Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 23 sty 2011, 19:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: brak

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:

W pojazdach gdzie są hamulce hydrauliczne (myśle o osobówkach i dostawczakach), a sprzęgło nie jest sterowane linką, nie ma takowego zbiornika, gdyż układ jest połączony z układem hamulcowym i ten sam płyn jest również uzywany do pracy wysprzęglika.
Gdzie widziałeś takie cudo??? żeby sprzęgło i hamulce były jednym układem??
Podaj przykład auta, a najlepiej fotki.
To się dobrze przyjrzyj zbiorniczkowi wyrównawczemu płynu hamulcowego gdzie jest wysprzęglik hydrauliczny zamiast linki sprzęgła to zobaczysz że z tego zbiorniczka wychodzi przewód do pompki nad pedałem sprzęgła
W jakim pojeździe??

Post Wysłano: 23 sty 2011, 19:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Np Ford Mondeo czy Lanos, Sprinter i tak dalej tam gdzie jest sprzęgło hydrauliczne mowa o samochodach osobowych i dostawczych występuje jeden zbiornik płyny hamulcowego do sprzęgła i hamulców. Nawet w twoim BMW tak jest

Filmy z tras

Post Wysłano: 23 sty 2011, 19:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: R420

W każdym*, który nie ma sprzęgła na linkę.

* - no może w 99% bo głowy nie dam

Poza tym w takim samochodzie, jak np mój (mondeo mk1 1.8 td), w sytuacji gdy układ jest zapowietrzony, odpowietrza się go poprzez specjalne "okienko na skrzyni", które pełni rolę odpowietrznika.
Po jego otwarciu należy popracować sprzęgłem, a na koniec uzupełnić ubytek w zbiorniczku płynu hamulcowego.

Jak myślisz, dlaczego?

Post Wysłano: 23 sty 2011, 19:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: brak

W moim BMW tak nie ma bo M60B40 w e32 wychodziły tylko z automatem.
Natomiast w Toyocie mam osobne zbiorniczki

Post Wysłano: 23 sty 2011, 19:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 9870144
Samochód: Scania R450

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:

W pojazdach gdzie są hamulce hydrauliczne (myśle o osobówkach i dostawczakach), a sprzęgło nie jest sterowane linką, nie ma takowego zbiornika, gdyż układ jest połączony z układem hamulcowym i ten sam płyn jest również uzywany do pracy wysprzęglika.
Gdzie widziałeś takie cudo??? żeby sprzęgło i hamulce były jednym układem??
Podaj przykład auta, a najlepiej fotki.
To się dobrze przyjrzyj zbiorniczkowi wyrównawczemu płynu hamulcowego gdzie jest wysprzęglik hydrauliczny zamiast linki sprzęgła to zobaczysz że z tego zbiorniczka wychodzi przewód do pompki nad pedałem sprzęgła
Cytuj:
Cytuj:
Ok dzięki panowie ,ale nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie czy egzaminatorzy pytają cię o płyn hamulcowy w ciężarówce skoro hamulce są pneumatyczne?
Jak ja robiłem prawo jazdy kat. C to instruktor posiadał karty z pytaniami do obsługi technicznej samochodu takie same jak mają egzaminatorzy i było tam również pytanie: "Proszę wskazać zbiorniczek z płynem hamulcowym oraz powiedzieć ile musi się go tam znajdować". A z tego co mówił ludzie się potrafią na to złapać. Z tym, że na egzaminie losuje się tylko dwa pytania z obsługi samochodu. Egzamin był w WORD Kalisz.
Też cię zaskoczę na egzaminie na kat D właśnie oto pytał egzaminator i wyobraź sobie ze znajduje się taki zbiorniczek z płynem hamulcowym który służy do wspomagania sprzęgła, to samo jest w ciężarówce. Więc nie mów że niema takiego zbiorniczka w pojeździe chyba że to automat.
Można jeszcze spotkać ciężarówki z hamulcami hydrauliczno-pneumatycznymi gdzie powietrze wspomaga układ hydrauliczny hamulców np w Starze
Słyszałem o tym. Jednak na egzaminie pojazdy posiadają pneumatyczny układ i odpowiedzieć trzeba na "NIE" bo inaczej następny kandydat długo czekać nie będzie musiał.

Post Wysłano: 23 sty 2011, 19:52

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Na egzaminie musisz się wykazać znajomością przede wszystkim zwyczajów w danych ośrodkach i nie dyskutując wpasować się w te zwyczaje :)

Mnie też uczono powolnej zmiany biegów, sprzęgło, luz, przełącznik, bieg.

Zresztą jeden z moich instruktorów twierdził, ze w innym wypadku może dojśc do "zablokowania skrzyni", acz nie wiem ile w tym prawdy.

Ja ostatnio już skończyłem jazde (czekam na egzamin) i pare razy mi zablokowało, ale w tedy sprzęgło dwa razy przełącznikiem i puści

"Grunt To Szybkie Ciężarówki, szybkie kobiety i bary szybkiej obsługi" :D

Post Wysłano: 23 sty 2011, 19:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Cytuj:
Słyszałem o tym. Jednak na egzaminie pojazdy posiadają pneumatyczny układ i odpowiedzieć trzeba na "NIE" bo inaczej następny kandydat długo czekać nie będzie musiał.
Zawsze możesz zabłysnąć wiedzą na egzaminie, opowiedzieć że hamulce są pneumatyczne ale taki zbiorniczek jest w pojeździe pokazać egzaminatorowi i powiedzieć że służy do wspomagania sprzęgła gdyż układ jest hydrauliczno-pneumatyczny.
Ja musiałem pokazać w autobusie gdzie znajduje się taki zbiorniczek. na kursie musiałem z błędu wyprowadzić instruktora z którym miałem zajęcia bo on myślał że to zbiornik od układu hamulcowego :lol:

Filmy z tras

Post Wysłano: 23 sty 2011, 20:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 9870144
Samochód: Scania R450

Cytuj:
Cytuj:
Zawsze możesz zabłysnąć wiedzą na egzaminie, opowiedzieć że hamulce są pneumatyczne ale taki zbiorniczek jest w pojeździe pokazać egzaminatorowi i powiedzieć że służy do wspomagania sprzęgła gdyż układ jest hydrauliczno-pneumatyczny.
Ja musiałem pokazać w autobusie gdzie znajduje się taki zbiorniczek. na kursie musiałem z błędu wyprowadzić instruktora z którym miałem zajęcia bo on myślał że to zbiornik od układu hamulcowego :lol:
Zdolnego instruktora miałeś :mrgreen:
Ja już dawno po egzaminie więc nie będę musiał "uczyć" egzaminatora :P

Post Wysłano: 23 sty 2011, 20:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6760669

jest pewna nieścisłość :) definicja "płynów" mówi, że do zaliczamy do nich zarówno CIECZE, jak i GAZY. na upartego więc na egzaminie na polecenie wskazania "zbiornika z płynem hamulcowym" równie dobrze można pokazać zbiorniki ze sprężonym powietrzem do układu pneumatycznego (hamulców) :)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

Można spuścić skropliny ze zbiorników powietrza, też to jest płyn :D

http://www.youtube.com/watch?v=eAfp3mZD ... ature=plcp

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Można spuścić skropliny ze zbiorników powietrza, też to jest płyn :D
tyle że to już nie jest płyn do układu hamulcowego, a jedynie produkt uboczny :)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

przecież wiem, ale nie brakuje tu ludzi, którzy żartu nie rozpoznają więc wolałem napisać dla nich na wszelki wypadek :D

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam. Mam taka wielka proźbe wiem ze temat stary ale w poniedzialek mam egzamin i szukam po necie juz z 5h gdzie znajduje sie zbiorniczek wyrownaczy płynu hydraulicznego sprzegła w scani 94d 220 ? Znalazlem pare stron na ten temat ale zdjecia ktore tam bylo juz wygasly i dalej nie wiem gdzie on sie znajduje :( Wydaje mi sie ze jest on z przodu pod prawia owiewka ale nie jestem pewien przydalo by sie zdjecia lub dokladny opis gdzie jest i jak wyglada. Z gory dzieki

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7644644
Samochód: Renault Premium DCi

Kolego w tym filmie masz pokazane te płyny i jak działa ta skrzynia http://www.youtube.com/watch?v=5XqOjFQcwcw