Cytuj:
No właśnie w moim przypadku też tak jest z tym up więc też będę chciał zrobić to w taki sposób jak i Ty. powiedz mi wyrobiłeś się w tym przedziale 20 000 ?? bo chyba wszędzie jest taka stawka hm ? kolego czy byłaby możliwość, żebyś mógł mi podesłać taka ofertę ?? podpatrzyłbym jak to wygląda... (podaje maila
mariusz.stepien.radom@gmail.com ). a powiedz mi o jakich ulotkach myślałeś ? ja myślałem tak na początek, żeby zaoszczędzić zbędnych kosztów kupić drukarke laserową koszt to ok 200zl utrzymanie jej kosztuje grosze a sam możesz sobie drukować za 200zł to jednorazowo kupisz ulotki i tyle z tego w sumie... a drukareczka sie przyda... nawet ulotki do tablicy ze zrywanymi numerami też samemu można zrobić. Powiedz mi jeszcze te "dokumenty potwierdzające wywóz szamba " to po prostu umowa między Toba a odbiorcą oraz faktury na wywozy czy jak ? aha i fajnie by było jakbyś mi podpowiedział jak wyglądała u Ciebie procedura założena firmy to znaczy pozwolenia itp... jak wyglądają te sprawozdania które wypełniasz ? Myśle, że taka wymiana informacji może nam sie przydać
Pozdrawiam
wyrobiłem się w przedziale 20 tys, moja zabudowa czyli wloska pompa, zbiornik przelewowy, beczka 10m szesciennych jeden zawór kulowy i 10m węża (bez kosza) wyniosła mnie okolo 20 tys, kwota faktury za zabudowe opiewa na 19,800zł brutto. Co do druku oferty nie ma problemu z wyslaniem, mozesz miec problem z odczytaniem, bo nie mam normalnego worda w kompie i pisze w innym programie, jak sie obrobie postaram sie zapisac w formacie pdf i Ci podeslac, nie twierdze, ze taka forma pisania jest poprawna, ja poprostu kozystam z takich form i nikt sie jeszcze nie przyczepił
. W kwestii ulotek zrobilem juz projekt (szczęśliwa opatrzność dała mi szwagra grafika komputerowego
), ma wejscia w drukarniach, gotowe ulotki mam odebrac w tym tygodniu. Te ogłoszenia z odrywanymi numerami juz mam zrobione
, kilka juz rozwiesilem, reszte planuje w weekend bo nie mam za bardzo teraz czasu. Jeśli chodzi o dokumenty potwierdzające wywóz szamba to w moim przypadku sa to tylko faktury i umowy, nic innego nie stosowalem, moze sie dowiem jeszcze czegos to zaraz dam znac
. A jesli chodzi o procedure założenia firmy to w moim przypadku wyglądała nastepujaco:
1. Potwierdzenie odbioru ścieku przez stacje zlewną (robiłem to nie majac jeszcze działalności),
2. W międzyczasie otworzyłem działalność gospodarczą (Urząd Gminy w której otwierasz działalność)
3. Kiedy dostałem potwierdzenie odbioru ze stacji zlewnej złożyłem wnioski o koncesje w gminach w
których chciałem świadczyć działalność (moja uwaga jest taka, zebys dokładnie dowiedział się,
czy wniosek o zapewnienie odbioru nie powinien być wydany dla FIRMY, składałem go jako osoba
fizyczna i dzieki Bogu nikt później nie robił mi problemów w Urzedach Gmin, bo o koncesje występowałem już jako przedsiębiorstwo, a zapewnienie ze stacji zlewnej było na mnie osobiście)
4. Kiedy dostałem pierwsza koncesje z Urzedu Gminy wróciłem do stacji zlewnej która zapewniła mi
odbiór ścieków i wystąpiłem z wnioskiem o zawarcie umowy na dostawe nieczytsości, razem z tym
przy okazji wnioskowałem o wydanie klucza do bramy na zlewnie.
Wtedy rozpoczełem działalność.
Jeśli chodzi o sprawozdania to zrobiłem sobie tabele w której wypełniam dane jakie wymaga ustawa, bądź uchwała danej gminy, pamiętaj, że kazda gmina moze miec swoje odrebne prawo miejscowe, czyli np uchwale w sprawie wykazow zawartych umow, czy posesji na ktorych wykonywales usluge lub nawet cen za usługe wywozu ścieków, wazne zeby zapoznac sie z tym prawem miejscowym bo sam wiesz, ze na poczatku jestesmy obserwowani przez konkurencje, jeszcze nie zdawalem wykazow do Gmin, bo to dopiero 1 miesiac dzialanosci, ale zrobie to na zasadzie: w zalaczeniu przesylam wykaz włascicieli nieruchomosci, u ktorych wykonana zostala usluga wywozu nieczystosci na terenie gminy X, dołącze tą tabele którą zrobiłem i tyle, a jesli podpisze umowy to dołącze tez wykaz podpisanych umów, teoria w swoja strone a praktyka w swoja, wątpie zeby wszystkie firmy ktore prowadza taka dzialalnosc skladaly takie oswiadczenia. Chce jeszcze dodać, że wszystko co opisalem dotyczy mnie, nie twierdze, ze wszytsko jest zrobione dobrze, tylko ja robiłem to w taki sposób
pozdrawiam