Strona 1 z 1 [ Posty: 19 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 22 lut 2011, 21:06

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam.
Noszę się z zamiarem zrobienia kategorii C we Wrocławiu a później wyjazd do Danii.
Stąd pytania:
1.Polecacie dobrą szkołę we Wrocławiu?
2.Czy w Danii oprócz prawka jest coś jeszcze potrzebne?? czyli tak jak w Polsce te kursy po 6 tys zł itd:(

z tego co się dowiedziałem to w Niemczech nie są te wszystkie kursy itd wymagane tylko Prawko:)

Przeglądając ogłoszenia o pracy w Danii to zorientowałem się że potrzebne jest prawko oraz karta kierowcy ale czy aby tylko to?:)

Post Wysłano: 23 lut 2011, 12:52

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Renault Premium

Musisz jeszcze badania psychotechniczne zrobić.

Post Wysłano: 23 lut 2011, 13:07

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Musisz jeszcze badania psychotechniczne zrobić.
Tak wiem ale te badania to przed kursem się robi :) Koszt chyba coś koło 130 zł:)

Post Wysłano: 23 lut 2011, 13:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 9870144
Samochód: Scania R450

Badania psychotechniczne robi się dopiero po zdaniu kategorii C.

Post Wysłano: 23 lut 2011, 14:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Partner 1.6 HDI, MB Coupe 3.0 24V

Cytuj:
Wszystko zależy tak naprawdę od OSK. Niektórzy właściciele nie znają zasad i każą robić psychotesty. Miałem taką sytuację przy D. Na C i C+E nie były potrzebne psycho, a robiąc D w innym ośrodku kazali mi zrobić psycho bo inaczej nie przyjmą mnie na kurs, zrobiłem psycho i do lekarza medycyny pracy na badania, lekarz oznajmił mi, że jest zadziwiony, że przed rozpoczęciem kursu na C nie robiłem psychotestów, bo według niego nie powinienem nawet usiąść za kierownicę bez psycho. Nie chciałem się kłócić, bo nie miałem żadnego paragrafu na poparcie.

Post Wysłano: 23 lut 2011, 19:55

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Renault Premium

Cytuj:
Cytuj:
Wszystko zależy tak naprawdę od OSK. Niektórzy właściciele nie znają zasad i każą robić psychotesty. Miałem taką sytuację przy D. Na C i C+E nie były potrzebne psycho, a robiąc D w innym ośrodku kazali mi zrobić psycho bo inaczej nie przyjmą mnie na kurs, zrobiłem psycho i do lekarza medycyny pracy na badania, lekarz oznajmił mi, że jest zadziwiony, że przed rozpoczęciem kursu na C nie robiłem psychotestów, bo według niego nie powinienem nawet usiąść za kierownicę bez psycho. Nie chciałem się kłócić, bo nie miałem żadnego paragrafu na poparcie.
Ja kolego również nie robiłem psychotestów jak zdawałem na C.

Post Wysłano: 23 lut 2011, 20:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 4kołowy

Jak to jest że u nas wprowadzili KW bo tak unia wymaga a w unii tego nie ma? :roll:

też nie robiłem psychotestów przed kursem na C, ale zamot jest taki z tym wszystkim w przepisach że ja sie nie dziwie że nawet lekarz każdy myśli po swojemu.

Post Wysłano: 23 lut 2011, 20:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Mi przy kat. C wystarczyły zwykłe badania zrobione przez uprawnionego lekarza i za niedługo zaczynam CE i również tylko takie badania ode mnie wymaga OSK. Obecnie jestem w trakcie kwalifikacji wstępnej przyśpieszonej i dopiero po zdaniu egzaminu będę robił badania u lekarza medycyny pracy i psychotechniczne potrzebne do uzyskania wpisu "Kod 95".
Bardzo zastanawiająca kwestia dlaczego jedno OSK wymaga badań psychotechnicznych a druga tylko kwitka od lekarza uprawnionego do badania kandydatów na daną kategorię.

Post Wysłano: 23 lut 2011, 20:53

Użytkownik

Użytkownik

Nie wiem jak to będzie u mnie;) jutro idę do ośrodka pogadać i pewnie się zapisać:)))

Szkoda że nikt nie może potwierdzić z własnego doświadczenia jak to jest w tej Danii:( czy potrzebne te wszystkie kursy czy też nie...ale na 70% wydaje mi się że nie bo jak przeglądałem jakąś ofertę pracy to wymagali prawka, badania oraz kartę kierowcy.

Post Wysłano: 23 lut 2011, 22:28

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Rudy 102

Polecam Szkołe jazdy Kursant:)

Post Wysłano: 24 lut 2011, 12:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Kropka

Cytuj:
Obecnie jestem w trakcie kwalifikacji wstępnej przyśpieszonej i dopiero po zdaniu egzaminu będę robił badania u lekarza medycyny pracy i psychotechniczne potrzebne do uzyskania wpisu "Kod 95".
Nie zapominaj o tym że badania musisz zrobić przed dniem wydania świadectwa KW.
USTAWA z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym
Art. 39j.
1. Kierowca wykonujący przewóz drogowy podlega badaniom lekarskim przeprowadzanym w celu stwierdzenia istnienia lub braku przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy.
5. Pierwsze badanie lekarskie, o którym mowa w ust. 1, jest wykonywane przed dniem wydania świadectwa kwalifikacji zawodowej potwierdzającego ukończenie kwalifikacji...
Art. 39k.
1. Kierowca wykonujący przewóz drogowy podlega badaniom psychologicznym przeprowadzanym w celu stwierdzenia istnienia lub braku przeciwwskazań psychologicznych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy.
4. Pierwsze badanie psychologiczne, o którym mowa w ust. 1, jest wykonywane przed dniem wydania świadectwa kwalifikacji zawodowej potwierdzającego ukończenie kwalifikacji,

Ostatnio zmieniony 24 lut 2011, 13:28 przez gzegosz70, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 24 lut 2011, 13:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Kropka

Cytuj:
Bardzo zastanawiająca kwestia dlaczego jedno OSK wymaga badań psychotechnicznych a druga tylko kwitka od lekarza uprawnionego do badania kandydatów na daną kategorię.
Na dzień dzisiejszy wystarcza badanie lekarskie. Niektóre OSK wymagają badań psychologicznych najczęściej z powodu wcześniejszych złych doświadczeń z kursantami (zdarzają się osoby ze słabym refleksem i z marnym wyczuciem odległości - a zauważ że w samochodzie ciężarowym instruktor nie może złapać za kierownicę tak ja w aucie osobowym).

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 27 października 2005 r. w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów
§ 6. 1. Szkolenie podstawowe lub dodatkowe może rozpocząć osoba, która posiada:
2) orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem;

Badania psychologiczne przed rozpoczęciem kursu będą wymagane dopiero od 10 lutego 2012r.

USTAWA z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami
Art. 22.
1. Nie może być szkolona osoba:
4) nieposiadająca:
a) orzeczenia lekarskiego o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem,
b) orzeczenia psychologicznego o braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem – nie dotyczy uprawnień w zakresie prawa jazdy kategorii AM, A1, A2, A, B1, B, B+E lub T.

Post Wysłano: 24 lut 2011, 16:19

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1437399
Samochód: Kadett

Nie ma to,jak się chłopaki na parkingu spotkają i filozofują, a jeden mądrzejszy od drugiego. Od września ub.r. zgodnie z dyrektywą unijną w prawie jazdy musi być wpisany kod 95. W Polsce ten kod zdobywa się poprzez przejście kwalifikacji wstępnej i egzamin, oraz badania lekarskie i psychotesty (nie ma znaczenia, że robiło się 6 miesięcy wcześniej i są ważne przez 5 lat-narzekanie tu nic nie da). W każdym innym kraju kod ten zdobywa się w inny sposób, ale jego posiadanie jest wymagane, żeby jeździć zawodowo w całej Unii bez wyjątku. Taka jest teoria, a jak wygląda jej znajomość przez Policje i inspekcje w innych krajach, oraz ich egzekwowanie to już zupełnie inna historia.

Post Wysłano: 02 mar 2011, 21:35

Użytkownik

Użytkownik

Polecam OSK u pana Pawła Brychczyńskiego przy Weigla 12. Dobra szkoła jazdy. Wszystko można tam w miarę sprawnie załatwić. Brak tłoku na placu w przeciwieństwie do kursanta gdzie nie wiem jak teraz ale swego czasu popularna była polityka naciągania na dodatkowe godziny.

Post Wysłano: 03 mar 2011, 0:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 4kołowy

Cytuj:
Nie ma to,jak się chłopaki na parkingu spotkają i filozofują, a jeden mądrzejszy od drugiego.
Coś w tym jest co mówisz. Ale ... dzwoniłem dziś do GITD i zostałem poinformowany że jeśli kat. C po raz pierwszy uzyskałem pomiędzy 2006 a 2009 to mogę na prawku bez wpisu jeździć spokojnie do 2014, do tego tez roku ważny jest mój kurs na przewóz rzeczy który robiłem w 2009.
Zatem jako że prawo nie działa wstecz - ma znaczenie to że papier zrobiłeś rok czy dwa temu i "teoretycznie" możesz na nim jeździć.
Pani z GITD wyjaśniła że wymiana prawa jazdy na już dotyczy kierowców którzy uzyskali po raz pierwszy kat C przed 2006, lub po 2009 kiedy to wprowadzona została KW na ciężarówki.
Czyli przynajmniej z naszą ITD nie powinno być problemu w pewnych przypadkach.
Ale jak sam zauważasz ...
Cytuj:
a jak wygląda jej znajomość przez Policje i inspekcje w innych krajach, oraz ich egzekwowanie to już zupełnie inna historia.

Post Wysłano: 04 mar 2011, 8:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6907984
Samochód: Mercedes-Benz 1224 '96

Cytuj:
Nie wiem jak to będzie u mnie;) jutro idę do ośrodka pogadać i pewnie się zapisać:)))

Szkoda że nikt nie może potwierdzić z własnego doświadczenia jak to jest w tej Danii:( czy potrzebne te wszystkie kursy czy też nie...ale na 70% wydaje mi się że nie bo jak przeglądałem jakąś ofertę pracy to wymagali prawka, badania oraz kartę kierowcy.
Wiem jak sie to robi w niemczech, tzw. Kwalifikacja wstepna jest integralna vzescia prawka na C i inne kategorie wiec pracodawca wymaga tylko prawka wiedzac ze kwalifikacje musisz miec. Pisalem o tym w innym watku viewtopic.php?f=45&t=29729

Koszt prawka C w niemczech to 3000euro wiec nie ludz sie ze w Danii bedzie taniej.

Post Wysłano: 06 mar 2011, 14:53

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:

Wiem jak sie to robi w niemczech, tzw. Kwalifikacja wstepna jest integralna vzescia prawka na C i inne kategorie wiec pracodawca wymaga tylko prawka wiedzac ze kwalifikacje musisz miec. Pisalem o tym w innym watku viewtopic.php?f=45&t=29729

Koszt prawka C w niemczech to 3000euro wiec nie ludz sie ze w Danii bedzie taniej.

Tylko że ja prawko robię w Polsce:) i wtedy jeśli będzie okazja to chcę wyjechać do Danii:)

Post Wysłano: 06 mar 2011, 14:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Obecnie jestem w trakcie kwalifikacji wstępnej przyśpieszonej i dopiero po zdaniu egzaminu będę robił badania u lekarza medycyny pracy i psychotechniczne potrzebne do uzyskania wpisu "Kod 95".
Nie zapominaj o tym że badania musisz zrobić przed dniem wydania świadectwa KW.
USTAWA z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym
Art. 39j.
1. Kierowca wykonujący przewóz drogowy podlega badaniom lekarskim przeprowadzanym w celu stwierdzenia istnienia lub braku przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy.
5. Pierwsze badanie lekarskie, o którym mowa w ust. 1, jest wykonywane przed dniem wydania świadectwa kwalifikacji zawodowej potwierdzającego ukończenie kwalifikacji...
Art. 39k.
1. Kierowca wykonujący przewóz drogowy podlega badaniom psychologicznym przeprowadzanym w celu stwierdzenia istnienia lub braku przeciwwskazań psychologicznych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy.
4. Pierwsze badanie psychologiczne, o którym mowa w ust. 1, jest wykonywane przed dniem wydania świadectwa kwalifikacji zawodowej potwierdzającego ukończenie kwalifikacji,
Zgadza się mój błąd. Badania lekarskie i psychotechniczne będę robił w dniu egzaminu na KW w ośrodku egzaminującym.

Post Wysłano: 06 mar 2011, 18:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6907984
Samochód: Mercedes-Benz 1224 '96

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:

Tylko że ja prawko robię w Polsce:) i wtedy jeśli będzie okazja to chcę wyjechać do Danii:)

Wiec bedziesz musial zrobic kwalifikacje tu lub tam, gdyz nie bedziesz mial w prawko wbitej tej magicznej liczby "95".
A jesli tego nie masz to zarobkowo nie wolno uzywac ci pojazdu ciezarowego. Wymagane na terenie calej europy.

Strona 1 z 1 [ Posty: 19 ]