona do 140h,
- w dalszym ciągu zostanie utrzymanie 4h jazdy w warunkach specjalnych (płyty poślizgowe).
Cyryl ale będzie tylko jedna wersja tej kwalifikacji czy oprócz 140 będzie 280 h :?:

Cytuj:
Cyryl ale będzie tylko jedna wersja tej kwalifikacji czy oprócz 140 będzie 280 h :?:
Pozwolę sobie odpowiedzieć:

Z moich informacji wynika, że kwalifikacja wstępna przyśpieszona będzie dostępna tylko dla niektórych kandydatów i prawdopodobnie będzie to na zasadzie tak jak pisaliśmy wcześniej.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Panowie
Sam uczestniczyłem w tym temacie ale teraz to już się pogubiłem...
Kiedy wejdzie jakaś ustawa czy rozporządzenie i będzie coś wiadomo na 100%?

Teraz jak by się ktoś mnie zapytał jak to jest z kat.C i KW to ja już "głupi jestem"

bo niby C miało być od 21lat,potem że jak ktoś przejdzie KW pełną to od 18....

więc wie ktoś jak jest na stan obecny?

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: na baterie

skoro ci co to tworzą sami nie wiedzą o co w tym wszystkim chodzi (oczywiście o pieniądze) to nic nie wymyślą, prędzej chyba polecę w kosmos niż zostanę zawodowym kierowcą - oto cała prawda ,brawo dla ustawodawców i tyle :lol:

Użytkownik

Użytkownik

GG: 5757466
Samochód: Volvo

Panowie mam takie pytanie (może było zadane na forum już) dokładnie chodzi mi o to,że posiadam Kurs na przewóz rzeczy od 3 lat i pracuje jako kierowca kat.C lecz teraz zrobiłem kat E i czy ja musze iść na jakieś szkolenia dodatkowe, aby mieć dopisaną kat.E do kursu na przewóz rzeczy oraz czy moge prowadzić zestaw nie mając dopisanej kat.E na świadectwie kwalifikacji??
pomoże mi ktoś w tej sprawie?

wózki widłowe wszystkiego typu 2007
HDS 2008
koparko - ładowarki 2011r
koparki III kat 2011r
Cały czas podwyższam kwalifikacje zawodowe...

Cytuj:
Panowie mam takie pytanie (może było zadane na forum już) dokładnie chodzi mi o to,że posiadam Kurs na przewóz rzeczy od 3 lat i pracuje jako kierowca kat.C lecz teraz zrobiłem kat E i czy ja musze iść na jakieś szkolenia dodatkowe, aby mieć dopisaną kat.E do kursu na przewóz rzeczy oraz czy moge prowadzić zestaw nie mając dopisanej kat.E na świadectwie kwalifikacji??
Nie musisz. Ja mam wpisane na zaświadczeniu o ukończeniu kursu na przewóz rzeczy tylko kat. B, bo zrobiłem go w trakcie kursu na kat. C i nie ma z tym żadnego problemu.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Nie musisz. Ja mam wpisane na zaświadczeniu o ukończeniu kursu na przewóz rzeczy tylko kat. B, bo zrobiłem go w trakcie kursu na kat. C i nie ma z tym żadnego problemu.
Nie tyle nawet że nie trzeba co po prostu teraz tego nie robią.
Przekonałem się na samym sobie,zrobiłem C,kurs na przewóz rzeczy,potem kat.CE.
Koleś z OSK wysłał moje zaświadczenie (ja chciałem bo on mówił że wsumie nie ma sensu)w celu przerobienie na C,CE
Dokument odesłali "nie ma podstaw prawnych " do tego aby tak robić
Suma sumarum, Kurs na przewóz rzeczy jest dla poj.ciężarowych więc ważne jest czy go masz czy nie,a nie że jak masz samo C na zaświadczeniu to będziesz miał problem jak Cię zatrzymają na zestawie,
kolega robił sobie C,CE i na końcu kurs,a na zaświadczeniu w kat. też ma tylko C

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Jednym z nielicznych plusów wprowadzenia kwalifikacji wstępnej i szkoleń okresowych jest to, że kończy się je i dostaje od razu świadectwo na wszystkie możliwe kategorie w danej grupie:
- C / C1 / C+E / C1+E
lub
- D / D1 / D+E / D1+E
bez względu na to, jakie kategorie prawa jazdy się posiada. Można więc mieć tylko C lub D a i tak ma się świadectwo na C+E lub D+E.

Z kursami na przewóz rzeczy też tak było, ale nie było to tak jasne i nie było wprost zapisane.

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Użytkownik

Użytkownik

GG: 5757466
Samochód: Volvo

Super dzieki Panowie bo za tymi przepisami człowiek nie wyrabia bo co chwile jakaś nowość, a ścigają nas kierowców ciężarówek gorzej niż przestępców :evil: :evil: :evil:

wózki widłowe wszystkiego typu 2007
HDS 2008
koparko - ładowarki 2011r
koparki III kat 2011r
Cały czas podwyższam kwalifikacje zawodowe...

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MERCEDES ACTROS MPIII 1844

Żeby nie robić OT to cytat z innego tematu.
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Dopóki masz ważny kurs na przewóz rzeczy, nie musisz.

Ale wtedy, gdy będziesz musiał odbyć szkolenie okresowe (terminy z tej słynnej "tabelki"), to wówczas idziesz też do lekarza, psychologa i wymieniasz prawko. I tak co 5 lat.
Czyli najbliższe 4 lata mam spokojne :)
Dzięki :)
Kolego nie do końca jeśli do września 2010 nie podejmiesz roboty na ciężarówce to Ci ten obecny kurs przepadnie.
A powiedz mi, czy może mnie pracodawca, zarejestrować jako kierowcę na kat.C a ja bym jeździł busami na kat.B :?: Czy byłyby to dla niego jakieś większe koszty :?: Czy po prostu muszę mieć pojazd na C :?:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
A powiedz mi, czy może mnie pracodawca, zarejestrować jako kierowcę na kat.C a ja bym jeździł busami na kat.B :?: Czy byłyby to dla niego jakieś większe koszty :?: Czy po prostu muszę mieć pojazd na C :?:
Jeżeli masz wszystkie wymagane papiery: badania, pychotesty, prawko kat. C, KW czy stary kurs zalezy co Cię obowiazuje nom i tak oczywiście przydało by się zeby w firmie była cieżarówka :) albo wogole jaki kolwiek samochod bo czym miał byś jeździć ?:). To moze Cie zarejestrować jako kierowce kat. C (tylko ja nie wiem czy w świetle prawa w PL jest taki zawod jak kierowca kat. C. ... chyba nie ma ) a czy Ty będziesz jeździł ciężaróką, busem, czy sprzątał plac to nie ma zadnego znaczenia. ZUS i podatek płaci sie od wynagrodzenia a nie od wykonywanego zawodu.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4287442
Samochód: Volvo V40

Panowie ja mam takie pytanie odnośnie KW jak to jest teraz trzeba mieć KW jeśli firma prowadzi transport na potrzeby własne. Na innym forum przeczytałem ze trzeba mieć nawet jak firma prowadzi transport na potrzeby własne. :/ Sam już nie wiem jak to jest.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MERCEDES ACTROS MPIII 1844

Dzięki Jacoo :)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Panowie ja mam takie pytanie odnośnie KW jak to jest teraz trzeba mieć KW jeśli firma prowadzi transport na potrzeby własne. Na innym forum przeczytałem ze trzeba mieć nawet jak firma prowadzi transport na potrzeby własne. :/ Sam już nie wiem jak to jest.
Tutaj znajdziesz odp. http://www.firmatransportowa.pl/jakie-w ... 1/176/View niestety musisz miec KW

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4287442
Samochód: Volvo V40

Dzięki. :)

Zwróćcie uwagę na ten news a mianowicie na:
Cytuj:
Po wejściu w życie nowych przpisów szkolenie potrwa nawet 280 godzin, a minimalny wiek, w którym będzie można ubiegać się o prawo jazdy kat. C to 21 lat.

Wydaje mi się że można C (teraz robić już od 18 lat ale jeździć od 21.)

Więcej: http://www.flota.v10.pl/Prawo,jazdy,kat ... 34300.html

Strona 28 z 33 [ Posty: 650 ] Przejdź na stronę Poprzednia 126 27 28 29 3033 Następna