Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 17 lut 2011, 20:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7644644
Samochód: Renault Premium DCi

Witam coś mi się obiło o uszy że od czerwca wchodzi coś z ważnością prawka na B np 15 lat itp więc mam pytanie czy jak zapiszę się wcześniej na prawko niż w czerwcu to mnie to nie ominie też będę miał do 15 lat? Jesli ktoś może napisać bo może w jakiś innych krajach tak jest i się ktoś orientuje czy po tych 15 latach trzeba zdawać prawko od nowa czy to jest można tak powiedzieć czysta formalność?

Post Wysłano: 17 lut 2011, 20:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: Scania R500

Cytuj:
Witam coś mi się obiło o uszy że od czerwca wchodzi coś z ważnością prawka na B np 15 lat itp więc mam pytanie czy jak zapiszę się wcześniej na prawko niż w czerwcu to mnie to nie ominie też będę miał do 15 lat? Jesli ktoś może napisać bo może w jakiś innych krajach tak jest i się ktoś orientuje czy po tych 15 latach trzeba zdawać prawko od nowa czy to jest można tak powiedzieć czysta formalność?
Na moje oko to jeśli zdasz prawo jazdy przed czerwcem to otrzymasz je na starych zasadach, czyli bezterminowo. Jeśli na prawko zapiszesz się przed czerwcem, a prawko zdasz np. w lipcu, to dostaniesz je na nowych zasadach, czyli prawo jazdy będzie ważne 15 lat, ale na 100 % pewien nie jestem.
Prawo jazdy będzie ważne 15 lat. Po tym okresie idziesz do lekarza, robisz badania. Wiadomo, jak lekarz wyda pozytywną opinie, to składasz wniosek o wydanie nowego dokumentu i masz problem z głowy na kolejne 15 lat. Nie zdajesz od nowa przepisów i jazdy. Negatywna opinia lekarza = zatrudnienie prywatnego kierowcy lub (co napewno zaistnieje) korupcja lekarza :mrgreen:

Koleiny potrafią wyprowadzić z równowagi... zwłaszcza przeładowane naczepy

Post Wysłano: 17 lut 2011, 21:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Partner 1.6 HDI, MB Coupe 3.0 24V

zasady będą dla wszystkich takie same, jeśli wejdzie terminowe, to będziesz miał terminowe, bez różnicy co jest napisane na papierku (plastiku)...

Post Wysłano: 18 lut 2011, 12:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Kropka

Cytuj:
Zmiany o których piszesz wchodzą w życie 19 stycznia 2013 roku.

"Art. 13.
1. Prawo jazdy kategorii:
1) AM, A1, A2, A, B1, B, B+E lub T wydaje się na okres 15 lat, z tym że:
a) okres ten może być krótszy, o ile wynika to z orzeczenia lekarskiego,

Art. 139.
Ustawa wchodzi w życie po upływie roku od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem:
3) (...) a także art. 13 ust. 1 pkt 1, które wchodzą w życie z dniem 19 stycznia 2013 r."

Post Wysłano: 18 lut 2011, 20:38

Użytkownik

Użytkownik

Osoby mające prawko na starych zasadach i tak będą musiały wymienić prawko według okresów przejściowych. Mam nadzieję, że nie dojdzie dojdzie do jakiegoś kuriozum i posiadacze wyższych kategorii, którzy i tak mają wymieniać prawko co pięć lat nie będą zmuszeni do jakieś wcześniejszej wymiany ;-)

Post Wysłano: 19 lut 2011, 10:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Kropka

Cytuj:
Osoby mające prawko na starych zasadach i tak będą musiały wymienić prawko według okresów przejściowych. Mam nadzieję, że nie dojdzie dojdzie do jakiegoś kuriozum i posiadacze wyższych kategorii, którzy i tak mają wymieniać prawko co pięć lat nie będą zmuszeni do jakieś wcześniejszej wymiany ;-)
Wymiana praw jazdy rozpocznie się 19 stycznia 2028

Art. 124.
1. Osoby posiadające prawa jazdy wydane do dnia 18 stycznia 2013 r. obowiązane są dokonać ich wymiany, na prawa jazdy zgodne z nowym wzorem prawa jazdy określonym w przepisach wydanych na podstawie art. 20 ust. 1 pkt 1.
2. Prawo jazdy zgodne z nowym wzorem wydaje się od dnia 19 stycznia 2013 r.
3. Wymiana jest dokonywana na wniosek osoby zainteresowanej, po uiszczeniu opłaty za wymianę prawa jazdy i opłaty ewidencyjnej, o których mowa w art. 10 ust. 1.
4. Prawa jazdy wydane do dnia 18 stycznia 2013 r. podlegają wymianie w okresie od dnia 19 stycznia 2028 r. do dnia 18 stycznia 2033 r. w terminach określonych przez ministra właściwego do spraw transportu lub w terminie wcześniejszym na wniosek posiadacza prawa jazdy.
5. Prawa jazdy zgodne z wzorem określonym w przepisach wydanych na podstawie art. 100 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym wydaje się do dnia 18 stycznia 2013 r.
6. Podlegające wymianie prawa jazdy, wydane na podstawie ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym oraz niniejszej ustawy, zachowują ważność w okresie, na jaki zostały wydane, nie dłużej niż do terminów wymiany ustalonych zgodnie z przepisami ust. 4, pod rygorem utraty ważności dokumentu.

Post Wysłano: 20 mar 2011, 23:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

dla mnie bomba!!! wreszcie się wezmą za osobówki i będą badania:) dla nas zawodowych driverów to i tak nic nie zmienia ten termin ważności:) bo i tak przecież co 5 lat trzeba odświeżać uprawnienia lekarskie i9 psychotechniczne.... no pozostaje tylko kwestia płacenia co 5 lat za nowy dokument prawka te 80 czy 90 zł już nie pamiętam:) a tak na marginesie to może wreście sie poprawi sytuacja na rynku płacowym driverów...:) wyższe wymagania mniej chętnych do wykonywania zawodu:) co za tym idzie większa płaca.....

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]