Fajne te wasze rozważania nad tym słowem, oprócz tego ze kolega nam wyjaśnił na samym początku co ono oznacza to czy ktoś z was się zastanawiał dlaczego to słowo weszło do takiego potocznego używania, bo według mnie wtedy gdy ta konwencja weszła czyli 1975r to w naszym kraju królowały Stary i Jelcze i Liazy i chyba to były największe pojazdy w PL dość długo , 80latach ludzie zaczęli troszkę podróżować sam byłem dzieckiem ale zjeździłem z rodzicami połowę Europy fiatem 125p (kantem) i co takie małe dziecko widziało za szybka ano wielka ciężarówkę z tyłu lub przed sobą, nazwy nie zapamiętało by ani nic takiego bo w tym wieku kto by się tam interesował jaką miało to nazwę
natomiast w oczach i umyśle pozostała wielka ciężarówka z niebieska tabliczka z napisem TIR, apotem powrót z wakacji i co w przedszkolu się opowiadało widziałem tira to taka wielka ciężarówka, a potem zaczęły i w Pl śmigać wielkie samochody z ta tabliczka i tak poszło sobie To takie moje przemyślenia skąd to sowo się mogło wziąć może poprawne może nie
i już tak zostanie ze będzie oznaczało duża ciężarówkę a to ze ludzie nie rozróżniają zestawów od ciągników siodłowych i solówek to inna sprawa
a sie rozpisałem