Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam. Ja jestem chętny i właśnie na dniach będe zaczynał. Kurs taki trwa chyba 60 dni roboczych po 6h. W sumie wychodzi to jakieś 3 miesiące. Do tego egzamin i okres oczekiwania na wydanie prawka to ze 4 miechy trzeba liczyć.
Pozdrowienia.

D - 04.04.2012r.
DE - 04.04.2013r.
KW - 23.11.2010r.
Karta kierowcy - 26.10.2010r.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Witam. Ja jestem chętny i właśnie na dniach będe zaczynał. Kurs taki trwa chyba 60 dni roboczych po 6h. W sumie wychodzi to jakieś 3 miesiące. Do tego egzamin i okres oczekiwania na wydanie prawka to ze 4 miechy trzeba liczyć.
Pozdrowienia.
Ale chodzi ci o ten pełny kurs ??

Użytkownik

Użytkownik

Tak o pełny.

D - 04.04.2012r.
DE - 04.04.2013r.
KW - 23.11.2010r.
Karta kierowcy - 26.10.2010r.

Załatwcie sobie to przez PW.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 12354254
Samochód: man tgm

Cytuj:
Cytuj:
Misztal a nie wiesz może gdzie w naszym rejonie można zrobić KW?
A więc tak w Białymstoku na 100 % robi : OSK FAWORYT, OSK KPKM i podobno OSK Akces robi ale nie wiem tego.
Co do Faworytu mieli dwa egzaminy już dwie grupy kursantów i zdało 100% za pierwszym razem więc nie jest źle.

W FAWORYCIE ostro ściemniają, zamiast nowym samochodem jeździć to dwie godziny po mięcie tym manem z nauki jazdy jeździłem!!! ja dziękuje za to płacić!!! a z egzaminem to ja zdałem ale pare osób nie, wiec...

Cytuj:
egzaminem to ja zdałem ale pare osób nie, wiec...
Przecież to Ty decydujesz o tym czy się przyłożysz, czy będziesz się uczył i czy opanujesz materiał na tyle, żeby zdać więc jeśli koledzy nie zdali, to prawie na pewno olali sprawę.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo

Chciałbym dodać iż robiąc pełną KW, tą 280h można jeździć od 18 lat ;) na C, CE.
Cytuj:
W myśl obowiązującego art. 39a ust. 1 ustawy z dnia 6 września 2001 roku o transporcie drogowym ( tekst jednolity, Dz. U. z 2007 r., Nr 125, poz. 874, ze zmianami) - Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy może zatrudnić kierowcę, jeżeli osoba ta:
1) (13) ukończyła:
a) 18 lat - w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii:
– C lub C + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną,
– C1 lub C1 + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną,

b) 21 lat - w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii:
– C lub C + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną,
– D lub D + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną,
– D1 lub D1 + E, o ile przewóz wykonywany jest na liniach regularnych, których trasa nie przekracza 50 km i o ile kierowca uzyskał odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną,
c) 23 lata - w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii D lub D + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną;
2) posiada odpowiednie uprawnienie do kierowania pojazdem samochodowym, określone w ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym;
3) nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy;
4) nie ma przeciwwskazań psychologicznych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy;
5) (14) uzyskała kwalifikację wstępną lub kwalifikację wstępną przyśpieszoną, zwane dalej "kwalifikacją";
6) ukończyła szkolenie okresowe.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Wietszyk błysnąłeś tym postem na forum. :!: :!: Gratulacje.

Użytkownik

Użytkownik

Witam

Jestem nowy na forum i chciałbym zadać kilka pytań w związku z tym kursem, i tym że całe te przepisy są, jak wszyscy dobrze wiemy nie sprecyzowane i ogólnie do dup...
Szukam co jakiś czas informacji, czy coś przypadkiem nie uległo zmianie, ceny troszkę idą w dół, ale tak po za tym to chyba bez zmian, chodź plotki o nowych cenach, dofinansowaniach itd..są i jest ich coraz więcej, trudno się połapać w tym wszystkim, a więc oto moje pytania do kompetentnych ludzi z tego forum:

1.Czy dostał ktoś kurs kwalifikacji wstępnej (nie przyśpieszonej) z urzędu pracy??

2.Czy mając poniżej 21 lat i mając kurs kwalifikacji wstępnej mogę prowadzić zestaw powyżej 7,5 tony??

3.Czy znacie jakieś szkoły które organizują kurs kwalifikacji wstępnej z dofinansowaniem unijnym, w dobrej cenie na terenie Dolnego śląska??

4. Czy znacie jakieś nowe informacje na temat ceny tego kursu, dofinansowań oraz finansowania kursu z urzędu pracy?

5. (Pytanie Bonusowe) Które od jakiegoś czasu mnie bardzo nurtuje, mam 20 lat, 4 miesiące do 21 i obowiązuje mnie kwalifikacja wstępna normalna w cenie około 5 tysięcy, jak będę już miał upragnione 21 lat, będę mógł zrobić sobie kwalifikacje wstępną przyśpieszoną o połowę tańszą, obecnie mam zerowe doświadczenie i mając te 21 lat również będę miał zerowe doświadczenie, czy ma to jakiś ukryty sens, czy wam też wydaje się że ten przepis to idiotyzm? Młodość = głupota i brak rozwagi, o to w tym chodzi?? :>

4 Miechy do 21 lat, lepiej czekać czy mimo wszystko szukać tej kwalifikacji wstępnej po urzędach pracy lub w jakiś szkołach z dofinansowaniem.
Byłbym wdzięczny za odpowiedzenie chociaż na jedno pytanie.
Pozdrawiam.

Cytuj:
2.Czy mając poniżej 21 lat i mając kurs kwalifikacji wstępnej mogę prowadzić zestaw powyżej 7,5 tony??
Tak.
Cytuj:
3.Czy znacie jakieś szkoły które organizują kurs kwalifikacji wstępnej z dofinansowaniem unijnym, w dobrej cenie na terenie Dolnego śląska??
http://www.kursant.wroclaw.pl

Ja skończyłem w zeszły piątek egzaminem takie szkolenie dofinansowane z U.E. Obecnie druga grupa jest w trakcie szkolenia. Z tego co mi wiadomo, to już takie nie będą organizowane. Wymogiem, o dziwo, było zatrudnienie, a nie bycie bezrobotnym. Szczegóły: http://www.eurokierowca.eu
Cytuj:
5. (Pytanie Bonusowe) Które od jakiegoś czasu mnie bardzo nurtuje, mam 20 lat, 4 miesiące do 21 i obowiązuje mnie kwalifikacja wstępna normalna w cenie około 5 tysięcy, jak będę już miał upragnione 21 lat, będę mógł zrobić sobie kwalifikacje wstępną przyśpieszoną o połowę tańszą, obecnie mam zerowe doświadczenie i mając te 21 lat również będę miał zerowe doświadczenie, czy ma to jakiś ukryty sens, czy wam też wydaje się że ten przepis to idiotyzm? Młodość = głupota i brak rozwagi, o to w tym chodzi?? :>
Wcześniej był przepis, że bez ograniczeń tonażowych można było jeździć od 21 lat. Ponieważ weszła w życie K.W. przyśpieszona, to ktoś "mądry" stwierdził, że osoba nie mająca 21 lat po odbyciu szkolenia w wymiarze 280h będzie mogła jeździć bez ograniczeń tonażowych...
Cytuj:
4 Miechy do 21 lat, lepiej czekać czy mimo wszystko szukać tej kwalifikacji wstępnej po urzędach pracy lub w jakiś szkołach z dofinansowaniem.
Ja bym już poczekał i zamiast wydawać 6000zł, wydałbym połowę mniej. Mnie dostanie się na K.W. dofinansowaną z Unii zajęło ze 3 miesiące, bo najpierw gromadzenie wniosków, potem czekanie na odpowiednią liczbę osób, następnie dziesiątki razy dosyłanie jakichś papierków etc. więc szybciej zrobisz to sam. Poza tym ja robiłem 280h, bo tyle obejmował ten projekt, a zaraz po rozpoczęciu weszło 140h. Zajęcia odbywały się w weekendy i zajęło to ponad pół roku.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2566184
Samochód: renault

kolego
Cytuj:

Byłbym wdzięczny za odpowiedzenie chociaż na jedno pytanie.
Pozdrawiam.
kurs KW przyśpieszonej możesz robić nawet w wieku 18 lat! , lecz przepis z tej KW mówi że dopiero po skończeniu 21 lat możesz podjąc prace w zawdodzie kierwocy... wiem bo sam kończyłem KW z WORDu z dofinansowania nie mając 21 lat, a po skonczeniu 21 lat dopiero zaczalem szuakc pracy...

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo

Cytuj:
Wietszyk błysnąłeś tym postem na forum. :!: :!: Gratulacje.
No błysnąłem..A kolega wyżej i tak go nie przeczytał.

Użytkownik

Użytkownik

To ja może pytanie trochę z innej beczki.
Za 3 miesiące będę miał 21 lat, czy mogę w dniu dzisiejszym zacząć KW przyśpieszoną??
Czytałem gdzieś tutaj na forum właśnie, że ktoś tak zrobił, za wszelką pomoc, dziękuje.
Pozdrawiam.

Cytuj:
Za 3 miesiące będę miał 21 lat, czy mogę w dniu dzisiejszym zacząć KW przyśpieszoną??
Moim zdaniem jeśli kurs prawa jazdy można zacząć trzy miesiące przed ukończeniem wymaganego wieku, to z K.W. powinno być podobnie. Niestety nie znam żadnej podstawy prawnej poświadczającej ten fakt.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: MAN TGX.440

wydaje mi się że możesz zacząć tylko do egzaminu podejdziesz po skączeniu 21

Użytkownik

Użytkownik

Oto właśnie mi chodzi, zawsze to by były 3 miesiące zaoszczedzone.
Pozdrawiam, jak się dowiem w szkole która robi te kursy w moich okolicach dam znać.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

nie przeglądałem całego tematu ale czy jeżeli jeżdżę samochodem ciężarowym dla swojej przyjemności (pytam czysto teoretycznie) to czy również obwiązuje mnie owa kwalifikacja wstępna-okresowa (nie wiem już która bo sie pogubiłem)????

Cytuj:
nie przeglądałem całego tematu ale czy jeżeli jeżdżę samochodem ciężarowym dla swojej przyjemności (pytam czysto teoretycznie) to czy również obwiązuje mnie owa kwalifikacja wstępna-okresowa (nie wiem już która bo sie pogubiłem)????
W takim przypadku chyba decyduje dopuszczalna masa całkowita. Niestety nie pamiętam dokładnie jak to było. Jedynie co mi utkwiło, to jeśli chcesz sobie kupić autobus i jeździć nim z rodziną na codzień, a autobus jest przeznaczony do przewozu więcej niż 17 osób, to obowiązuje Cię rejestracja czasu pracy przy pomocy tachografu oraz przestrzeganie tego czasu jak dla kierowcy na etacie. Spróbuję znaleźć info odnośnie K.W.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1849875
Samochód: MB 1317

mam takie pytanie do osób które chodziły na kurs kw,jakie testy rozwiązywaliście na tym kursie??te co sa np na baza-wiedzy,e-kierowca itp czy jeszcze jakies inne,bo mi kazała facetka(dopiero zacząłem kurs od poniedziałku) czytac moduły ze strony szkolenia.ozptd.pl,czy wam tez z tej strony kazali się uczyc?bo tam jest dużo info ale np jak oszczednie jezdzic itp tak ogólnikowo

Mnie wystarczyło regularnie uczestniczyć we wszystkich zajęciach, rozwiązywać testy ze strony kierowca.pl oraz przeczytać książkę, którą otrzymałem i nie było problemu.