Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 08 mar 2011, 10:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7644644
Samochód: Renault Premium DCi

Witam, mam pytanie kiedy można się teraz zapisać na prawo jazdy kat.B? Słyszałem że 3 miesiące przed urodzinami a teraz obiło mi się o uszy że pół roku jak to jest w końcu?

Post Wysłano: 08 mar 2011, 11:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Partner 1.6 HDI, MB Coupe 3.0 24V

Nawet jeśli można by było się zapisać pół roku wcześniej, co moim zdaniem jest głupotą bo egzamin możesz zdawać dopiero po urodzinach, a 3 miesiące wystarcza aż, aż żeby wyjeździć 30h i kilka spotkań teorii... Szczerze wątpię, żeby się cokolwiek zmieniło.

Post Wysłano: 08 mar 2011, 12:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH 440

Zawsze było trzy miesiące przed ukończeniem wymaganego wieku, nie słyszałem żeby się coś zmieniło.

Post Wysłano: 08 mar 2011, 13:12

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Nic się nie zmieniło możesz zacząc 3 miesiące przed a nie jakie tam 6 miesiecy przed bo to była juz głupota więc się zapisuj śmiało

P.RZ -2010
ADR 2011

Post Wysłano: 08 mar 2011, 15:48

3 miesiące przed, bierzesz kartkę i prosisz rodzica/opiekuna aby Ci napisał, że wyraża zgodę na twoje prawo jazdy. Robisz badania lekarskie i idziesz z nimi i z tą kartką do OSK :)

Post Wysłano: 08 mar 2011, 17:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7644644
Samochód: Renault Premium DCi

To nic dzięki panowie za pomoc.Pytałem bo ja mam 18 w sierpniu a na wakacje mam robotę i chciałem wyjeździć wszystko przed wakacjami ;)

Post Wysłano: 15 mar 2011, 12:40

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Peugeot Boxer L3H3/ Audi a4

najwcześniej 3 miesiące przed 18 urodzinami. Ja tak zrobiłem i zastanawiałem się czy aby nie za wcześnie poszedłem.
3 miesiące to i tak dużo i spokojnie zrobisz cały kurs, nawet Ci trochę czasu zostanie, a 'przestój' nie zawsze jest pomocny, także nie ma co przez miesiąc brać dodatkowe godziny ;)
na egzamin mozesz się zapisać kiedy zdasz egzamin wewnętrzny:
możesz najpierw zrobić teorie później praktyke, ale najbardziej sie opłaca finansowo i czasowo wziąźć łączony.
egzamin najwcześniej dzień po 18 urodzinach

Post Wysłano: 15 mar 2011, 15:50

Użytkownik

Użytkownik

Ahoj!
Cytuj:
najwcześniej 3 miesiące przed 18 urodzinami. Ja tak zrobiłem i zastanawiałem się czy aby nie za wcześnie poszedłem.
3 miesiące to i tak dużo i spokojnie zrobisz cały kurs,
Ja zacząłem kurs w połowie wrzesnia. Jazdy dopiero po zakończeniu teorii (3x w tygodniu) - czyli jakoś od przełomu października-listopada. Ja grypa, instruktor grypa, pilne zlecenie, Święta, itd - jazdy skończyłem w styczniu :)
Wiele zależy od sytuacji życiowej ...
Borys

Post Wysłano: 15 mar 2011, 16:14

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Jazdy dopiero po zakończeniu teorii
z tego co wiem to nawet prawo zezwala na zajęcia praktyczne dopiero po zakończonej egzaminem wewnętrznym(zdanym pomyślnie) teorii.
Cytuj:
Wiele zależy od sytuacji życiowej ...
tak jak mówisz kolego, zgadzam się w 100%, lecz w przypadku kiedy nie ma żadnych problemów i sytuacji losowych to 3 miesiące jest zdecydowanie wystarczające, nawet z nadmiarem czasu.

ale tak jak kolega Borys68 napisał, zależy jak się wszystko w życiu poukłada ;)
Pozdraiwam

Post Wysłano: 16 mar 2011, 0:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Cytuj:
Cytuj:
z tego co wiem to nawet prawo zezwala na zajęcia praktyczne dopiero po zakończonej egzaminem wewnętrznym(zdanym pomyślnie) teorii.
Panowie nie ma co się czarować to jest już w większości OSK czystą fikcją.

A co do prawka ja np. kat.D rozpocząłem 3 miesiące przed wymaganym wiekiem. Na nic mi się to zdało bo akurat sprawy rodzinne i osobiste spowodowały że do egzaminu mogłem przystąpić dopiero miesiąc po skończeniu 21 lat, więc ten pośpiech mi tak naprawdę niewiele dał...

Post Wysłano: 16 mar 2011, 8:26

Użytkownik

Użytkownik

Ahoj!
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
O ile mi wiadomo, to nie ma wymogu prawnego - przynajmniej dla kat.B - aby jazdy zaczęły się po egzaminie wewnętrznym z teorii.
Borys

Post Wysłano: 16 mar 2011, 18:56

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
ja naszczęście załapałem sie na taką szkółke gdzie pełne 30 godzin teorii miałem i uważam, że to dobrze ;)
Cytuj:
O ile mi wiadomo, to nie ma wymogu prawnego - przynajmniej dla kat.B - aby jazdy zaczęły się po egzaminie wewnętrznym z teorii.
Borys
źle sie wyraziłem, mój błąd. lecz czy prawo zezwala na dopuszczenie kursanta do ruchu drogowego przed teorią lub w czasie jej trwania ?

Post Wysłano: 16 mar 2011, 19:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
źle sie wyraziłem, mój błąd. lecz czy prawo zezwala na dopuszczenie kursanta do ruchu drogowego przed teorią lub w czasie jej trwania ?
Krótko-Nie.

Fotogaleria Danio™

Post Wysłano: 16 mar 2011, 19:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: TGL / A4

Cytuj:
ja naszczęście załapałem sie na taką szkółke gdzie pełne 30 godzin teorii miałem i uważam, że to dobrze ;)
U mnie w mieście w jednym z ośrodków również tak jest, 30 godzin teorii i 30 godzin jazd.

Najpierw chodzi się na te wykłady, później pisze się egzamin wewnętrzny i dopiero wtedy wyjeżdża się na miasto.

Post Wysłano: 16 mar 2011, 19:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 9542791
Samochód: A raczej jego brak...

Cześć.
Nie chciałem nowego tematu zakładać, myślę że uzyskam odp.
W mojej miejscowości, był ostatnio opisany przypadek jak 14 latek brał auta z kluczykami w środku i śmigał po mieście.
Mam pytanie:
a) co grozi osobie niepełnoletniej jeżdżącej bez prawo jazd autem osobowym ? (niepełnoletni nie może dostać mandatu)
b) co grozi jeżeli jedzie z osobą, która ma takowy dokument, np. jechałby z tatą, który dał mu poprowadzić auto przez dany odcinek drogi

Pzdr.

Post Wysłano: 16 mar 2011, 19:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Witam, mam pytanie kiedy można się zapisać na prawo jazdy kat.B?...
w dni powszednie od 9:00 do 16:00

teraz poważnie:
można przystąpić do kursu 3 miesiące przed ukończeniem 18 roku życia.
według przepisu jest najpierw 30h teorii, a dopiero po ukończeniu szkolenia teoretycznego zakończonego kursem pierwszej pomocy, można przystąpić do jazd, jednak w momencie przystąpienia do egzaminu państwowego zdający musi mieć ukończone 18 lat.

Post Wysłano: 16 mar 2011, 19:38

Użytkownik

Użytkownik

Ahoj!
Cytuj:
Cytuj:
Krótko-Nie.
Czy można kolegów Danio i Cyryla poprosić o zacytowanie stosownego przepisu?
Borys

Post Wysłano: 16 mar 2011, 19:59

Tak jak wszyscy pisali, na kurs możesz najwcześniej 3 miesiące przed 18. Jak tak się zapisywałem i 3 miesiące to jest idealnie na 30h teorii i 30h jazd. Jeżeli będziesz kończył wcześniej to poproś instruktora by jedną h zostawił Ci na dzień egzaminu. Zapiszesz się na egzamin i rano przed nim wyjeździsz sobie tą 1h. On ją musi wpisać wczesniej już ale to musisz z nim sobie dogadać. Na egzamin możesz się zapisać przed 18 ale musisz mieć zgodę opiekunów podczas zapisywania. Egzamin najwcześniej możesz mieć w dniu urodzin. Pamiętaj, żeby musisz mieć ważny dokument ze zdjęciem np paszport lub dowód. Najlepiej wyrób sobie dowód na 5 lat bo i tak mają być nowe więc szkoda Ci czekać na ten na 10 lat.
Cytuj:
Jak sobie wyobrażasz fakt, że osoba która nie zna przepisów zaczyna jeździć w ruchu drogowym ?

Post Wysłano: 16 mar 2011, 20:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Partner 1.6 HDI, MB Coupe 3.0 24V

OSK różnie wymagają, ale z tego co się orientuje to egzamin wewnętrzny teoretyczny i praktyczny może a nawet powinien odbywać się na koniec całego kursu. Pomimo, że większość osk sprawdza wiedzę po zakończonej teorii.

Post Wysłano: 16 mar 2011, 21:01

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Jak sobie wyobrażasz fakt, że osoba która nie zna przepisów zaczyna jeździć w ruchu drogowym ?
nie wyobrażam sobie i jestem zdecydowanym przeciwnikiem uczenia się przepisów ruchu drogowego podczas zajęć praktycznych. nie wiedziałem jedynie czy kursant może wyjechać po tych 30 godzinach teorii czy dopiero po egzaminie wewnętrznym.