Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 22 kwie 2011, 9:27

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam kolegów. Nie bardzo wiedziałem w jakim dziale zamieścić swój temat ale doszedłem do wniosku, że napiszę go tutaj. Mianowicie chciałbym poznać Wasze koleje losów po zdanym egzaminie na prawo jazdy (oczywiście C albo C+E). Ja właśnie zdałem egzamin na C+E i zastanawiam się jak zabrać się do tematu żeby zacząć jeździć (powiedzmy zawodowo). Mam stałą pracę w zupełnie innej branży i właściwie narazie nie zamierzam jej zmieniać ale chciałbym nabierać praktyki w jeżdżeniu. Problem w tym, że każdy mówi tak: Nikt nie da Ci jeździć zestawem jak nie masz praktyki. Ok, rozumiem obawy pracodawcy ale przecież każdy z Was kierowców kiedyś pierwszy raz jechał w trasę i od tego momentu nabierał wprawy w jeżdzeniu. Każdy gdzieś zaczynał więc mam nadzieję, że i mnie się uda:) Napiszcie jak Wy zaczynaliście zanim zostaliście kierowcami z praktyką.

Post Wysłano: 22 kwie 2011, 9:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Żółtek

Żeby nabrać praktyki trzeba jeździć, także obecna pracę na bank trzeba będzie poświęcić. Ale radziłbym nie porzucać jej póki co tylko w międzyczasie szukać w drajwerce czegoś, bo szukać można obecnie bardzo długo. Najlepiej zakręcić się koło jakiejś hurtowni z własnym transportem itd, często przyjmują bez doświadczenia. :)

Post Wysłano: 22 kwie 2011, 9:51

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH13

Zeby jezdzić zawodowo, trzeba, po zdanym egzaminie na prawo jazdy, zrobić kurs na przewóz rzeczy, który się teraz nazywa kwalifikacja wstępna.
A praktykę mozesz zdobywać załapując się na początek jako kierowca do hurtowni albo piekarni, stopniowo przesiadając się na coraz cięzszy sprzęt.

Post Wysłano: 22 kwie 2011, 21:37

Użytkownik

Użytkownik

ZiPi ja mam juz uprawnienia do przewozu rzeczy, zrobiłem po zdaniu egzaminu na C. No cóż, będę coś szukał choc nie będzie penie łatwo bo interesuje mnie praca dodatkowa a nie jako główne źródło utrzymania. Na stałe pracuję w państwowej firmie, z której można po 15 latach pracy przejść na emeryturę a w moim przypadku to już za miesiąc:) To jednak nie jest do końca opłacalne dlatego wolę dalej pracować i dorabiać sobie oraz zdobywać praktykę jako driver:)

Post Wysłano: 22 kwie 2011, 21:45

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
ZiPi ja mam juz uprawnienia do przewozu rzeczy, zrobiłem po zdaniu egzaminu na C. No cóż, będę coś szukał choc nie będzie penie łatwo bo interesuje mnie praca dodatkowa a nie jako główne źródło utrzymania. Na stałe pracuję w państwowej firmie, z której można po 15 latach pracy przejść na emeryturę a w moim przypadku to już za miesiąc:) To jednak nie jest do końca opłacalne dlatego wolę dalej pracować i dorabiać sobie oraz zdobywać praktykę jako driver:)
zostań ochroniarzem, pewnie masz pozwolenie na armatę to i dobrą robotę można znaleźć, a kierowca to dziś zawód bez przyszłości i ciągle na coś czekasz albo na załadunek albo na rozłaldunek albo na papiery jeździsz tylko w wolnej chwili by zdążyć na czas.
mało jest takich robót ułożonych gdzie jeździ się bezstresowo i zgodnie z przepisami choć wcale nie twierdzę że nie ma - sam jeżdżę na takiej i bardzo sobie chwalę no i codziennie jestem w domu(no prawie).

Post Wysłano: 22 kwie 2011, 21:53

Użytkownik

Użytkownik

Wiesz ZZX, to jest tak: wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Ja po tylu latach pracy w mojej firmie nie mogę patrzeć na ochronę i tematy z nią związane. Pozwolenia owszem, miałbym jakie chcę ale co z tego jak znienawidziłem swoja branżę i pokrewne. Z drugiej strony patrząc, w tej chwili ciężarówki są dla mnie jak hobby, pasjonują mnie. Ale tez pewnie do czasu kiedy zacznę jeździć a właściwie tyrać. Tak juz jest ten świat poukładany:) Póki co marzę o tym żeby pojeździć zestawem i uczyć się czegoś nowego:)

Post Wysłano: 22 kwie 2011, 22:44

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

jazda ciężarówką to fakt praca dla hobbystów i zapaleńców, ale patrząc z perspektywy lat dzisiejsi młodzi kierowcy to lalusie.
ostatnie zimy było troszkę mrozów i były same problemy co ciekawe mieli je właśnie młodziacy co dopiero zrobili prawo jazdy i zostali właśnie takimi hobbystami, ale jak trzeba było pod górkę wyjechać to piłowali aż zdarli opony do drutów - dużo by pisać, a już szkoda gadać.cyhcesz być panem kierowcą twoja sprawa pamiętaj jedno że kierowcy są traktowani jak g..o co przylepiło się do buta i jak zło konieczne bo wiecznie czegoś chcą, a to szybciej załadować lub rozładować,a to za długo na papiery a to rozładować czy załadować nie chcą bo magazynierom to z zasady wisi oni po 8 godzinach walą drzwiami do domu i nic ich nie obchodzi na takie sytuacje musisz sie przygotować a nie tylko na "powożenie", nie wspominam o takich drobiazgach jak ściąganie szmaty( nie firanki) 2-3 razy dziennie bo załadunki czy rozładunki tylko górą w mrozie lub w upale gdzie na dachu samochodu możesz jajka sadzone usmażyć.

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]