Cytuj:
Jest kilka nieścisłości w tym co napisał Jan Sawa
Nie tyle nieścisłości co nawet ewidentnych błędów.
Cytuj:
Przede wszystkim FRC wydaje się na lat 5, a nie 12.
Zasugerowałem się tym:
Cytuj:
Ze względu na utratę izolacyjności cieplnej komór okres 12 lat posiadania certyfikatu FRC praktycznie jest okresem granicznym.
Cytuj:
Zwykła chłodnie z agregatem waży 8600 kg.
Faktem jest, że użyłem wartości granicznej czego nie zaznaczyłem ale dodatkowo użyłem zwrotu "około" bo moim zdanie nieścisłe byłoby wskazywanie jakiejkolwiek konkretnej wagi ze względu na to iż rodzajów chłodni jest co najmniej kilka i tak jak napisał
Bajzel najcięższe są hakówki. Inaczej ważą tzw "ściany" czyli chłodnie które posiadają ruchomą ścianę działową wewnątrz i dwa agregaty, inaczej ważą chłodnie które mają jedne dodatkowe drzwi boczne a jeszcze inaczej te które mają ich kilka.
Cytuj:
Co do serwisów TK, to zgodzę się, że mają dosyć rozbudowaną sieć serwisów, ale z Carrierem jest o wiele gorzej.
Fakt niezaprzeczalny ale tragedii nie ma, poza tym skoro mamy tylko dwóch producentów na całą Europę to z naprawą jest w stanie poradzić sobie praktycznie każdy mechanior z serwisu chłodniczego, niekoniecznie autoryzowanego. Ale jak wiadomo różnie bywa.
Cytuj:
Co do mycia chłodni, to załadowca wymaga tego by chłodnia była w miarę czysta i nie posiadał obcych zapachów, więc odbywa się to dosyć rzadko.
Tu się nie zgodzę bo są firmy które dość restrykcyjnie do tego podchodzą i sprawdzają. Poza tym spytaj
Jeszkina czy po rozładunku w Morpolu wystarczy chłodnie pozamiatać i wywietrzyć
Swego czasu woziliśmy do UK części kurczaków i firma z której je zabieraliśmy sprawdzała zawsze przed załadunkiem kiedy ostatnio naczepa była dezynfekowana - a co najlepsze po ich ładunku zawsze trzeba było to robić bo podłoga cała była w śluzowato-krwistym czymś.
Cytuj:
Co do transportu bananów to kolega ma rację, ale w przypadku bananów dojrzałych czyli żółtych. A te transportuje się niezwykle rzadko. Przeważnie są to banany zielone, które nie są aż tak problematyczne.
Tu też się nie zgodzę a na potwierdzenie podaję zakresy temperaturowe transportu bananów:
Cytuj:
- 10 st.C - niebezpieczeństwo "zamrożenia" bananów
- 13-15 st.C - schładzanie bananów zielonych
- 16-18 st.C - wolne dojrzewanie bananów
- 17-19 st.C - normalne dojrzewanie bananów
- 21 st.C - szybkie dojrzewanie bananów
- powyżej 24 st.C - niebezpieczeństwo zaparzenia i "spalenia" bananów
Więc jak widać problematyczne to one są.