Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 27 gru 2010, 12:16

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1

Witam,

Sytuacja wygląda następująco:
Pracuje w firmie która ma transport na własne potrzeby(dosawa towaru z własnej hurtowni)

Mam kat. C, ukończone 21 lat, badania lekarskie i psychotesty.
Zatrudnienie na stanowisku innym niz kierowca.
Czy potrzebuje KW żeby raz na jakiś czas dowieźć towar autem powyżej 3,5 t?

z góry dzięki za odpoiwedź

Post Wysłano: 27 gru 2010, 13:19

Nie ma czegoś takiego jak TRANSPORT na potrzeby własne. Jest tylko PRZEWÓZ NA POTRZEBY WŁASNE.
Cytuj:
Warunki, które muszą spełnić przyszli kierowcy mający wykonywać przewozy na potrzeby własne, zawarto w art. 39a ustawy o transporcie drogowym.

Taki kierowca powinien:

- uzyskać kwalifikację wstępną i ukończyć szkolenie okresowe.

Post Wysłano: 28 gru 2010, 14:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: Kropka

Cytuj:
Nie ma czegoś takiego jak TRANSPORT na potrzeby własne. Jest tylko PRZEWÓZ NA POTRZEBY WŁASNE.
Cytuj:
Warunki, które muszą spełnić przyszli kierowcy mający wykonywać przewozy na potrzeby własne, zawarto w art. 39a ustawy o transporcie drogowym.

Taki kierowca powinien:

- uzyskać kwalifikację wstępną i ukończyć szkolenie okresowe.
Po pierwsze: czepiasz się szczegółów.
Po drugie: rafi pyta się nie o to jakie warunki powinien spełnić kierowca, a o to jakie warunki powinna spełniać osoba zatrudniona na stanowisku innym niż kierowca.

Post Wysłano: 28 gru 2010, 15:10

Cytuj:
Niczego się nie czepiam, tylko próbuję uświadomić kolegę, że transport i przewóz na potrzeby własne to zupełnie dwa pojęcia. Transport wykonujesz w celu zarobkowym, żeby za to dostać pieniądze, a przewóz na potrzeby własne, to inna bajka. To są podstawy więc nie widzę tutaj podstawy Twojego stwierdzenia, że się czepiam.

Post Wysłano: 28 gru 2010, 15:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Niczego się nie czepiam, tylko próbuję uświadomić kolegę, że transport i przewóz na potrzeby własne to zupełnie dwa pojęcia. Transport wykonujesz w celu zarobkowym, żeby za to dostać pieniądze, a przewóz na potrzeby własne, to inna bajka. To są podstawy więc nie widzę tutaj podstawy Twojego stwierdzenia, że się czepiam.
Ale najważniejsze jest to że wszyscy wiedzą co poeta (rafi46) miał na myśli ;-)

Post Wysłano: 28 gru 2010, 16:16

Cytuj:
Ale najważniejsze jest to że wszyscy wiedzą co poeta (rafi46) miał na myśli ;-)
Owszem, ale skoro tutaj jesteśmy, to starajmy się zachować jakiś poziom i operować fachowym nazewnictwem. Jeśli ktoś czegoś nie wie, to można mu wytłumaczyć i wszystko jest ok. EOT.

Post Wysłano: 28 gru 2010, 16:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 21255725

Tak potrzebna ci kwalifikacja wstępna przyśpieszona.. możesz być nawet zatrudniony jako portier ale jeśli wyjeżdżasz na drogę z ładunkiem to musisz mieć KW ... dlaczego po pierwsze takie prawo a po drugie nie wytłumaczysz ITD, że przewozisz to na potrzeby własne tym bardziej że jedziesz firmowym samochodem ....
znajdź sobie na necie "rozporządzenie nr561" tam pisze wszystko na ten temat

KW - 17.10.2010

Post Wysłano: 28 gru 2010, 21:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Tak potrzebna ci kwalifikacja wstępna przyśpieszona.. możesz być nawet zatrudniony jako portier ale jeśli wyjeżdżasz na drogę z ładunkiem to musisz mieć KW ... dlaczego po pierwsze takie prawo a po drugie nie wytłumaczysz ITD, że przewozisz to na potrzeby własne tym bardziej że jedziesz firmowym samochodem ....
znajdź sobie na necie "rozporządzenie nr561" tam pisze wszystko na ten temat
Ciekawe gdzie w tym rozporządzeniu o tym pisze???
Rozporządzenie to mówi o czasie pracy kierowcy a nie o tym kto ma mieć K.W.
"Artykuł 1
Niniejsze rozporządzenie ustanawia przepisy dotyczące czasu prowadzenia pojazdu, przerw i okresów odpoczynku kierowców wykonujących przewóz drogowy rzeczy i osób w celu ujednolicenia warunków konkurencji pomiędzy poszczególnymi rodzajami transportu lądowego, zwłaszcza w odniesieniu do sektora transportu drogowego oraz w celu poprawy warunków pracy i bezpieczeństwa drogowego."

Post Wysłano: 28 gru 2010, 22:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 21255725

gzegosz70 gdzie to nie wiem ale ja ostatnio spędziłem 280h na kwalifikacji i cały czas się odwoływali na to rozporządzenie, że jak czegoś nie wiemy to patrzmy tylko do tego.... więc Sory jak coś się pomyliłem;-) widocznie za dużo coś pokręciłem

KW - 17.10.2010

Post Wysłano: 30 gru 2010, 21:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

musisz miec kwalifikacje wstepna przyspieszona... Pracodawca wykonuje przewoz na potrzeby wlasne, ale Ty wsiadając do samochodu ciezarowego musisz miec KW pracujac zarobkowo. Nie wytlumaczysz ITD, ze jestes zatrudniony jako woźny czy ktos inny. Auto nalezy do firmy, ma wypis z zaswiadczenia o przewozie na potrzeby wlasne, ale Ty jako kierowca musisz miec pelne uprawnienia do prowadzenia pojazdu powyzej 3.5t.

Podam przykład. Pracowałem w firmie drobiarskiej, w ktorej bylo auto ciezarowe, ktorym dostarczano towar do klientow i przywozono kurczaki do uboju (potrzeby wlasne). Ja majac CE, ale bez KW nie moglem wsiasc do auta i pojechac nim dostarczyc towar, poniewaz gdyby zatrzymala mnie inspekcja mialbym powazny problem, tak samo jak moj pracodawca pozwalajac wsiasc do autoa pow 3.5t osobie bez kwalifikacji. Auta te wyposazone sa w tachografy, a ciebie obowiazuje wszystkie przepisy dotyczace aut pow 3.5t, czyli czas pracy, zabezpieczenie towaru, etc ktore poznaje sie podczas KW

Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]