Cytuj:
Witam serdecznie, mam prawo jazdy kat B od 3 lat, prawko mam czyste, tzn bez żadnej wady wzroku, choć obecnie posiadam -0,5 i -0,75. Czy teraz, gdy chciałbym zrobić prawko na C+E to będę miał wbite ograniczenia tylko przy tej kategorii? Czy od razu wbiją mi 0106 w kat B? Jak to jest? Prawo nie działa wstecz, czy mogą mi tam dopisać co trzeba? Dodam, że B dostałem bezterminowo.
Zgodnie z tym co napisałeś powinieneś mieć wpisane ograniczenie 01.
Minimum dla kat.C to dla oka lepiej widzącego 0,8 gorzej widzącego 0,5
Odnośnie ograniczeń to zgodnie z prawem powinny być wpisywane w prawo jazdy w kolumnie 12 (tam gdzie się wpisuje KW) jednakże wpisują je w rubryce pod kat.T. Więc nie wiem czy to się odnosi do wszystkich kategorii.
Cytuj:
U mnie prawe oko widzi wszystko, lewe połowę tego. Jako dziecko nosiłem okulary ale wada ani się nie pogłębiała ani nie malała, więc teraz okularów nie noszę a prawko na B mam bezterminowe.
Zgodnie z tym co napisałem powyżej jeśli gorzej widzące oko widzi minimum 0,5 (i nie chodzi tu o flache) to nie będziesz miał ograniczeń.
Cytuj:
Moim zdaniem powinni wbić ograniczenie na wszystkie kategorie, bo czemu by nie ? Na C+E masz wade, ale na B już nie ?
Inne wymogi dotyczą kategorii B a inne C. Np. jednooki pirat (jeśli na to oko widzi minimum 0,8) może mieć kat.B ale nie może mieć kat.A,C,D.
Proponuję wszystkim zainteresowanym zerknąć do odpowiedniej ustawy, tam jest to w 2 tabelkach opisane (str.8 pdf-u):
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0040020015