Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

a ja dzis zdalem egzamin na kat. C.. i jak mnie informowano zeby jezdzic samochodem ciezarowym musze przejsc jakis kurs ktory trwa z 2 miechy i odbywa sie w 2 maistachw Polsce czyli w Warszawie i Poznaniu....
Chcialem sie dowiedziec czy to prawda... i czy to bedzie juz wszystko co bede musail zaliczyc przed praca??

a i gdzie moglbym podjac prace bez tego kursu?
bo wiem ze chyba w strazy a gdzies indziej?

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Lancia Kappa

Kolego co do tego, że kwalifikacje robi się w 2 miastach zostałeś wprowadzony w bład. Sam znam 3 w okolicy Warszawy gdzie można odbyć kurs kwalifikacji wstępnej. Co do trwania, ,wszystko zalezy od intensywności ośrodka szkolenia. Jeden zorganizuje tak zajęcia, że w 40 dni odbędziesz pełną klasyfikację lub w 20 kw przyśpieszoną, a inne inaczej. Żeby pracować gdzie kolwiek musisz mieć ten kurs, chyba, że będziesz używał pojazdu na własny użytek, ale to już inna bajka. Pozdro

kat. A -> 2010
... i na tyle starczyło sił...

Użytkownik

Użytkownik

aha.. no to dzieki ziom za info :) bo tak mowili mi na wykladach ze walsnie w 2 maistach i ze to jest jakos 300h czy jakos tak... i ze kosztuje z 6tys zl....

a wie ktos ile kosztuje taki kurs mniej wiecej??

i czy ktos wie gdzie w woj. pomorskim sa takie kursy przeprowadzane?? (najlepiej kolo Słupska, Bytowa)

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8696020

Witam

Ja niedawano dostałem odpowiedź z Urzedu Pracy o dofinansowanie kursu.
Sfinansują kurs jak znajde 3 firmy transportowe które mnie po skonczeniu kursu zatrudnią.
To jest śmiech na sali w naszym Kraju.

Kwalifikacja Wstępna jest
Psychotesty są
jedynie 6 miesieczne dosiwadczenie jak narazie;)

Użytkownik

Użytkownik

ja zlozylem podanie do dyrektora UP o sfinalizowanie kursu kwalifikacji wstepnej i czekam teraz na odpoweidz... mam nadzieje ze bedzie pozytywna :)
a i nie musialem szukac sobie przyszlego pracodawcy :P

Użytkownik

Użytkownik

U mnie w Radomiu to nawet nie byłoby takiej opcji żeby Ci zrobili. Ja złożyłem z deklaracją pracodawcy dostałem pozytywną dezycje, a i tak sie teraz pultają bo nie mam 21 lat. Zobaczymy co z tego wyniknie.

D - 04.04.2012r.
DE - 04.04.2013r.
KW - 23.11.2010r.
Karta kierowcy - 26.10.2010r.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Wczoraj uzyskałem odpowiedź w PUP w Polkowicach (nie zalanych!), że w związku z powodzią będą ograniczone fundusze i wątpliwe żeby refundowali koszt kwalifikacji wstępnej. Co prawda nie była to odpowiedź naczelnika, bo jeszcze czekam na dokument PJ i droga oficjalna przede mną ale to dość niepokojąca sprawa, czy ktoś spotkał się z taką odpowiedzią?

Użytkownik

Użytkownik

a do mnie wczoraj dzwonili z PUPu i powiedzieli ze zaplaca mi za ten kurs :) wiec mi sie udalo :)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5369477
Samochód: Czrerwony

no to tylko pogratulować szczęścia :D

Użytkownik

Użytkownik

Witam. Mam takie pytanie odnośnie KW. Posiadam prawo jazdy kat. C i robię KW. Czy jak później zrobię prawo jazdy kat. C+E to muszę robić jakieś kursy dokształcające czy KW obejmuje obie kategorie?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Cytuj:
Witam. Mam takie pytanie odnośnie KW. Posiadam prawo jazdy kat. C i robię KW. Czy jak później zrobię prawo jazdy kat. C+E to muszę robić jakieś kursy dokształcające czy KW obejmuje obie kategorie?
Nie musisz. Dorobienie kat E nic nie zmienia

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11152110
Samochód: zagramaniczny

Czy jest jakiś zapis w tej ustawie określający ile trzeba mieć lat,aby przystąpić do KW?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Czy jest jakiś zapis w tej ustawie określający ile trzeba mieć lat,aby przystąpić do KW?
Prawdopodobnie od 23

PJ. B, B+E, C, C+E, D, D+E, KW

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Z mojej interpretacji wynika, iż:
Aby przystąpić do KW na kat.C 280 h trzeba mieć 18 lat,a żeby 140 h na kat.C 21 lat
Dla kat.D KW 280 h 21 lat, a żeby 140 h na kat.D to trzeba mieć skończone 23 lata.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11152110
Samochód: zagramaniczny

Misztal a nie wiesz może gdzie w naszym rejonie można zrobić KW?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Cytuj:
Misztal a nie wiesz może gdzie w naszym rejonie można zrobić KW?
A więc tak w Białymstoku na 100 % robi : OSK FAWORYT, OSK KPKM i podobno OSK Akces robi ale nie wiem tego.
Co do Faworytu mieli dwa egzaminy już dwie grupy kursantów i zdało 100% za pierwszym razem więc nie jest źle.

Użytkownik

Użytkownik

Wiecie może gdzie robią KW przyspieszoną w Sochaczewie albo Łowicz? czy wogóle robią?

Cytuj:
Wiecie może gdzie robią KW przyspieszoną w Sochaczewie albo Łowicz? czy wogóle robią?
viewtopic.php?f=47&t=18627

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2880518
Samochód: Scania 114L

Witam wszystkich od nośnie tematu tej [wycenzurowano] kwalifikacji wstępnej Posiadam prawko C+E co najgorsza nie mogę jeździć można powiedzieć jestem osoba bezrobotna na dzień dzisiejszy. Wszędzie gdzie pytam możliwość pracy w zawodzie kierowcy jest i to praktycznie od zaraz ale wszędzie też oczekują komplet dokumentów i miedzy innymi kurs na przewoź rzeczy co się teraz ładnie nazywa KWALIFIKACJĄ WSTĘPNĄ i niczemu nie służy bo nie oszukujmy się panowie ktoś kto zdał prawo jazdy był odpowiednio przeegzaminowany posiada uprawnienia a nie możne jeździć to wydaje mnie się nie do końca normalne prawda.W innych państwach tego niema Niemcy sie z nas śmieją a Polacy se wymyślili kwalifikacje wstępna i gra gitara. Pytanie kto za to zapłaci bo jak poszedłem do pracodawcy i powiedziałem mu ile kosztuje taki kurs to powiedział ze nie wyłoży bo to za dużo i muszę poradzić sobie sam wiec czekam cierpliwie na rozwiązanie tej sprawy może ktoś w końcu ruszy głową.Proszę o wypowiedz w tej sprawie Pozdrawiam

Cytuj:
W innych państwach tego niema
Najpierw zorientuj się jak jest naprawdę, potem się wypowiadaj.
Cytuj:
Niemcy sie z nas śmieją a Polacy se wymyślili kwalifikacje wstępna i gra gitara. Pytanie kto za to
Wymyśliła to Unia Europejska, a że jesteśmy jej członkiem, to musieliśmy się do tego dostosować.