Strona 1 z 1 [ Posty: 19 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 04 lut 2011, 20:14

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2738622
Samochód: MAN

koledzy w jaki sposób można zkontrolowac stan sprzęgła w manie tga ?
na skrzyni astronick i w manualu zf.

Post Wysłano: 05 lut 2011, 13:15

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: MAN TGA

niestety trzeba zwalic skrzynie, i obejrzec optycznie, zmierzyc suwmiarka grubosc tarczy itd posluchac czy szumi lozysko. Ja w manualu sprzegla wymienialem po ok 650tys. a w ZFtronicu w serwisie sie dowiedzialem ze sprzeglo wymienia sie kolo 1mln.

Post Wysłano: 05 lut 2011, 14:30

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2738622
Samochód: MAN

ok dzięki. a może mi powiesz ile ma miec tarcza w nominaqle

Post Wysłano: 05 lut 2011, 15:56

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

chyba 11mm.

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 05 lut 2011, 16:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Nie wiem jak w TGA ale F200o był wskaźnik zużycia tarczy sprzęgła zamontowany na wysprzegliku, taki pręcik. Zależy ile wystawał to było widać jaka jest gruba tarcza

Filmy z tras

Post Wysłano: 05 lut 2011, 21:38

Użytkownik

Użytkownik

Sciagac skrzynie w celu ogledzin stanu sprzegla to troche kosztowny zabieg ;).

ManCatem mozna sprawdzic wartosci max wychylen "sprzegla",jak nie ma sprzetu diagnostycznego to wystarczy otworzyc gumowa zaslepke okienka pod sprzeglem i zmierzyc skok widelca/ wysiegu aktywatora .Odnosnikiem jest ruch ~24 mm dla nowego sprzegla .
( instrukcje MANa podaja tylko ten jeden odnosnik ,do nowego sprzegla )
Jednakze trzeba wziasc poprawke na zuzycie lozyskowania widelca ,jak tam sa luzy to i wartosci wychylen beda rozne .
Najlepiej podejrzec w kilku autach jakie sa wartosci wychylen,pozwoli Ci to samemu okreslic stan sprzegla po kilku pomiarach w innych autach.
Generalnie system generacji TGA sam powie kiedy sprzeglo jest do wymiany , wyskakuje blad na kokpicie ,ktorego nie ma podczas odczytu bledow komputerem diagnostycznym.Tylko czesto jest to juz za pozno i samochody musza smigac prosto do warsztatu.

Post Wysłano: 05 lut 2011, 22:18

Użytkownik

Użytkownik

komunikat ten mozna sobie no... ;) mi 2 krotnie przy przebiegu 650tys rozpadlo sie sprzeglo. Za 1 razem lozysko. Za 2 razem tarcza sie roznitowala mimo ze okladziny byly jeszcze wzgledne i zaden komunikat sie nie zapalil. Takze do 3 razu nie dopuscilem i zmienilem sprzeglo, pozniej zrobilem to gdy te 3 autka mialy 1 200 000km (3 konie TGA blizniacze 410 2001r) Dzisiaj mialem dziwna sytuacje MAN TGA D20 2004 ZF-tronic podczas cofania skladem, zapalil sie komunikat "Przeciazenie sprzegla zredukuj bieg" cofane bylo na polozeniu manewrowym? Po przelaczeniu na jazde do przodu auto chcialo ruszac tylko z 1 a nie 3 jak robilo to zawsze po zgaszeniu i odpaleniu blad znikl i rusza normalnie do przodu z 3 czy to jest komunikat o ktorym mowi kolega? Ja osobiscie uwazam ze najlepszym sposobem sprawdzenia sprzegla jest jego demontaz bo mozna obejrzec: tarcze, lozysko, docisk, widelec i trzpien silownika chodzi o ten kapturek co wchodzi do widelca. Wystarczy ze tulejki na widelcu beda zurzyte i juz jest calkiem inny skok trzpienia. A roboty niema duzo, wystarczy dobra winda, jesli kaplice-wybierak masz jeszcze hydraliczny mozna ja odkrecic i uwiazac rzeby nie zapowietrzyc ukladu, odpowietrzanie tego cacka to fajna zabawa :) a jak to juz nowszy typ gdzie zamiast rurek hydralicznych sa ciegna to robota jest o wiele prostsza. Zwalenie skrzyni w Manie TGA chodzi o konia wprawnemu mechanikowi zajmie gora 30min

Post Wysłano: 06 lut 2011, 9:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Zwalenie skrzyni w Manie TGA chodzi o konia wprawnemu mechanikowi zajmie gora 30min
Jak jest bez Intradera to moze tak ale nie w 30 minut nie odkręcisz wału ,wybieraka i samej skrzyni.
Cytuj:
"Przeciazenie sprzegla zredukuj bieg"
Ten komunikat pojawia się gdy przegrzejesz tarcze sprzęgła, jak jest mocno przegrzana to wyłączenie silnika nic nie daje trzeba wyłączyć silnik i odczekać 15-30 minut aż tarcza ostygnie. Przerabiałem ten temat zimą jak się zakopałem i próbowałem autko rozbujać żeby wyjechać to po kilkukrotnym ruszeniu wyskakuje taki błąd.

"Zużycie okładziny sprzęgła" taki komunikat powinien się wyświetlić jak jest tarcza cienka

Filmy z tras

Post Wysłano: 06 lut 2011, 13:03

Użytkownik

Użytkownik

Lecz praktycznie jak skok widelca nie miesci sie w granicach tolerancji to rzeczywiscie nie mowi nam wiele tylko o sprzegle ,ale wtedy powinnismy niezwlocznie udac sie do warsztatu na sciaganie skrzyni i diagnoze .
Dla samego sprawdzenia stanu sprzegla ,bez konkretnych symptomow,sciaganie skrzyni mija sie z celem ,ale jak kogos na to stac.......
..... to jak hipohondryk , lata po lekarzach bo moze cos znajda .

Post Wysłano: 06 lut 2011, 22:31

Użytkownik

Użytkownik

Kolego MAN przyprowadz auto, daj pomocnika i sie przekonamy ;)

Post Wysłano: 06 lut 2011, 22:51

Użytkownik

Użytkownik

Najszybsze "zwalenie " skrzyni w 30 minut?
Dobrze przygotowany mechanik moglby to zrobic , zasuwalby jak tylko mozna i jak nie napotkalby zadnych problemow ze srubami .......to mozliwe :).
Pod jednym warunkiem , musi to byc ciagnik bez dodatkowych instalacji hydraulicznych itp zakrywajacych skrzynie od gory .
Ale nawet dodatkowa pokrywa na ramie ,ktora mialaby zardzewiale sruby .... nie zmiescimy sie w pol godziny .
Pamietajmy ze do pracy zaliczamy czas przygotowania ,sprzatniecia ,wjazdu i podniesienia auta itp.
Wiec caly proces..... niemozliwe jest aby zmiescic sie w 30 minutach .

Ostatnio zmieniony 06 lut 2011, 22:58 przez svavec, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 06 lut 2011, 22:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Kolego MAN przyprowadz auto, daj pomocnika i sie przekonamy ;)
Nie będę się przekonywał bo nawet w dwie osoby tego nie zrobisz w 30 minut. Zanim zdemontujesz wszystkie rury od retardera i spuścisz płyn z układu nie wspominając o odkręceniu podestu, tym bardziej w low decku z automatem :lol: . W godzinę, dwie jest to realne ale nie w 30 minut tym bardziej jak wszystkie śruby są nie ruszane od nowości

Filmy z tras

Post Wysłano: 06 lut 2011, 23:08

Użytkownik

Użytkownik

Co do komunikatu" przeciazenie sprzegla" .Nie ma a to konkretnych instrukcji ale mysle ,ze komputer bierze pod uwage dane z czujnika polozenia sprzegla oraz predkosci obrotowej walu na wejsciu do skrzyni oraz silnika . Podczas normalnej jazdy komputer wie( albo ma zaprogramowana stala wartosc( dlatego wazna jest kalibracja sprzegla)) kiedy ,w jakiej pozycji ,sprzeglo zaczyna poruszac walem skrzyni,jak wyczuje odchylki ,uslizgi , roznice pomiedzy predkosciami wejsciowymi i wyjsciowymi ze sprzegla to wyskakuje wlasnie taki komunikat.
Sprzeglo w miare zuzycia warto skalibrowac do systemu.Jak jest zle skalibrowane to taki komunikat tez moze wyskakiwac .........mowimy caly czas o skrzyni manualnej.

Post Wysłano: 07 lut 2011, 8:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

A ja mówiłem o automacie, manualem robiłem co chce żeby wykopać się z śniegu i nic się nie wyświetla. Wychodzi na to że w automacie jest czujnik temperatury sprzęgła bo tylko ostygniecie sprzęgła pomaga i zaczyna z powrotem normalnie biegi włączać

Filmy z tras

Post Wysłano: 07 lut 2011, 14:20

Użytkownik

Użytkownik

Czy w astronicu wlacza sie taki komunikat....nawet w pozycji automatycznej?

( czujnika temp tam raczej nie ma ,podczas kazdego startu silnika ,astronic mierzy tzw "biting point",czyli punkt w ktorym sprzeglo zaczyna lapac ,jak wyczuje poslizg da to do zrozumienia o nieprawidlowosciach )

Post Wysłano: 07 lut 2011, 14:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1466678
Samochód: Serwis 24h

"Najszybsze "zwalenie " skrzyni w 30 minut?" Actros koń lato 5.5 godziny wymiana tarczy :D . co do sprzęgła ja miałem sytuacje że samochód zjechał z trasy wszystko było ok na drugi dzień wyjerzdzał ruszył i sie sprzęgło rozsypało roznitowała sie tarcza :D .pozdrawiam

Mobilny serwis w całej UE|Serwis ADBLUE NAPRAWY POWYPADKOWE, PROSTOWANIE RAM!!
tel:+48 731-542-832/+48 664-622-456
https://www.facebook.com/LKWSERWIS

Post Wysłano: 07 lut 2011, 14:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Czy w astronicu wlacza sie taki komunikat....nawet w pozycji automatycznej?
Tak ten komunikat pojawia się w trybie przełanczania biegów w trybie ręcznym i automatycznym. Najgorzej jest w trybie automatycznym potrafi ruszyć z 3 biegu i nagle przełączyć na 1 bieg gdy się wyświetla komunikat "przeciążenie sprzągla"

Tak wogle AsTronic to jest trzy biegowa skrzynia z połówkami i przekładnią planetarną czy 6 biegowa z połówkami?

Filmy z tras

Post Wysłano: 07 lut 2011, 18:07

Użytkownik

Użytkownik

3 biegi x 2 (polowki) x2 ( wysokie/niskie ) + wsteczny

Post Wysłano: 16 lut 2011, 22:36

Użytkownik

Użytkownik

ja osobiscie jednego dnia wraz z pomocnikiem 4 razy zwalalem i wkladalem skrzynie biegow poniewaz dziwnie bralo sprzeglo i biegi nie wchodzily na koncu jak juz wszystko wyelimnowalem zwalilem skrzynie rozebralem ja w drobny mak i okazalo sie ze zdechly nie ktore synchronizatory, jedno kolo zebate i jedno lozysko takze mana mam opanowanego, ale przyznam ze w magnum zwalenie skrzyni i zalozenie jej spowrotem zajelo ponad 5 godzin auto autu nie rownie najgorzej gdy czlowiek robi cos pierwszy raz

Strona 1 z 1 [ Posty: 19 ]