trochę odgrzewany temat, ale może komuś się przyda...
dawno mnie tu nie było ... dużo się u mnie zmieniło ...
trochę dziwne rzeczy Panowie piszecie ... ciężko odnieść się konkretnie do każdej wypowiedzi bo prawie wszystko pomieszane, wiec zacznę od początku.
mój "kurs na przewóz rzeczy" zrobiony w Polsce w 2008 roku stracił ważność, więc Firma, w której pracuje w Monachium, wysłała mnie na szkolenie - odpowiednik naszego kursu na przewóz rzeczy. Szkolenie odbyłem w połowie lutego 2015 w MAN ProfiDrive w Ismaning pod Monachium.
http://www.truck.man.eu/de/de/services- ... ungen.html
dla tych którzy zrobili prawo jazdy CE przed 09.09.09 obowiązuje tzw stary system szkoleń - w Niemczech taki kurs nazywa sie "Berufskraftfahrerweiterbildung". składa się ono z tzw modułów (niem. Modul) trzeba pamiętać, że co pieć lat trzeba przejść szkolenie z 5-ciu modułów, jednak numery modułów nie są "z góry" określone, ale to poszczególne szkoły nadają swoje nazwy. np w MAN ProfiDrive Modul 1 to Kraftfahrzeugtechnik (Technika samochodowa), ale w innej szkole pod nazwa Modul 1 może być zupełnie co innego.
Czas trwania takiego szkolenia jest z góry ustalony - trwa 7 godzin dla każdego modułu. wystarczy wysłuchanie takiego szkolenia, nie ma egzaminu, koszt około 100 - 150 € za jeden moduł. Ja uczestniczyłem w modułach teoretycznych, ale są i praktyczne, możliwe, że kosztują drożej.
częste pytania do szkoleń:
http://www.truck.man.eu/de/de/services- ... /FAQs.html
po odbyciu takich szkoleń, trzeba nanieść w Prawie Jazdy numer "95" (tzw "Schlüsselzahl 95"), oczywiście wiąże się to z wymianą prawa jazdy. obok tego numeru "95" jest naniesiona również data do kiedy to szkolenie jest ważne.
BEZ tego klucza "95" w prawie jazdy, od chyba września 2014 nie można jeździć samochodem ciężarowym zawodowo.
jeżeli kogoś interesują nazwy konkretnych modułów, ceny, terminy w MAN to w wyszukiwarce MAN ProfiDrive należy wpisać "PD-LBkf". takim symbolem w MAN są określone moduły. (link, nie chce działać)
oczywiście, aby jeździć samochodem ciężarowym potrzebna jest jeszcze karta kierowcy. może być polska, jeżeli jest ważna...
w Niemczech możliwa jest jazda prywatna samochodem ciężarowym, ale tylko do 7,5 Tony. wtedy nie potrzeba mieć "Modułów". np wypożyczenie samochodu w celu przeprowadzki ...
jako ciekawostkę podam, że Niemczech jeżeli ktoś obecnie chce zacząć jeździć samochodem ciężarowym musi zrobić prawo jazdy oraz odbyć szkolenia wg nowych zasad - koszt około 10 000 € (tak mówili szkolący na kursie). wszystko po to, aby zarobić około 1400 - 1800 € netto miesięcznie. Strasznie trzeba więc kochać jazdę samochodem, aby na taką karierę się zdecydować.