Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 09 paź 2010, 15:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6760669

czy jest ktos, to niedawno robil takie badania w zakladzie medycyny pracy (wymagane do jazdy zawodowej, nie mowie o badaniach na prawo jazdy)? jak wygladaja takie badania?

Post Wysłano: 09 paź 2010, 16:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7539165
Samochód: Leon MK1 TDi

Neurolog, okulista,laryngolog, spirometria, - wg Mondi Świecie
z wszystkimi wynikami do lekarza medycyny pracy. On również bada i wystawia zaświadczenie.
Mi to zajęło 3 godziny

Pozdrawiam Karol CSW

Post Wysłano: 09 paź 2010, 16:09

Użytkownik

Użytkownik

Ja robiłem pod koniec zeszłego roku. Do przychodni kazali przyjść na czczo. Na początku badanie krwi, EKG i badanie słuchu w specjalnej kabinie u laryngologa. Potem wizyta u neurologa i okulisty. Na koniec z wszystkimi wynikami do lekarza orzecznika który wystawia zaświadczenie. :roll: Tak to u mnie wyglądało, generalnie cały dzień z głowy :wink:

Post Wysłano: 09 paź 2010, 16:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

a ciezkie sa te badania? trudno je przejsc? co konkretnie sprawdzaja u neurologa?

Post Wysłano: 09 paź 2010, 17:04

Cytuj:
a ciezkie sa te badania? trudno je przejsc? co konkretnie sprawdzaja u neurologa?
Odruchy, badanie na zborność ruchów etc.

Ja takie badania lekarskie zrobiłem za 100 zł. Lekarz sprawdził wzrok, zapytał czy wszystko ok i wystawił zaświadczenie.

Post Wysłano: 09 paź 2010, 17:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

czyli jak wszedzie zalezy na jakiego lekarza sie trafi, chociaz ja mam pecha (szczescie?) trafiac wylacznie na tych ambitnych :P ok, dzieki panowie za pomoc ;)

Post Wysłano: 09 paź 2010, 17:19

Nie do końca to jest tak. Kiedyś chciałem zrobić takie badania. Poszedłem do przychodni gdzie powiedziano mi, że muszę zrobić badanie krwi, moczu, okulistę, laryngologa, neurologa, a to wszystko będzie kosztowało 250zł. Znalazłem w necie ogłoszenie prywatne lekarza, który jest uprawniony do badania kierowców. Wtedy musiałem mieć ten papier na już więc u niego, tak jak napisałem, zbadano mi wzrok, sprawdzono czy rozróżniam kolory, wydano zaświadczenie i po sprawie.

Post Wysłano: 09 paź 2010, 17:24

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Ja takie badania lekarskie zrobiłem za 100 zł. Lekarz sprawdził wzrok, zapytał czy wszystko ok i wystawił zaświadczenie.
Ja nie miałem wyboru odnośnie przychodni, ale przynajmniej przebadali mnie na wszystkie strony i wiem że jestem zdrowy :D

Badanie EKG np. przechodziłem po raz pierwszy w życiu :roll:

Post Wysłano: 10 paź 2010, 22:17

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: osobowy

panowie ,jestem przed kwalifikacją wstępną,chce przedtem zrobic badania i psychotesty,
gdzie potem udaje się z tymi papierkami.
czy dobrze myślę, że robię spokojnie kwalifikacje i lecę potem z tym wszystkim do Urzędu komunikacji i następuje wymiana prawa jazdy?

Post Wysłano: 10 paź 2010, 22:23

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
panowie ,jestem przed kwalifikacją wstępną,chce przedtem zrobic badania i psychotesty,
czy dobrze myślę, że robię spokojnie kwalifikacje i lecę potem z tym wszystkim do Urzędu komunikacji i następuje wymiana prawa jazdy?
myślisz dobrze ale wiem że po szkoleniu okresowym trzeba robić badania ponownie mimo że przed szkoleniem są aktualne bądź były robione.więc lepiej się dowiedz czy zrobić te badania przed KW czy po aby się później nie okazało że musisz robic drugi raz. ja ci nie powiem bo w kw się nie orientuje bo mnie nie dotyczy.pozdro :wink:

Post Wysłano: 11 paź 2010, 10:07

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Zależy gdzie trafisz.

W jednym przypadku byłem na badaniach w ośrodku medycyny pracy - dwa dni po 4-5 godzin (morfologia krwi, mocz, okulista, audiogram, laryngolog, neurolog, internista). Nie wiem, jaki koszt, bo płacił pracodawca, ale ok. 200 zł.
W drugim przypadku - jeden internista, u pielęgniarki tylko mierzenie ciśnienia i poziomu cukru glukometrem. Wizyta ok. 15 minut, koszt 60 zł.

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Post Wysłano: 11 paź 2010, 11:49

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
W moim przypadku było tak, że musiałem zrobić przed KW, badania oraz psychotesty. W pierwszy dzień szkolenia musiałem zostawić wszystko(badania, psycho, oraz zdjęcie) w ośrodku w którym robię KW, ponieważ komisja musi mieć wgląd do nich podczas egzaminu. Oczywiście po egzaminie mi wszystko oddadzą i będę mógł iść prosto do Wydziału Komunikacji, mając cały komplet dokumentów.

Post Wysłano: 12 paź 2010, 20:11

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Znowu jakiś wymysł!

Niby na jakiej podstawie tego żądali?

Owszem, badania trzeba mieć ZROBIONE przed wydaniem Świadectwa Kwalifikacji Zawodowej ale nic więcej!

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Post Wysłano: 13 paź 2010, 11:30

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Znowu jakiś wymysł!

Niby na jakiej podstawie tego żądali?

Owszem, badania trzeba mieć ZROBIONE przed wydaniem Świadectwa Kwalifikacji Zawodowej ale nic więcej!
Taką teorie mi przedstawił gość który prowadzi KW, a ja już na to to nic nie poradzę... Skoro chce mieć te badania u Siebie to niech ma :D

Post Wysłano: 15 paź 2010, 18:58

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: volvo

Dołączę się jeszcze z jednym otrzymałem orzeczenie lek bez wyróżnionego art nr39 i musiałem dymać do p doktor jeszcze raz a najśmieszniejsze jest to , że p doktor nie miała druków na którym jest takowy wyróżniony i teraz ból co zrobić :twisted:
w efekcie zrobiłam sam na kompie i było ok
a co do badań na b to też miałem bezterminowe i tak zostalo a pozostałe mam na 5 lat
wię wydaje mi sie że błąd lekarza

Post Wysłano: 27 paź 2010, 14:50

Użytkownik

Użytkownik

Panowie zadzwonili do mnie z ośrodka, że musze iść znowu do medycyny pracy bo nie mam zaświadczenia, w którym uwzględniony jest artykuł 43. Jak się okazało za to zaświadczenie muszę zapłacić 33zł :shock: Szlak mnie już na to trafia....Panowie więc żeby wymienić prawko muszę mieć to zaświadczenie z art.43, orzeczenie psychologiczne i jeszcze jedno zaświadczenie, w którym mam napisane: kierowany na szkolenie: kwalifikacja wstępna przewóz rzeczy - kierowca kat.C. Czy te dokumenty wystarczą + oczywiście zaświadczenie o zdanym KW i czy nie będzie problemu z wpisaniem KW przy kategorii CE skoro w zaświdczeniu napisali tylko C... poza tym kolega wczoraj miał badania i ma to wszystko co wymieniłem (a robił tam gdzie ja) + jeszcze orzeczenie lekarskie, którego ja nie mam...coś mi sie kojarzy, że miałem coś takiego ale dostałem to jak na C się zapisywałem, a już raz odbierałem prawko, więc może jest już w urzędzie komunikacji...
Panowie pomóżcie bo się już tym wszystkim nieźle wkur.......

D - 04.04.2012r.
DE - 04.04.2013r.
KW - 23.11.2010r.
Karta kierowcy - 26.10.2010r.

Post Wysłano: 27 paź 2010, 21:47

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Panowie zadzwonili do mnie z ośrodka, że musze iść znowu do medycyny pracy bo nie mam zaświadczenia, w którym uwzględniony jest artykuł 43. Jak się okazało za to zaświadczenie muszę zapłacić 33zł :shock: Szlak mnie już na to trafia....Panowie więc żeby wymienić prawko muszę mieć to zaświadczenie z art.43, orzeczenie psychologiczne i jeszcze jedno zaświadczenie, w którym mam napisane: kierowany na szkolenie: kwalifikacja wstępna przewóz rzeczy - kierowca kat.C. Czy te dokumenty wystarczą + oczywiście zaświadczenie o zdanym KW i czy nie będzie problemu z wpisaniem KW przy kategorii CE skoro w zaświdczeniu napisali tylko C... poza tym kolega wczoraj miał badania i ma to wszystko co wymieniłem (a robił tam gdzie ja) + jeszcze orzeczenie lekarskie, którego ja nie mam...coś mi sie kojarzy, że miałem coś takiego ale dostałem to jak na C się zapisywałem, a już raz odbierałem prawko, więc może jest już w urzędzie komunikacji...
Panowie pomóżcie bo się już tym wszystkim nieźle wkur.......

Po zdaniu kwalifikacji i otrzymaniu swiadectwa idziesz do wydzialu komunikacji gdzie oddajesz kopie:
-swiadectwo kwalifikacji
-prawo jazdy
-dowod osobisty
-orzeczenie psychologiczne
-orzeczenie lekarskie
Jezeli posiadasz prawo jazdy CE to w orzeczeniach musisz miec wpisane CE

Post Wysłano: 27 paź 2010, 21:57

Użytkownik

Użytkownik

to ja nie wiem jak oni to wypełniają bo nic mi się praktycznie nie zgadza z tym co piszesz...orzeczenia lekarskiego nie mam tylko zaświadczenie lekarskie, w którym pisze to co powyżej wymieniłem i drugie zaświadczenie lekarskie z art.43 po które jutro muszę iść i orzeczenie psychologiczne, w którym nie ma napisane żadnej kategorii prawa jazdy tylko to, że nie ma przeciwskazań to pracy na stanowisku kierowcy...to ja już sam nie wiem...

D - 04.04.2012r.
DE - 04.04.2013r.
KW - 23.11.2010r.

Post Wysłano: 27 paź 2010, 22:46

Użytkownik

Użytkownik

Zaswiadczenie z art. 43 jest to zaswiadczenie z kodeksu pracy i jest potrzebne do zatrudnienia z reguly podczas przyjmowania sie do pracy pracodawca wysyla cie na te badania. Do uzyskania wpisu do prawa jazdy potrzebne sa te dwa orzeczenia o ile dobrze pamietam to orzeczenie lekarskie z art. 122-Prawo o ruchu drogowym. Orzeczenie psychologiczne.

Post Wysłano: 28 paź 2010, 10:41

Użytkownik

Użytkownik

To tego z art.122 nie mam. Być może jest ono w urzędzie komunikacji bo niedawno(w lipcu) odbierałem prawko...

D - 04.04.2012r.
DE - 04.04.2013r.
KW - 23.11.2010r.