Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 16 mar 2011, 21:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: Kropka

Cytuj:
Ahoj!
Cytuj:
Cytuj:
źle sie wyraziłem, mój błąd. lecz czy prawo zezwala na dopuszczenie kursanta do ruchu drogowego przed teorią lub w czasie jej trwania ?
Krótko-Nie.
Czy można kolegów Danio i Cyryla poprosić o zacytowanie stosownego przepisu?
Borys
Proszę bardzo:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 27 października 2005 r.
w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów
Załącznik nr 3
PROGRAM SZKOLENIA KANDYDATÓW NA KIEROWCÓW LUB MOTORNICZYCH
§ 3.4. Zajęcia praktyczne obejmują zajęcia prowadzone na placu manewrowym i w ruchu drogowym, przy czym:
1) mogą być rozpoczęte po przeprowadzeniu zajęć teoretycznych

Post Wysłano: 16 mar 2011, 21:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Partner 1.6 HDI, MB Coupe 3.0 24V

Cytuj:
1) mogą być rozpoczęte po przeprowadzeniu zajęć teoretycznych
A czy jest tu napisane, że musisz zdać egzamin wewnętrzny, aby móc wsiąść do L ?

Post Wysłano: 16 mar 2011, 21:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
OSK różnie wymagają, ale z tego co się orientuje to egzamin wewnętrzny teoretyczny i praktyczny może a nawet powinien odbywać się na koniec całego kursu. Pomimo, że większość osk sprawdza wiedzę po zakończonej teorii.
Potwierdzam
Dodam tylko jeszcze podstawę prawną:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 27 października 2005 r.
w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów
Załącznik nr 3
PROGRAM SZKOLENIA KANDYDATÓW NA KIEROWCÓW LUB MOTORNICZYCH
§ 3.5. Po zakończonym szkoleniu podstawowym lub dodatkowym, przeprowadzany jest egzamin wewnętrzny zgodnie z zasadami przeprowadzania egzaminu wewnętrznego na kursie dla kandydatów na kierowców.

Post Wysłano: 16 mar 2011, 21:41

Użytkownik

Użytkownik

Dziękuję, kolego Gzegoszu70.
Borys

Ostatnio zmieniony 16 mar 2011, 23:05 przez Danio, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie musisz za każdym postem pisać Ahoj:)

Post Wysłano: 16 mar 2011, 21:49

Egzamin wewnętrzny to nie egzamin państwowy i nikt nie może stwierdzić czy faktycznie był przeprowadzony. Być może są szkoły w których wypisują tylko papierek o zaliczeniu wewnętrznego ale zapewne więkoszość szkół przeprowadza taki egzamin. Pamiętam, że tam gdzie ja robiłem prawko instruktor mówił, że chcą mieć pewność, że kursant nie wyłoży się na teorii na państwowym bo to im psuje statystyki jako szkole.
Tak w ogóle to nie rozumiem w czym problem. Wewnętrzny jest podsumowaniem całej teorii. Z tego co zauważyłem to niektórzy przychodzą na zajęcia tylko po to żeby być. Jak ktoś już taką wiedzę ma to żaden problem zdać egzamin z teorii a jak nie to powinien uważać. Zresztą zawsze się można czegoś nowego dowiedzieć.

Post Wysłano: 18 mar 2011, 22:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7644644
Samochód: Renault Premium DCi

Ja mam do was jeszcze takie jedno pytanie, załóżmy że mam już te wszystkie papierki ze szkoły i idę zapisac się na egzamin to żeby się zapisać w word'e to musze mieć skończone 18 lat czy mogę ustalić sobie egzamin na dzien po urodzinach?

Post Wysłano: 18 mar 2011, 22:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Czy można kolegów Danio i Cyryla poprosić o zacytowanie stosownego przepisu?
Borys
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 27 października 2005 r. w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów

Post Wysłano: 18 mar 2011, 22:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo

Cytuj:
Ja mam do was jeszcze takie jedno pytanie, załóżmy że mam już te wszystkie papierki ze szkoły i idę zapisac się na egzamin to żeby się zapisać w word'e to musze mieć skończone 18 lat czy mogę ustalić sobie egzamin na dzien po urodzinach?

Na egzamin możesz zapisać się nie mając jeszcze 18lat (ale musisz już posiadać dowód osobisty lub paszport, który jest wymagany przy zapisie), a do egzaminu można przystąpić najwcześniej w dniu osiągnięcia wymaganego wieku, w tym przypadku 18 lat.

Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony 18 mar 2011, 23:09 przez Rezpekt, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 18 mar 2011, 22:54

Użytkownik

Użytkownik

Ahoj!
Cytuj:
Na egzamin możesz zapisać się nie mając jeszcze 18lat (ale musisz już posiadać dowód osobisty, który jest wymagany przy zapisie),
A paszport nie wystarczy?
http://word.waw.pl/index.php?id=76&lng=pl&s=76,43
Borys

Post Wysłano: 19 mar 2011, 9:41

Wystarczy ale nie mając jeszcze 18, musi mieć zgodę prawnych opiekunów.

Post Wysłano: 19 mar 2011, 12:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Wystarczy ale nie mając jeszcze 18, musi mieć zgodę prawnych opiekunów.
Pisemna zgoda na przystąpienie do egzaminu na prawo jazdy konieczna jest w przypadku nieukończenia przez kandydata na kierowcę 18 roku życia (dotyczy osób przystępujących do egzaminu w zakresie kat. A1, B1 lub T).
Cytuj:
A paszport nie wystarczy?
Wystarczy

Post Wysłano: 19 mar 2011, 13:33

Cytuj:
Pisemna zgoda na przystąpienie do egzaminu na prawo jazdy konieczna jest w przypadku nieukończenia przez kandydata na kierowcę 18 roku życia (dotyczy osób przystępujących do egzaminu w zakresie kat. A1, B1 lub T).
Jeżeli chce mieć egzamin na kat. B w dniu urodzin to na egzamin musi się zapisać kiedy jeszcze nie ma skończonych 18 lat a wtedy musi mieć zgodę od opiekunów. Przynajmniej w Bielsku tak jest.

Post Wysłano: 19 mar 2011, 14:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo

Zgoda opiekunów nie jest potrzebna, tylko na kategorie które dopuszczają kierowanie pojazdem osobą niepełnoletnim. Jeśli w Bielsku tak jest to widocznie jakiś odosobniony przypadek, w większości ośrodków taka zgoda nie jest wymagana w przypadku zapisu na kat. B.

Pozdrawiam.

Post Wysłano: 27 mar 2011, 0:22

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Peugeot Boxer L3H3/ Audi a4

Zgody rodziców nie trzeba, musisz mieć papiery ze szkółki, dowód osobisty lub paszport (w przypadku paszportu potrzebny był jeszcze jeden dokument tylko nie pamiętam który, chyba zaswiadczenie o zameldowaniu. przynajmniej tak było rok temu kiedy ja zdawałem, nie miałem jeszcze dowodu, poszedłem z paszportem i właśnie chyba zaświadczeniem, zapisywałem się przed osiemnastymi urodzinami i zgody nie potrzeba było (MORD Kraków)