Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 23 lis 2010, 18:44

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Rudy 102

Cytuj:
wlasnie nie wiem czy mozna robic szkolenie okresowe nie majac ani kursu na przewoz rzeczy ani kw...
Mozna tak zrobic bo mi tak doradzono... i tak zrobiłem...

Post Wysłano: 23 lis 2010, 19:51

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2775189
Samochód: lantra-pieszczotliwie *ujek

Cytuj:
Witam.Starałem się czegoś konkretnego dowiedzieć na temat Kwalifikacji Wstępnych i.t.p ale za każdym razem jestem bardziej zakręcony.Mam 36 lat mieszkam w Gdyni i zamierzam zmienić pracę. Zrobiłem właśnie kat.C , nie odbieram prawka gdyż niebawem chcę zrobić C+E.Z tego co się dowiedziałem na forum to potrzebuję jakieś dodatkowe uprawnienia.Jedni piszą o KW inni o przewozie rzeczy/kursach okresowych a ja dalej nie wiem czego potrzebuję żeby pracować jako kierowca.Mój przyszły pracodawca twierdzi, że muszę mieć tylko zezwolenie na przewóz rzeczy. Czy ktoś może mi pomóc????????Zależy mi na rzetelnych informacjach bo muszę się zwolnić z okresem wymówienia a nie wiem ile czasu zajmą mi te wszystkie pierdoły, że o kasie nie wspomnę.Pozdrawiam

jak chciłabys zrobić kwalifikację zajzyj na strone http://www.pspdgdynia.pl/ organizuja bepłatne kursy na kwalifikację.zadzwoń zapytaj,podjedż może się dostaniez :)

Post Wysłano: 23 lis 2010, 23:36

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Wolfzan czytaj ze zrozumieniem. Wyraźnie napisałem, że trzeba mieć zdany egzamin! Nigdzie nie napisałem, że trzeba "fizycznie posiadać prawo jazdy" !
Napisałeś, że ŻEBY ZACZĄĆ K.W. trzeba mieć zdany egzamin, a to jest nie prawdą. Żeby zdać egzamin z K.W. trzeba mieć zdany egzamin prawa jazdy kat. C.
Sugerujesz, że KW można zacząć mając tylko kat.B?

D - 04.04.2012r.
DE - 04.04.2013r.
KW - 23.11.2010r.
Karta kierowcy - 26.10.2010r.

Post Wysłano: 24 lis 2010, 11:23

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Zgodnie z prawem nie trzeba nawet B.

Bo kurs Kwalifikacji wstępnej, rozłożony na lata, mogą zacząć nawet uczniowie szkół ponadpodstawowych - wtedy program jest realizowany nie jak na kursie ale jako normalny przedmiot nauczania przez kilka semestrów.

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Post Wysłano: 24 lis 2010, 15:03

Cytuj:
Sugerujesz, że KW można zacząć mając tylko kat.B?
Nie muszę tego sugerować, bo tak właśnie jest :> Widzę, że w końcu doszliśmy do porozumienia 8)

Na moim kursie był gość, który kat. C zdał dzień przed egzaminem na K.W. Przedstawił odpowiedni papier i podszedł do egzaminu, którego nie zdał z resztą, ale to już inna historia.

Post Wysłano: 24 lis 2010, 15:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Odpowiedź myśle że na temat z ITD

Szanowny Panie,

Zgodnie z ustawą z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2007 r. nr 125, poz. 874 ze zm.):

Art. 39a. 1. Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy może zatrudnić kierowcę, jeżeli osoba ta:

1) ukończyła:

a) 18 lat - w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii:

â�� C lub C + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną,

â�� C1 lub C1 + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną,

b) 21 lat - w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii:

â�� C lub C + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną,

â�� D lub D + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną,

â�� D1 lub D1 + E, o ile przewóz wykonywany jest na liniach regularnych, których trasa nie przekracza 50 km i o ile kierowca uzyskał odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną,

c) 23 lata - w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii D lub D + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną;

2) posiada odpowiednie uprawnienie do kierowania pojazdem samochodowym, określone w ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym;

3) nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy;

4) nie ma przeciwwskazań psychologicznych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy;

5) uzyskała kwalifikację wstępną lub kwalifikację wstępną przyśpieszoną, zwane dalej "kwalifikacją";

6) ukończyła szkolenie okresowe.

Zgodnie z ustępem 3 pkt 1 powyższego artykułu, kwalifikacja wstępna nie jest potrzebna kierowcy pojazdu, do kierowania którego wymagane jest prawo jazdy kategorii B. Oznacza to, że aby być zatrudnionym w przewozie rzeczy pojazdem ciężarowym, powinien Pan ukończyć kwalifikację.

Jednocześnie pragnę Pana poinformować, iż Główny Inspektor Transportu Drogowego jest organem administracji publicznej powołanym w celu realizacji zadań określonych w przepisach ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2007 r. nr 125 poz. 874 ze zm.). Katalog zadań i kompetencji ustawowych nie zawiera obowiązku ani uprawnienia do formułowania wiążącej interpretacji przepisów obowiązującego prawa. Odpowiedzi udzielane przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego nie stanowią zatem wiążących wykładni przepisów prawa, lecz są informacją na ich temat oraz wyjaśnieniem w zakresie stosowania.

Z poważaniem,

Aleksandra Kobylska
Wydział ds. Informacji i Promocji
Biuro Głównego Inspektora
Główny Inspektorat Transportu Drogowego

Post Wysłano: 02 gru 2010, 10:21

Użytkownik

Użytkownik

A czy ktoś może mi powiedzieć jakie konsekwencje grożą za wykonywanie przewozu bez szkolenia okresowego?

Post Wysłano: 02 gru 2010, 22:09

Użytkownik

Użytkownik

Grozi tym, że szefowi może zostać cofnięta licencja, a jeśli o Ciebie chodzi to chyba mandat i dalej na pewno nie pojedziesz...

D - 04.04.2012r.
DE - 04.04.2013r.
KW - 23.11.2010r.
Karta kierowcy - 26.10.2010r.

Post Wysłano: 21 gru 2010, 20:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11426561
Samochód: IVECO STRALIS (tandem)

witam...
mam zamiar robić prawo jazdy kat. C i jeżeli zdam egzamin to co jest mi potrzebne aby móc pracować jako kierowca zawodowy? Prosze o odp jakie dokumenty, kursy musze jeszcze robic.
Dziękuje pozdrawiam:)

Post Wysłano: 21 gru 2010, 22:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6760669

Cytuj:
witam...
mam zamiar robić prawo jazdy kat. C i jeżeli zdam egzamin to co jest mi potrzebne aby móc pracować jako kierowca zawodowy? Prosze o odp jakie dokumenty, kursy musze jeszcze robic.
Dziękuje pozdrawiam:)
wałkowane już milion razy, kolega Marix ci już chyba odpisał na to pytanie w innym temacie

Post Wysłano: 22 gru 2010, 13:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11426561
Samochód: IVECO STRALIS (tandem)

tak tak wiem dziękuje:)

Post Wysłano: 27 gru 2010, 17:50

Użytkownik

Użytkownik

Witam. Ja mam takie pytanie. Zrobiłem prawko na kat.C we wrześniu 2008 a zaraz po tym kurs na przewóz rzeczy. Teraz w grudniu zrobiłem kat.CE i chodzi mi o to czy muszę znowu robić jakiś kurs, bo na tym zaświadczeniu mam wpisaną kat.BC, czy dotyczy to również CE?

Post Wysłano: 27 gru 2010, 19:03

Cytuj:
Witam. Ja mam takie pytanie. Zrobiłem prawko na kat.C we wrześniu 2008 a zaraz po tym kurs na przewóz rzeczy. Teraz w grudniu zrobiłem kat.CE i chodzi mi o to czy muszę znowu robić jakiś kurs, bo na tym zaświadczeniu mam wpisaną kat.BC, czy dotyczy to również CE?
Ja mam wpisaną tylko kat. B i to nie ma znaczenia, bo ważny jest nr prawa jazdy. Większy jest problem z tym, że trzeba zrobić chyba szkolenie okresowe jeśli nie podjąłeś pracy przed 10 września 2010r. mając stary kurs na przewóz rzeczy. Sam jestem w kropce, bo nie jestem pewien czy moja kat. C jest teraz "nieważna".

Post Wysłano: 27 gru 2010, 19:26

Użytkownik

Użytkownik

Ja będe w tym tygodniu rozmawiał z gościem (mam u niego jeździć od połowy stycznia), także napewno wszystkiego sie dowiem i odezwe sie.

Post Wysłano: 28 gru 2010, 14:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Kropka

Cytuj:
Nie musisz robić żadnego kursu.
Kurs lub kwalifikacja wstępna na przewóz rzeczy jest tylko do kat.C.
Kurs lub kwalifikacja wstępna na przewóz osób jest tylko do kat.D.
Wczoraj zdawałem egzamin na kwalifikację wstępną i też będę ją mieć tylko do kat.C (dla ciekawych na 19 osób, egzamin zdało 17).

Post Wysłano: 29 gru 2010, 22:05

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Nie, jest właśnei na odwrót.

Kwalifikacja wstępna/przyspieszona/uzupełniajaca i szkolenie okresowe są zawsze na całą grupę kategorii (i tak to jest wpisane w Świadectwie): C / C1 / C+E / C1+E lub D / D1 / D+E / D1+E - nawet jeśli ktoś posiada tylko C lub D, to KW lub SO ma na wszystkie kategorie danej grupy.

Stare kursy na przewóz rzeczy lub osób tak samo są na całą grupę kategorii, tylko nikt nie pomyślał, gdy je wprowadzano, by to wpisywać. Wpisywano natomiast posiadane kategore prawa jazdy, co tylko wprowadziło zamęt, bo potem ktoś z kursem z wpisaną kat. C nie wedział, czy będzie on ważny, gdy zrobi C+E. Ale oczywiście był (lub nawet jest) ważny.

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Post Wysłano: 31 gru 2010, 12:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Kropka

Masz rację "Walp", źle to napisałem.
Chodziło mi o to że K.W. robi się do głównej kat. (czyli C, C1 lub D, D1) a nie do przyczepy.
Mam też jedno pytanko: symbol 95 w prawku wpisuje się tylko przy kat.C czy też przy kat.C+E?

Post Wysłano: 31 gru 2010, 13:16

Użytkownik

Użytkownik

http://www.pyrzyce.pl/asp/pliki/foto/100813_1.jpg

To chyba tak powinno wyglądać ;)

Post Wysłano: 31 gru 2010, 15:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

przy C jak i CE

Post Wysłano: 25 sty 2011, 0:46

Użytkownik

Użytkownik

Witam wszystkich, mam do was parę pytań otóż posiadam prawo jazdy kat. C z datą 08.09r oraz kurs na przewóz rzeczy z datą 09.09r. Wiem że potrzebuję jeszcze psychotesty oraz badania lekarskie od lekarza medycyny pracy. Czy muszę jeszcze robić szkolenie okresowe jeśli tak to gdzie to się robi i jaki jest koszt ? Kiedy robiłem ten kurs na przewóz rzeczy mówiono mi, że jest on na 5lat i po 5 latach jest odnowienie, które mniej już kosztuje. Czy dalej to obowiązuje ??

Z góry dzięki za odpowiedź.