Cytuj:
to właśnie przez takich jak Ty zarobki w zawodzie kierowcy zawodowego maleją. Dwóch kierowców, jeden początkujący, drugi np. z 5-letnią praktyką, obaj jadą w to samo miejsce. WIDZISZ JAKĄŚ RÓŻNICĘ W WYKONYWANIU ICH PRACY???????????? N I E !!!!!!!!!!!!...
a ja widzę, nawet ogromną, ale żeby to dostrzec trzeba przeanalizować koszty i porównać je na przestrzeni co najmniej roku i wtedy zobaczysz.
są jeszcze koszty niezauważalne nawet dla przeciętnego przewoźnika, których Ty nie nie potrafisz dostrzec bo skąd?
otóż dwóch kierowców wraca z trasy i jedzie w drugą obaj zjawiają się na bazie zatankować o 2:00 w nocy.
ten niedośwadczony jedzie dalej, a ten drugi zostawia w kopercie dla mnie listy przewozowe z trasy którą właśnie wykonał.
i teraz ja aby wystawić fakturę musze dołączyć potwierdzone listy przewozowe, więc w jednym wypadku od razu fakturuję, a w przypadku kierowcy niedoświadczonego robię to za tydzień.
a z faktur jest kasa z której płaci się kierowcom i to przekłada się na ich wysokość wypłaty.
inny przykład:
mam wysłać zestaw Mega w miejsce gdzie zwykle ładowałem zestawy standardowe, więc potrzebuję informację czy można tam ładować megę, a mianowicie: czy ładują z rampy, jeżeli tak to jakiej wysokości jest rampa, czy nie ma wklęśnięćlub wzgórków na których Mega może wyrwać sworzeń królewski i czy nad miejscem ładowania nie ma daszkó ograniczących wyskość.
pytam jednego kierowcę, który był tam dwa razy całkiem nie dawno, ale on nie zwrócił uwagi na te rzeczy i nie pamięta detali.
pytam kierowcy dobrego, który był tam pół roku temu raz i od niego dowiaduję się, że:
w jakich godzinach ładują,
w piątki o pół godziny wcześniej wychodzą,
wysokość rampy,
detale placu i jak ładują,
w pobliżu jest sklep,
jeżeli ma się stanąć na noc to wskazuje najlepsze miejsce,
gdzie jest szatnia pracowników w której może wykąpać się kierowca
i wiele innych informacji.
takich rzeczy jest bardzo dużo, natomiast to co Ty uważasz za wartość kierowcy - umiejętność prowadzenia pojazdu to tylko 10% całości.
dobrze lub prawie dobrze potrafi jeździć prawie każdy, ale myśleć o transporcie jako całości, czyli do końca razem z wyegzekfowaniem należności potrafi tylko niewielu kierowców.
to tylko świadczy o Twojej znajomości transportu.
tak jak moja mama nie widzi różnicy między Cristiano Ronaldo, a Żewłakowem uważa nawet że nasz zawodnik jest bardziej przystojny. tak Ty mniej więcej postrzegasz transport i nie miej pretensji, że masz trudności w znalezieniu miejsca w składzie Zootechnika Żurawina z pensją Realu Madryt.