Cytuj:
Cytuj:
W pojazdach gdzie są hamulce hydrauliczne (myśle o osobówkach i dostawczakach), a sprzęgło nie jest sterowane linką, nie ma takowego zbiornika, gdyż układ jest połączony z układem hamulcowym i ten sam płyn jest również uzywany do pracy wysprzęglika.
Gdzie widziałeś takie cudo??? żeby sprzęgło i hamulce były jednym układem??
Podaj przykład auta, a najlepiej fotki.
To się dobrze przyjrzyj zbiorniczkowi wyrównawczemu płynu hamulcowego gdzie jest wysprzęglik hydrauliczny zamiast linki sprzęgła to zobaczysz że z tego zbiorniczka wychodzi przewód do pompki nad pedałem sprzęgła
Cytuj:
Cytuj:
Ok dzięki panowie ,ale nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie czy egzaminatorzy pytają cię o płyn hamulcowy w ciężarówce skoro hamulce są pneumatyczne?
Jak ja robiłem prawo jazdy kat. C to instruktor posiadał karty z pytaniami do obsługi technicznej samochodu takie same jak mają egzaminatorzy i było tam również pytanie: "Proszę wskazać zbiorniczek z płynem hamulcowym oraz powiedzieć ile musi się go tam znajdować". A z tego co mówił ludzie się potrafią na to złapać. Z tym, że na egzaminie losuje się tylko dwa pytania z obsługi samochodu. Egzamin był w WORD Kalisz.
Też cię zaskoczę na egzaminie na kat D właśnie oto pytał egzaminator i wyobraź sobie ze znajduje się taki zbiorniczek z płynem hamulcowym który służy do wspomagania sprzęgła, to samo jest w ciężarówce. Więc nie mów że niema takiego zbiorniczka w pojeździe chyba że to automat.
Można jeszcze spotkać ciężarówki z hamulcami hydrauliczno-pneumatycznymi gdzie powietrze wspomaga układ hydrauliczny hamulców np w Starze