Strona 1 z 1 [ Posty: 17 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 19 kwie 2011, 22:38

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1193131
Samochód: brak

Witam
w poniedziałek zdałem egzamin na kategorię c za 2 tygodnie rozpoczynam kurs na kwalifikację wstępną i mam pytanie?
czy jest okreslony termin w ktorym musze uiscic oplate za prawo jazdy 84,50 zl liczac od dnia zdanego egzaminu?
czy moge poczekac z oplata do zakonczenia kursu kwalifikacj wstepnej tak aby nie placic 2 razy za wydanie prawa jazdy (raz za wydanie kat.c drugi raz za wpisanie w PJ kwalifikacji wstepnej)?

CE: 20.09.11
KW: 20.07.11
KK: 30.05.11

Post Wysłano: 19 kwie 2011, 22:40

O żadnym terminie nie słyszałem, ale dobrze robisz, że nie wybierasz prawa jazdy teraz. Wystarczy zaświadczenie z WORD-u, że zdałeś egzamin i na tej podstawie możesz przystąpić do egzaminu Kwalifikacji Wstępnej. Jak zdasz, wtedy idziesz do wydziału komunikacji i zależy jak sobie zażyczą: czasem trzeba zapłacić przy wydaniu wniosku, a czasami dopiero przy odbiorze prawa jazdy.

Post Wysłano: 20 kwie 2011, 15:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: Volvo

Oczywiście że można tak zrobić jak piszesz, ale po zdanym egzaminie powinieneś od razu powiadomić WORD że nie chcesz teraz odbierać prawa jazdy, bo jeśli oni już wysłali wniosek o wydanie prawka i zostanie ono wyrobione, to będziesz musiał za nie zapłacić nawet jak nie odbierzesz w wydziale komunikacji.

Pozdrawiam.

Post Wysłano: 22 kwie 2011, 14:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6907984
Samochód: Mercedes-Benz 1224 '96

A g***o prawda. Niestety bedziesz zmuszony zaplacic 2x za prawko.
Warunkiem koniecznym do przystapienia do KW jest POSIADANIE prawa jazdy C.
KW wydaje sie na podstawie POSIADANEGO prawa jazdy C.
Jezeli przedstawisz na egzaminie PJ bez kat C moga cie do niego nie dopuscic.
Niestety zyjemy w takim a nie innym kraju.
Mialem zamiar tak samo zakombinowac ale sie poprostu nie da.

Pozdrawiam

Post Wysłano: 22 kwie 2011, 14:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Oczywiście że można tak zrobić jak piszesz, ale po zdanym egzaminie powinieneś od razu powiadomić WORD że nie chcesz teraz odbierać prawa jazdy, bo jeśli oni już wysłali wniosek o wydanie prawka i zostanie ono wyrobione, to będziesz musiał za nie zapłacić nawet jak nie odbierzesz w wydziale komunikacji.

Pozdrawiam.
To nie tak dziala kolego. Jesli nie chcesz zeby wyrabiali ci prawka poprostu po egzaminie (ze swistkiem i pozytywnym wynikiem) idziesz do domu.
Dopuki nie zaplacisz nikt nie zacznie wyrabiac ci prawa jazdy.
Jezeli nie zaplacisz w WORD musisz pofatygowac sie do starostwa i placac za PJ wypelnic wniosek o jego wydanie, przedstawiajac zaswiadczenie o pozytywnym zdaniu egzaminu na PJ.
Dopiero wtedy rusza procedura wyrabiania blankiecika PJ.

Pozdrawiam

Post Wysłano: 22 kwie 2011, 14:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Kolego to zależy od WORD-u. W Lublinie WORD automatycznie wysyła wniosek po zdanym egzaminie. Za prawko płacisz przy odbiorze. Ja po kategorii C poszedłem do WORD-u i napisałem oświadczenie, że będę robił kolejne kategorie i do tego czasu nie chcę, aby wniosek był wysyłany. Dodatkowo wydano mi zaświadczenie o zdaniu kategorii C. Po zdaniu C+E WORD wysłał wniosek, za prawko zapłaciłem przy odbiorze.

Z KW może być ten problem, że papiery odnośnie PJ ma WORD, a wniosek o wpisanie KW do prawa jazdy musisz złożyć sam w wydziale komunikacji.

Nie trzeba mieć "plastiku" żeby przystąpić do egzaminu KW, wystarczy zaświadczenie z WORD-u, że zdałeś egzamin.

Post Wysłano: 22 kwie 2011, 20:12

Cytuj:
A g***o prawda. Niestety bedziesz zmuszony zaplacic 2x za prawko.
Warunkiem koniecznym do przystapienia do KW jest POSIADANIE prawa jazdy C.
KW wydaje sie na podstawie POSIADANEGO prawa jazdy C.
Jezeli przedstawisz na egzaminie PJ bez kat C moga cie do niego nie dopuscic.
BZDURA! Na moim egzaminie co najmniej kilka osób było po zdanym egzaminie (jeden zdał dzień wcześniej) i bez problemu przystąpili do egzaminu K.W. Wystarczyło zaświadczenie z WORD-u.

Post Wysłano: 23 kwie 2011, 13:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:

To nie tak dziala kolego. Jesli nie chcesz zeby wyrabiali ci prawka poprostu po egzaminie (ze swistkiem i pozytywnym wynikiem) idziesz do domu.
Jezeli nie zaplacisz w WORD musisz pofatygowac sie do starostwa i placac za PJ wypelnic wniosek o jego wydanie, przedstawiajac zaswiadczenie o pozytywnym zdaniu egzaminu na PJ.

Pozdrawiam
To być może w Twoich stronach tak jest, ja pierwszy raz o takim czymś słyszę :), u mnie i chyba w większości miejscach w Polsce, WORD automatycznie wysyła papiery o zdanym egzaminie i zostaje wyrobione prawo jazdy, za które płaci się dopiero przy odbiorze w wydziale komunikacji :). Jeśli chce wyrobić następną kategorię, to wypisuje się odpowiednie papiery w WORD-ie i oni wniosku nie wysyłają do czasu aż sobie tego nie zażyczysz :).

Pozdrawiam.

Post Wysłano: 26 kwie 2011, 14:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:

Pozdrawiam
To być może w Twoich stronach tak jest, ja pierwszy raz o takim czymś słyszę :), u mnie i chyba w większości miejscach w Polsce, WORD automatycznie wysyła papiery o zdanym egzaminie i zostaje wyrobione prawo jazdy, za które płaci się dopiero przy odbiorze w wydziale komunikacji :). Jeśli chce wyrobić następną kategorię, to wypisuje się odpowiednie papiery w WORD-ie i oni wniosku nie wysyłają do czasu aż sobie tego nie zażyczysz :).

Pozdrawiam.
Tak wlasnie robia we Wroclawiu. Majac juz prawko A i B dorobilem C i dopiero jak sam poszedlem zlozyc wniosek o jego wyrobienie sprawa ruszyla. jakbym chcial szybciej to musialbym rzeczywiscie pofatygowac sie w WORDzie zaraz po egzaminie i tez bym zalatwil sprawe. Ale ze tego nie zrobilem musialem to robic we wlasnym starostwie. I tam wlasnie mi tak powiedzieli i tak robia. Dopuki nie zaplacisz i nie zlozysz wniosku nikt nie rusza palcem, nie ich sprawa ze zdales prawko a go nie wyrabiasz.

Pozdrawiam

Post Wysłano: 26 kwie 2011, 16:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Co region to obyczaj :).

Pozdrawiam.

Post Wysłano: 11 maja 2011, 16:42

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Bo u nas urzędnicy myślą, zamiast czytać ustawy!

1. Nie ma nigdzie w ustawie warunku posiadania kategorii C lub D żeby przystąpić do kursu kwalifikacji wstępnej! Jeśli ktoś nie ma zdanego egzaminu na prawo jazdy, może uczestniczyć w kursie KW, tylko w części praktycznej pojazd musi być przystosowany jako pojazd do nauki jazdy ("L", pedał hamulca dla instruktora itd). Sprawdzanie czy osoby zdające posiadają prawo jazdy, to wyłącznie WYMYSŁ danej komisji!

2. WORD wysyła z automatu dokumenty osób, które zdały pozytywnie egzamin do właściwych wydziałów komunikacji. Aby tego nie zrobił (np. ktoś zdaje jeszcze E), trzeba napisać w biurze obsługi klienta oświadczenie, najlepiej tuż po egzaminie!

3. Wydziały komunikacji też robią jak chcą. W jednych jest tak, ze gdy dostaną dokumenty z WORD, od razu wyrabiają prawo jazdy i płaci się, gdy jest już do odbioru. W innych (u mnie tak jest), wydział czeka, aż przyjdzie się i zapłaci - dopiero po wpłacie wysyłają wszystko do PWPW. Lepiej zadzwonić do swojego wydziału i zapytać się jak jest u nich. Są też i takie sytuacje, gdy za prawko można zapłacić już w WORD!

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Post Wysłano: 13 maja 2011, 0:52

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: MAN

Witam.
Nie dawno zrobiłem Kwalifikację Wstępna i osoby z kat C z tego roku ( 02.2011 ) takie jak ja , nie muszą mieć wpisu do prawa jazdy .
Dowiedziałem się o tym jak pojechałem odebrać już gotowe prawo jazdy w Urzędzie komunikacji.
Wymianie podlegają wcześniejsze roczniki tzn osoby które zdały egzamin na kat C przed rokiem 2009 i wcześniej.Sprawa tyczy się woj, mazowieckiego dokładnie Warszawy .
Nie wiem jak jest w innych woj., ale wydaje mi się że tak samo bo reguluje to przepis.
Pozdrawiam.

Post Wysłano: 14 cze 2011, 22:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 211681
Samochód: Megane III GT, Mazda 323 for USA :)

podczepie się pod temat, bo nie chce zakładać nowego.

27.06.2011 mam egzamin na "C". Po zdanym egzaminie oczywiście mam zamiar robić "E". Jednak czasowo to wszystko strasznie się ciągnie (czekanie na egz "C" to w Bydg w tej chwili 3 tygodnie). Oczywiście złożyłem pismo o nie wyrabianie dokumentów, że podchodzić będę od razu do "E".

Pytanie 1. Czy kwalifikacje wstępne robi się 'ogólnie' czy co innego robi się dla samego "C" a co innego jak się ma już "C+E"??

Pytanie 2. Kiedy w moim przypadku mogę się na kwalifikacje zapisać? Czy muszę czekać do końca? W sensie - czy po zdanym "C" mogę iść na KWP i na kurs E do C jednocześnie? Czy muszę zdać E do C i dopiero zapisać się na KWP? Czy może też obowiązkowe jest posiadanie Druku Prawa Jazdy z odpowiednimi kategoriami aby do takiego kursu/egzaminu przystąpić?

Jeśli się tyczy tematu wyrabiania prawa jazdy i opłat za nie - w Bydgoszczy 3 lata temu kiedy to zdawałem "A" warunkiem wysłania przez Urząd dokumentów do druku było zapłacenie za jego wydanie z góry (tłumaczyli to dużą ilością wyrobionych, a nie odebranych dokumentów).

Post Wysłano: 15 cze 2011, 14:24

Cytuj:
Pytanie 1. Czy kwalifikacje wstępne robi się 'ogólnie' czy co innego robi się dla samego "C" a co innego jak się ma już "C+E"??
Wyjściową kategorią jest kat. C i robisz jedną K.W.
Cytuj:
Pytanie 2. Kiedy w moim przypadku mogę się na kwalifikacje zapisać? Czy muszę czekać do końca? W sensie - czy po zdanym "C" mogę iść na KWP i na kurs E do C jednocześnie? Czy muszę zdać E do C i dopiero zapisać się na KWP?
Można robić K.W. w trakcie kursu na prawo jazdy.
Cytuj:
Czy może też obowiązkowe jest posiadanie Druku Prawa Jazdy z odpowiednimi kategoriami aby do takiego kursu/egzaminu przystąpić?
Niektóre ośrodki ponoć wymagają, żeby posiadać fizycznie istniejące prawo jazdy, co jest bzdurą. Jak ja zdawałem, to był gościu, który dzień wcześniej zdał kat. C i miał tylko papier z WORD-u i to wystarczyło.
Cytuj:
Jeśli się tyczy tematu wyrabiania prawa jazdy i opłat za nie - w Bydgoszczy 3 lata temu kiedy to zdawałem "A" warunkiem wysłania przez Urząd dokumentów do druku było zapłacenie za jego wydanie z góry (tłumaczyli to dużą ilością wyrobionych, a nie odebranych dokumentów).
Tu też spotyka się różne praktyki. Ja zawsze płaciłem przy odbiorze.

Post Wysłano: 15 cze 2011, 22:25

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2723501
Samochód: narazie brak

chorus spokojnie ja właśnie tak zrobiłem i nikt się nie czepiał poza tym nie wiem jak teraz ale rok temu aby przystąpić do kursu na KW nie musiałeś nawet mieć jeszcze prawa jazdy wystarczyło że chodzisz na kurs dla danej kategorii.
Tak wiec spoko ja zrobiłem prawko pózniej KW na końcu wymieniłem prawo jazdy i nikt nie miał do mnie żadnych pretensji,a nawet pani urzędnik mi podpowiedziała abym tak zrobił aby dwa razy nie płacić ;-)

Post Wysłano: 29 cze 2011, 17:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 211681
Samochód: Megane III GT, Mazda 323 for USA :)

chcąc skorzystać z dofinansowania KW z Urzędu Pracy muszę wyrobić druk samego "C".

Zdałem w Poniedziałek. W urzędzie w BYDGOSZCZY nadal wymagane jest uiszczenie opłaty za wydanie Prawa Jazdy PRZED wysłaniem dokumentów do druku do PWPW.

Post Wysłano: 29 cze 2011, 20:09

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
chcąc skorzystać z dofinansowania KW z Urzędu Pracy muszę wyrobić druk samego "C".
Wystarczy zaświadczenie z WORD o zdanym egzaminie kat. C.
Cytuj:
Zdałem w Poniedziałek. W urzędzie w BYDGOSZCZY nadal wymagane jest uiszczenie opłaty za wydanie Prawa Jazdy PRZED wysłaniem dokumentów do druku do PWPW.
Tak jest chyba wszędzie, ja we wtorek składałem dokumenty o wymianę prawa jazdy i opłata musiała być od razu.

Strona 1 z 1 [ Posty: 17 ]