Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

co to jest ta KW? ile to kosztuje i jak to wygląda? na końcu jest jakis egzamin?
mam 20lat i robie kat c

Użytkownik

Użytkownik

W Krakowie 2500 zł, Ceny idą w dół. Dalej jest jakaś chora cena, ale już trochę mniej.
Kurs kursem, do innego miasta, Warszawa, Poznań, Opole, jedzie się na matę poślizgową. Pakują ludzi w autobus, puszczają tam na 2 godzinki, ślizgasz się :) i wracasz.

Co do KW w innych krajach? W Irlandii jest to za fri albo za jakieś śmieszne pieniądze, i trwa Dużo krócej. Zarabiamy mniej a bulimy więcej, paranoja.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
W Krakowie 2500 zł, Ceny idą w dół. Dalej jest jakaś chora cena, ale już trochę mniej.
Kurs kursem, do innego miasta, Warszawa, Poznań, Opole, jedzie się na matę poślizgową. Pakują ludzi w autobus, puszczają tam na 2 godzinki, ślizgasz się :) i wracasz.

Co do KW w innych krajach? W Irlandii jest to za fri albo za jakieś śmieszne pieniądze, i trwa Dużo krócej. Zarabiamy mniej a bulimy więcej, paranoja.
aha ale ja narazie robie kat c i zrobie KW na C pójdę do pracy i zrobie sobie kat D
mam obecnie 20lat czyli KW ile kosztuje?

czy moze mi ktos wytłumaczyc co musze zrobic zeby jezdzic zadowowo?
robie prawko kat c, zdam i co dalej
orzeczenie lek na wzystkie kat mam za 150zł dalem do osk
mam isć na kwalfikacje wstępną? jak to wygląda, ile kosztuje? gdzie to robią? ile h?
gdzie później?
chcialem sobie zarobic pare tys na ciężarówce kat c, nie na tirach tylko w promieniu 50km od miasta i isc później na kat D i przyjąć się do MPK/PKS

a to przedtem tez tak było? wujek mi mówił ze on jak zrobil prawko na "tiry" to juz mógł jezdzic a tez tam myslalem ze wystarczy kat c i moge jezdzic ciężarówką z ładunkiem

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

W twoim przypadku KW kosztuje około 6 tyś. Może lepiej poczekaj aż skończysz 23 lata wtedy zrobisz przyśpieszoną skróconą za około 3tyś. a może jeszcze się coś zmieni i cena pójdzie w dół ;)

PJ. B, B+E, C, C+E, D, D+E, KW

Użytkownik

Użytkownik

a nie od 21?

Użytkownik

Użytkownik

Musisz zrobić KW. W Twoim przypadku bedzie 280h (trwa to 3 miechy z egzaminami i wydaniem tego wszystkiego to przypuszczam, że nawet 4)

D - 04.04.2012r.
DE - 04.04.2013r.
KW - 23.11.2010r.
Karta kierowcy - 26.10.2010r.

Użytkownik

Użytkownik

21 jest na C, a 23 na D

D - 04.04.2012r.
DE - 04.04.2013r.
KW - 23.11.2010r.
Karta kierowcy - 26.10.2010r.

Użytkownik

Użytkownik

to dlaczego prawko jest od 18lat na c+e jesli niemozna później prowadzic tira

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
to dlaczego prawko jest od 18lat na c+e jesli niemozna później prowadzic tira
Z tego co mi wiadomo to prowadzić można ale tylko swoją prywatną ciężarówkę i nie zarobkowo

PJ. B, B+E, C, C+E, D, D+E, KW

Użytkownik

Użytkownik

a wcześniej tez tak było jakies 10-20 lat temu?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

A b s t r a h u j ą c temat celowości kwalifikacji wstępnej, powiedzmy sobie, że nie jest to już tak dramatyczny koszt jak jeszcze w roku ubiegłym.
Cytuj:
Pytanie kto za to zapłaci bo jak poszedłem do pracodawcy i powiedziałem mu ile kosztuje taki kurs to powiedział ze nie wyłoży bo to za dużo i muszę poradzić sobie sam wiec czekam cierpliwie na rozwiązanie tej sprawy może ktoś w końcu ruszy głową.Proszę o wypowiedz w tej sprawie Pozdrawiam
Pracodawca musiałby być aniołem, żeby partycypować w kosztach. Natomiast jeśli jesteś zarejestrowany w UP jako bezrobotny to próbuj starać się o dofinansowanie w myśl art. 40 Ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy. Jestem w podobnym położeniu, w tej chwili oczekuję "na środki", które mają się pojawić w moim UP za 2-3 tygodnie... Powodzenia

Użytkownik

Użytkownik

Z tego, co mówił mi instruktor wynikało, że KW 280godzinna (koszt ok.6 tys), została zastąpiona 140godzinną (koszt ok 4 tys). Natomiast tu się dowiaduje, ze dzieli się to ze względu na wiek? Jak to w końcu jest?

Użytkownik

Użytkownik

w moim up finansują jedynie tym co znajdą pracodawce i to nie wszystkim
mam placic 6tys tylko poto zeby później jezdzic autem 12h dziennie za 1500zł miesięcznie? jak to oddam?

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Ludzie, błagam was!
To było milion razy wałkowane na forum!

Kwalifikacja Wstępna jest TYLKO, TYLKO, TYLKO i jeszcze raz TYLKO i wyłącznie dla osób, które
- kat. C zdobyły po 10.09.2009
- Kat. D zdobyły po 10.09.2008

Jeśli ktoś zdobył uprawnienia C lub D przed tymi datami podlega:
- kursowi na przewóz rzeczy/osób (kursy na przewóz osób już chyba nie są organizowane a na rzeczy są organizowane do 10.09.2010)
lub
- szkoleniu okresowemu

Jeśli zatem ktoś zdobył PJ kat. C przed 10.09.2009 a nie podjął dotąd pracy i nie skończył kursu na przewóz rzeczy, chcąc pracować, będzie musiał skończyć:
- kurs na przewóz rzeczy, jeśli chce podjąć pracę przed 10.09.2010
- szkolenie okresowe, jeśli chce podjąć pracę po 10.09.2010
Żadnej Kwalifikacji Wstępnej nie będzie musiał robić!

Jeśli ktoś zdobył PJ kat. D przed 10.09.2008 a nie podjął dotąd pracy i nie skończył kursu na przewóz osób, chcąc pracować, będzie musiał skończyć:
- szkolenie okresowe
Żadnej Kwalifikacji Wstępnej nie będzie musiał robić!

Cały problem polega na tym, że w języku potocznym mówi się o kursach "na starych" i "na nowych" zasadach a pod tym hasłem "na nowych zasadach" wiele osób rozumie tylko kwalifikację wstępną, czyli kurs za 5 czy 8 tysięcy.
Tymczasem "na nowych zasadach" to nie tylko kwalifikacja wstępna (dla tych, którzy dopiero PJ zdobywają) ale i szkolenia okresowe (dla tych, którzy już to PJ zdobyli dawniej). I te szkolenia okresowe są taką kontynuacją dawnych kursów na przewóz rzeczy/osób i nawet mają podobną cenę.

Kolego Walp, proszę o wyjaśnienie bo ja czegoś tu nie rozumiem... Jak się ma wypowiedź kolegi w związku z tym co podane jest tutaj
viewtopic.php?f=45&t=26121&p=360889&hil ... we#p360889

Cytuj:
Zgodnie z art. 4 ust. 1 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o zmianie ustawy o transporcie drogowym oraz o zmianie ustawy – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2006 r.Nr 235, poz. 1701) – Osoby, o których mowa w art. 3 ust. 1, zamierzające podjąć po raz pierwszy pracę na stanowisku kierowcy przed dniem 10 września 2010 r., obowiązane są ukończyć kurs dokształcający:
1) Kierowców przewożących rzeczy – dla kierowców pojazdów samochodowych konstrukcyjnie przystosowanych do przewozu rzeczy,
2) Kierowców przewożących osoby – dla kierowców pojazdów samochodowych konstrukcyjnie przystosowanych do przewozu osób, z wyłączeniem taksówek
- zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy.

W myśl obowiązującego art. 39a ust. 1 ustawy z dnia 6 września 2001 roku o transporcie drogowym ( tekst jednolity, Dz. U. z 2007 r., Nr 125, poz. 874, ze zmianami) - Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy może zatrudnić kierowcę, jeżeli osoba ta:
1) (13) ukończyła:
a) 18 lat - w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii:
– C lub C + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną,
– C1 lub C1 + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną,
b) 21 lat - w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii:
– C lub C + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną,
– D lub D + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną,
– D1 lub D1 + E, o ile przewóz wykonywany jest na liniach regularnych, których trasa nie przekracza 50 km i o ile kierowca uzyskał odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną,
c) 23 lata - w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii D lub D + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną;
2) posiada odpowiednie uprawnienie do kierowania pojazdem samochodowym, określone w ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym;
3) nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy;
4) nie ma przeciwwskazań psychologicznych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy;
5) (14) uzyskała kwalifikację wstępną lub kwalifikację wstępną przyśpieszoną, zwane dalej "kwalifikacją";
6) ukończyła szkolenie okresowe.

Wymóg ukończenia stosownych szkoleń na mocy art. 39 a ust. 3 ustawy o transporcie drogowym nie znajduje zastosowania w stosunku do kierowcy pojazdu - ... do kierowania którego wymagane jest prawo jazdy kategorii A1, A, B1, B lub B + E;

Odpowiadając Panu zatem na pytanie, podjęcie pracy w charakterze kierowcy wykonującego przejazdy pojazdem poniżej 3,5 tony dopuszczalnej masy całkowitej, nie będzie spełniało warunku zawartego w art. 4 ust. 1 ustawy z dnia 17 listopada 2006 roku o zmianie ustawy
o transporcie drogowym oraz o zmianie ustawy – Prawo o ruchu drogowym, gdyż nie znajdują do nich zastosowania przepisy określające zasady uzyskiwania kwalifikacji wstępnej oraz szkolenia okresowego na przewóz rzeczy i osób. Osoby, które uzyskały kurs na przewóz rzeczy przed wprowadzonymi zmianami z zachowaniem warunku podjęcia po raz pierwszy pracy na stanowisku kierowcy przed dniem 10 września 2010 roku, powinny ją podjąć przed tym terminem na stanowisku gdzie wymagane i wykorzystywane będą uprawnienia do prowadzenia pojazdów kategorii C1, C1 + E, C, C +E, D1, D1 +E, D, D +E. W związku z tym, iż z wymogu przechodzenia stosownych szkoleń wyłączeni zostali na mocy ustawy
o transporcie drogowym kierowcy posiadający prawo jazdy kategorii A1, A, B1, B, B + E , podjęcie po raz pierwszy pracy na stanowisku kierowcy do którego zachodzi powyższe wyłączenie, nie będzie stanowiło spełnienia warunku zatrudnienia po raz pierwszy na stanowisku kierowcy przed dniem 10 września 2010 roku.

W przesłanym zapytaniu poruszył Pan kwestię wymiaru etatu na jaki powinien zostać zatrudniony kierowca.
Zgodnie z art. 39a ust. 1 ustawy o transporcie drogowym – Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy może zatrudnić kierowcę, jeżeli osoba ta....
Spośród wymienionych warunków jakie powinny zostać spełnione nie znalazł się warunek dotyczący sposobu ani wymiaru zatrudnienia.
Oznacza to, że pracodawcy w tym zakresie pozostawiono dowolność zastosowania wymiaru etatu w ramach którego może on zatrudnić daną osobę na stanowisku kierowcy. To od przedsiębiorcy i jego zapotrzebowania będzie zależało czy kierowca zostanie zatrudniony na cały czy tylko na część etatu. Odnosząc się zaś do Pana zapytania, warunek podjęcia po raz pierwszy pracy na stanowisku kierowcy nie zawierał zależności zatrudnienia na pełny etat, został podany jedynie warunek podjęcia pracy w charakterze kierowcy.
Uprzejmie informuję, że odpowiedzi udzielane przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego nie stanowią wiążących wykładni przepisów prawa, lecz są informacją na ich temat oraz wyjaśnieniem w zakresie stosowania.

Katarzyna Orpik
Referendarz Wydziału Informacji Prawnej
Biuro Prawne i Orzecznictwa
Główny Inspektorat Transportu Drogowego
ul. Młynarska 42
01 - 171 Warszawa

To czy jeśli sie nie będzie zatrudnionym jako kierowca przed tą magiczną datą to trzeba będzie odbyć KW czy to szkolenie okresowe o którym Pan pisze?? I tak apropo to gdzie można odbyć takie szkolenie i ile orientacyjnie kosztuje?

Z góy dziękuję za odpowiedź

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 392072
Samochód: Scania 124L 420

Cena KW raczej nie jest nakładana odgórnie ponieważ pisze się o kwocie 3000zł dla osób z wiekiem 21 lat i więcej. Dzwoniłem do OSK z mojej okolicy (Chojnice) i właściciel powiedział mi, że u niego KW to koszt 4900zł. Kwota ta może jednak ulec zmniejszeniu jeśli znajdzie się więcej chętnych i może zejść nawet do 4000zł.

Użytkownik

Użytkownik

na kw zapisuje sie takze w osk? ale jakis większych?
nie wiem tylko po co komu kw, przeciez wystarczy prawko
czego tam uczą ze to kosztuje aż 6k?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Opel Insignia ST

Cytuj:
na kw zapisuje sie takze w osk? ale jakis większych?
nie wiem tylko po co komu kw, przeciez wystarczy prawko
czego tam uczą ze to kosztuje aż 6k?
Poszukaj na forum, to będziesz wiedział.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: A170 AMG

Czy jakis mod albo admin moglby zbanowac jan2294?!? Zwroccie uwage na jego posty! Przeciez mnie to krew zalewa! Gosc rujnuje tematy swoja glupota.

'KW' w trakcie

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4023489
Samochód: passat 1.8T

nasz użytkownik jan2294 dopiero się uczy wszystkiego, wygląda że już na już :lol:

Użytkownik

Użytkownik

witam wszystkim, mam do was taki pytanie czy w ogole są chętni na pełny kurs czyli na 280 h ?? bo ja nie mam jeszcze 21 lat, a chciał bym jeździć już. Jeśli ktoś sie orjetuje o takich kursach w okalicach Radomia to prosił bym zeby napisał i ile w dniach taki kurs trwa ?? Pozdrawiam