Jazta to nie wczasy... Jestesmy w pracy... Co zwiedzimy... autostrady i parkingi...
Prace trzeba lubic.. Osobiscie wolał bym spac w domu i stac w korku... I pewnie tak bedzie w przyszłosci... Ale puki młody mozna pojezdzic na miedzynarodówce...
"Jeden woli córkę, a drugi teściową" - dyskusja na temat tego czy lepsza jest praca na międzynarodówce czy w komunikacji miejskiej może się toczyć tutaj przez 50 stron, a wniosek i tak będzie taki, że każdemu odpowiada co innego.
Jeden woli sobie pobiegać po naczepie, pozapinać pasy czy pomachać paleciakiem i zrzucać towar. Drugi natomiast woli jechać po określonej trasie, podjeżdżać na przystanki, otwierać i zamykać drzwi, a "towar" i tak mu się sam załaduje i rozładuje....
Przecież wszyscy na międzynarodówce nie będą jeździć, bo ktoś musi wykonywać inne rodzaje transportu.
Ciekawa sytuacja. W Radomiu oferują zrobienie prawka i do tego zapewniaja potem prace (nie wnikam juz w szczegóły tej oferty) tymczasem u mnie na Ślasku i w Zagłębiu Dąbrowskim nie ma na razie w wogole przyjęć kierowców w żadnych PKM-ach. Jedyne oferty to czasem sie pojawi jakis prywaciarz, ktory szuka kierowce z kat. D za najniższą krajową...
A jeszcze rok temu o tej porze - gdy dopiero myslałem o zrobieniu prawka na autobus - ofert pracy zwłaszcza w komunikacji miejskiej było pełno, mozna było sobie wybierać. Ciekaw jestem, czy po nowym roku lub po otwarciu rynków pracy w maju coś sie zmieni i znowu PKM-y u mnie w okolicach zaczna szukac kierowcow...
_________________ Może się matka na jakiegoś kierowcę zapatrzyła, bo mnie do samochodów ciągnie...
U mnie to samo, bez znajomości nie ma szans w komunikacji miejskiej, a jeszcze rok temu brali nawet kobiety z bezrobocia i fundowali im. kat.D. Winę ponoszą chyba upadające wszędzie PKS-y. Jest teraz nadmiar kierowców z kat. D. Według mnie też szansą jest wejście w życie ustawy o transporcie zbiorowym. Podejrzewam że wtedy popyt na kierowców autobusów się zwiększy.
Powiaty i gminy będą organizować transport publiczny tak żeby autobusy docierały do najmniejszych miejscowości, a nie tak jak teraz tylko tam gdzie się opłaca. Powinno więcej autobusów na danym terenie jeździć.
Pytałem u mnie na Śląsku czy jest możliwosć sfinansowania tej KW w PKM ale oni mowia ze nie robią tego, i ewentualnie przez Urząd Pracy. Coz teraz sama kategoria D nic nie daje..a latwo zdac tez niejest.. Ja bym chetnie sie podjął pracy w miejskiej komunikacji w takiej opcji ze np oni mi te KW finansują a ja np spisuje z nimi umowe na okres np :3 lat i dla nich jezdze, ale niestety umnie niechcą tak.
GG: 0
Ja na Twoim miejscu nawet jakby chcieli to bym nie podpisał takiego zobowiązania. 3 lata to kupa czasu, a np. już po miesiącu może Ci ta praca nie pasować. Jak dla mnie zobowiązanie na pół roku to max bo potem różnie to może bywać: małe płace, zła atmosfera itp. itd., a na 3 lata będziesz uziemiony.
Pozdrawiam!
_________________ B - 03.11.2008r. C - 13.05.2010r. CE - 07.07.2010r. D - 04.04.2012r. DE - 04.04.2013r. KW - 23.11.2010r. Karta kierowcy - 26.10.2010r.
GG: 6760669
a nie myślałeś znaleźć na razie dorywczej roboty ale na kat. B? kursów nie potrzebujesz, co najwyżej każą ci zrobić psychotesty i lekarskie. Po paru miesiącach zarobisz spokojnie na kw i nikogo nie będziesz musiał się prosić o finansowanie, a i później będziesz miały pełny wybór wśród ofert pracy a nie będziesz uziemiony, jak to dobrze określił Kili. Ja odkąd skończyłem 18 lat robiłem tak, że na całe wakacje szedłem do dorywczej roboty (w roku szkoła, teraz studia dzienne), jak zarobiłem to po wakacjach na jesień/zimę robiłem kolejne prawko czy kw. przynajmniej nie jesteś od nikogo uzależniony, rozliczasz się z samym sobą
Nie chcę bez przerwy polecać tej AJ, ale to zdecydowanie najtańsza oferta a jednocześnie bardzo dobra. Cargo też ma świetna ofertę ale i ceną już o wiele wyższa.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 4 gości