Cytuj:
...Dlaczego to Cyrylu nie można wykonać prawidłowo kabli rozruchowych, tylko insynuujesz, że trzeba lecieć do sklepu?...
oczywiście że można, ale będzie to droższe i gorsze rozwiązanie,
jak mogłeś wyczytać z mojego poprzedniego postu, jeden z kolegów wyliczył same zaciski 300A - 70,-zł do tego trzeba dodać koszt kabli i połaczenie, które musi być staranne. razem około 120,-zł. zauważ jeszcze, że kolega Sebotrucker połaczył zaciski 300A z przewodami 50mm2, które są przeznaczone do prądu 1500A, więc w tych kablach są elementy mocniejsze oraz dużo słabsze, a to nie jest dobre rozwiązanie. to jakbyś do motocykla założył koło od roweru. łańcuch jest tak mocny jak jego najsłabsze ogniwo, więc po co kupować motocykl, żeby jeździć na rowerowych kołach?
a w sklepie masz kable 1500A, 4,5m za 135,-zł.
więc jeżeli ktoś chce zrobić to proszę, ale przekonywanie że będą one tańsze lub lepsze jest nieprawdziwe.
dlatego napisałem, jeżeli ktoś chce takowe zrobić dlatego, że lubi podłubać to rozumiem.
ja to przerabiałem (jako wybitny teoretyk) z kablem do kampera, bo chciałem zrobić dłuższy (w handlu standard to 20m) i taniej. jak podliczyłem koszty to ponad 200zł i moja robota, a za 100zł kupiłem w sklepie, do tego przedłużacz za 20zł i po kłopocie.
tą zimę miałem kłopot z aumulatorem w swoim kamperze i służbowym aucie (Ford Galaxy) więc kable w przypadku osobówki takie zabaweczki za parę złotych mam za siedzeniem.
benzynowy Galaxy odpalał na tych "sznurówkach" bez kłopotu, ale już 2,5 turbodiesel z grzaniem świec żarówych niechętnie. póki akumulator jeszcze trochę ciał żyć wystarczyło poczekać 10min na podwyższonych obrotach, albo iść po kable od ciężarówki. natomiast jak bateria całkowicie zdechła, musiałem podciągnąć prostownik potraktować akumulator 15A przez 20min i po kłopocie. oczywiście jest to złe dla baterii, ale ona i tak już byłą spisana na straty.
podobnie w przypadku ciężarówki, gdy akumulatory jeszcze chcą żyć - grube kable, gdy naprawdę siądą (czyli napięcie spadnie poniżej 10V, a przy rozruchu jeszcze spadnie mocno) kable nie pomogą.
panowie nie przewidzieli jeszcze jednej rzeczy: w razie wypadku, pożaru itp. których przyczyną będą wspomniane kable dopuszczone do handlu możemy dochodzić odszkowania od producenta. w innym wypadku możemy mieć pretensje tylko do siebie.