Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 19 mar 2011, 23:45

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Czesc.
Dosłownie na dniach mam egzamin na kat. C i mam pare nurtujacych mnie pytan.
1. Uczyłem sie samochodem ktory miał bardzo wyciagnieta tylna os do tyłu i jak jechałem po łuku do tyłu to jak widziałem w lusterku ze "opona przecina w połowie biała linia", to sie zatrzmywałem i było ok, a bede zdawał Iveco ML150.e25, MAN TGL 12.240, STAR MAN 10.185 i jak w nich wyczuc ten moment kiedy mam sie zatrzymac, zeby był ten ustawowy max 1m od linii?
2. Jak w star manie, oraz iveco otworzyc klape, zeby płyny pokazac?
3. Czy egzaminator moze jakies dziwne pytania z obsługi zadawac?
4. Przy zawracaniu moze mi lusterko wystawac poza linie czy nie?
5. Czy jak bede musiał pokazac swiatła, to rozumiem, ze na właczonym silniku?
6. Czy musze sie uczyc pokolei wszystkich swiateł jakie sa z tyłu w lampie?

Byłbym wdzieczny. Pozdrawiam.

PS

bym zapomniał:
7. Na kursie miałem problem z pompujacym mnie w gore fotelem. Jestem chudy i pewnie dlatego, jak temu zaradzic na egzaminie, bo nie wiem czy w stresie podołam kierowac i spuszczac powietrze z fotela :D.
8. Czy musze ustawiac oparcie fotela i lusterka?

* KW - Po zdobyciu CE
* Uprawnienia na wózki jezdne - Jest

Post Wysłano: 20 mar 2011, 1:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo

Cytuj:
1. Uczyłem sie samochodem ktory miał bardzo wyciagnieta tylna os do tyłu i jak jechałem po łuku do tyłu to jak widziałem w lusterku ze "opona przecina w połowie biała linia", to sie zatrzmywałem i było ok, a bede zdawał Iveco ML150.e25, MAN TGL 12.240, STAR MAN 10.185 i jak w nich wyczuc ten moment kiedy mam sie zatrzymac, zeby był ten ustawowy max 1m od linii?
Dlatego dobrze iść do szkoły jazdy która posiada takie same pojazdy jakie są na egzaminie, wtedy nie ma stresu związanego z nowym pojazdem, jak i czujemy się pewniej. Musisz wyczuć mniej więcej pojazd, jeśli za pierwszym razem odległość nie będzie dobra, wyjdź, oceń ile Ci brakuje i skoryguj błąd. Dla pocieszenie dodam, że zdarza się że instruktorzy aż tak skrupulatnie nie sprawdzają tego metra, ale to zależy jak trafisz.
Cytuj:
2. Jak w star manie, oraz iveco otworzyc klape, zeby płyny pokazac?
O ile wiem w StarManie nie trzeba otwierać klapy aby pokazać płyny, wszystko jest pod ręką, dziwi mnie na prawdę fakt że idziesz na egzamin nie znając pojazdu na którym będziesz zdawał.
Cytuj:
3. Czy egzaminator moze jakies dziwne pytania z obsługi zadawac?
Jakie pytania masz na myśli ?
Cytuj:
4. Przy zawracaniu moze mi lusterko wystawac poza linie czy nie?
Chodzi o zawracanie na 3 ?, jeśli tak to raczej może, chodzi o to aby koła nie najechały na "krawężniki", podjeżdżając przodem to linie masz prawie pod sobą, w końcu kabina jest wysunięta do przodu w stosunku do kół, czyli "linia" jest przekroczona kabiną, ale kołami nie i to jest dopuszczone.
Cytuj:
5. Czy jak bede musiał pokazac swiatła, to rozumiem, ze na właczonym silniku?
Na włączonym zapłonie, jeśli będziesz miał włączony silnik i będziesz sprawdzał światło wsteczne będziesz miał problem ;)
Cytuj:
6. Czy musze sie uczyc pokolei wszystkich swiateł jakie sa z tyłu w lampie?
Musisz znać wszystkie światła jakie są w pojeździe.
Cytuj:
7. Na kursie miałem problem z pompujacym mnie w gore fotelem. Jestem chudy i pewnie dlatego, jak temu zaradzic na egzaminie, bo nie wiem czy w stresie podołam kierowac i spuszczac powietrze z fotela :D.
Na samym początku egzaminu spuść sobie całkowicie powietrze z fotela, nic Ci się nie stanie jeśli przejedziesz egzamin na twardym, szczególnie zalecane to jest na egzaminie na C+E, gdzie czsto wysiada się z pojazdu przy sprzęganiu czy rozprzęganiu zestawu.
Cytuj:
8. Czy musze ustawiac oparcie fotela i lusterka?
[/quote]

Oczywiście że tak, najpierw fotele, potem lusterka, nawet jeśli wszystko jest idealnie to przynajmniej udawaj że to robisz :).

Pozdrawiam.

Post Wysłano: 20 mar 2011, 14:43

Użytkownik

Użytkownik

Ok, w manmie tgl wiem jak otworzyc klape, w star manie nie trzeba, a w iveco jak to zrobic?

Najgorzej mi własnie z tym cofaniem bo nie wiem jak daleko cofac.. :/ chyba, ze bedzie samochod ustawiony w łuku, i jak wsiade to zobacze gdzie sie linia przecina i ustawie pozniej tak samo.

A jak np. zatrzymam sie za daleko, to jak mi powie, ze za daleko, to musze łuk od nowa powtarzac, czy moge cofnac?

Aha, ok, czyli jak spuszcze powietrze to nie bedzie sie czepiał ze bez powietrza jade? ;D

* KW - Po zdobyciu CE

Post Wysłano: 20 mar 2011, 15:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo

Cytuj:
Najgorzej mi własnie z tym cofaniem bo nie wiem jak daleko cofac.. :/ chyba, ze bedzie samochod ustawiony w łuku, i jak wsiade to zobacze gdzie sie linia przecina i ustawie pozniej tak samo.
No najlepiej obrać sobie jakiś punkt odniesienia :)
Cytuj:
A jak np. zatrzymam sie za daleko, to jak mi powie, ze za daleko, to musze łuk od nowa powtarzac, czy moge cofnac?
Powtarzasz cały manewr.
Cytuj:
Aha, ok, czyli jak spuszcze powietrze to nie bedzie sie czepiał ze bez powietrza jade? ;D
[/quote]

Egzaminator raczej nie zwróci na to uwagi, siedzenie ustawione ma być tak aby było Tobie wygodnie i pozycja była bezpieczna, czyli masz widzieć lusterka itp. A to czy sobie spuścisz powietrze czy nie to go raczej nie obchodzi, tak jak wspomniałem wcześniej na egzaminie na E instruktorzy często podkreślają aby tak robić, wtedy wsiadanie i wysiadanie z pojazdu podczas sprzęgania jest szybsze, a tam liczy się czas.

Pozdrawiam

Post Wysłano: 20 mar 2011, 17:42

Użytkownik

Użytkownik

Ok rozumiem, odnosnie otwierania maski w iveco to dopytam chłopakow na egzaminie.

Jeszcze takie pytanko, czy to jest dobrze oznaczone:
Obrazek

* KW - Po zdobyciu CE

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]