Cytuj:
......ale nie chodzi tu o to co jest na zawiadczeniu tylko na orzeczeniu lekarskiem...
Na temat Zaświadczeń Lekarskich miałem kiedyś dość długą rozmowę w Wydz.Komunikacji.....
"Panienka" powiedziała Mi, że jest to dość częsty BŁĄD popełniany przez Lekarzy wystawiających owe Zaświadczenia
Wg. aktualnego Dz.Ustaw o Badaniach Kierowców są tylko trzy grupy Badań, a dotyczą kategorii A/B/T , C,D,E i Pozwoleń Tramwajowych......
W skrócie....
Jeżeli Kierowca NIE MA przeciwwskazań do prowadzenia pojazdów "powyżej" kat B (wzwyż), to żadna z kategorii nie powinna być skreślona (na Orzeczeniu)
A jeżeli Lekarz skreśli cokolwiek (którąkolwiek z kategorii) , to powinien napisać jakie ma zastrzeżenia/ograniczenia do danej kategorii.
No i tu pojawia się m.in. Twój problem.
Masz źle wypisane Zaświadczenie (zapewne jedno i drugie)......
Do póki nie będziesz miał wypadku lub "porządnej" kontroli, to nikt tego nie zauważy
Rozwiązań może być kilka
- olać sprawę o ile Pracodawca wypisze/wypisał Ci Zaświadczenie (do wykonywania przewozów) zgodne z tym co masz w Prawie Jazdy.
- Idź do Lekarza i powiedz, że chcesz poprawione Zaświadczenie Lekarskie
Jeżeli Zaświadczenie to było wystawione niedawno, to zapewne wyda poprawione za darmo.
- Jeżeli dalej używasz źle wystawionych papierów, to możesz spać spokojnie do ........ (jeżeli nic się nie stanie)
Niestety, ale taka jest smutna prawda.
Jeden z paragrafów mówi że:
.......nieznajomość Prawa nie zwalnia z odpowiedzialności......
ps
Dla przykładu :
Moje papiery też nie do końca są prawidłowo wypisane
http://img192.imageshack.us/img192/2005 ... kierow.jpg
Na Orzeczeniu Lekarskim mam wpisane „wszystkie” kategorie oprócz „A” i Pozwolenia na Tramwaje.
Na Zaświadczeniu od pracodawcy tylko te które figurują w Prawie Jazdy .
Oficjalnie byłem zatrudniony jako Kierowca Autobusu……
Wedle Zaświadczenia pracodawcy mogłem jeździć wszystkim od B do CE, DE…..
Jednakże gdyby przyszła konieczność zasiądnięcia za kierownicą TRAKTORA, to już byłby problem
Wedle Prawa Jazdy i Orzeczenia Lekarskiego mogę, ale na podstawie Zaświadczenia od pracodawcy, to już NIE
Ot takie niuanse prawne.