Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 22 kwie 2011, 21:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1466678
Samochód: Serwis 24h

Mam taki problem z fm'em 380 2005r. Musze w nim podnieść kabine aby wymienić sprężarkę z tym że jest problem natury takiej, żeby podnieść kabine musze go odpalić i włączyć pompe. Nabijam powietrze sprężarką 9atm na zegarach, sprzęgło przycisk od pompy zapala sie lampka że pompa włączona a brak reakcji na rozdzielaczach. I tu moje pytanie jak uruchomić tą pompe? bo nie mam pomysłu a samochód wcale nie stoi blisko 230km w jedną stronę.

Mobilny serwis w całej UE|Serwis ADBLUE NAPRAWY POWYPADKOWE, PROSTOWANIE RAM!!
tel:+48 731-542-832/+48 664-622-456
https://www.facebook.com/LKWSERWIS

Post Wysłano: 22 kwie 2011, 22:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4128224
Samochód: Peugeot 508/MAZDA 2

Cytuj:
Mam taki problem z fm'em 380 2005r. Musze w nim podnieść kabine aby wymienić sprężarkę z tym że jest problem natury takiej, żeby podnieść kabine musze go odpalić i włączyć pompe. Nabijam powietrze sprężarką 9atm na zegarach, sprzęgło przycisk od pompy zapala sie lampka że pompa włączona a brak reakcji na rozdzielaczach. I tu moje pytanie jak uruchomić tą pompe? bo nie mam pomysłu a samochód wcale nie stoi blisko 230km w jedną stronę.
post troche bez sensu albo ja nie rozumiem o co biega jaka pompe??
kabine sie w FM rocznik 95 przechyla pompka pod stopniem "machajac reka" _ klucz VOLVO lub nasadka 24mm i przedluzka lub w nielicznych modelach jest elekryczna pompka z wlacznikiem za sciana tylna kabiny
nie musisz odpalac silnika!
nie potrzebujesz powietrza!
tylko zaplon (kluczyk0 W POZYCJI RADIO ) i przelacznik na desce obok kolumny kierowniczej w pozycji on ---( JAK MASZ ELEKTRYCZNA POMPKE KTORA NIE DZIALA TO I TAK MOZESZ PRZECHYLIC KABINE RECZNIE )

czytam posta kilkakronie i odnosze wrazenie ze probujesz uruchomic przystawka skrzyni do hydrauliki .... nie wiem po kiego grzyba .... a jak chcesz to uruchomic awaryjnie (elektrozwor powinien byc na ramie obok akumulatorow razem z elektrozaworem blokady mostu zeby sprawdzic czy kable czy zawor zamien wtyczki i przlacz w pozycji on blokade mostu )
jak masz problem z elektrozaworem to po prostu poluz sie pod autem, odepnij przewod powietrzny od przystawki podepnij powietrze do przystawki (NIE WIECEJ NIZ 8.5 BAR) wskocz do kabiny NACISNIJ SPRZEGLO !!! I ODPAL DZIADA UWOLNIJ SPRZEGLO I hydraulika powinna dzialac , przypominam to jest hydraulika np HDS czy jakiegos innego osprzetu A NIE KABINY...

jak cos zle zrozumialem napisz dokladniej najlepiej z nr VIN zebym sprawdzil specyfikacje

a jak utkniesz to zadzwon Tomasz +447928131963

pozdrowienia

Ostatnio zmieniony 22 kwie 2011, 22:50 przez tszpak, łącznie zmieniany 2 razy.

Post Wysłano: 22 kwie 2011, 22:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ja wiem ze ręcznie i nie musze odpalać. Mi chodziło o przystawke odbioru mocy aby podnieść balko (Lohra) i podnieść kabine. mam problem bo nie mogę włączyć pompy.

Post Wysłano: 22 kwie 2011, 22:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Ja wiem ze ręcznie i nie musze odpalać. Mi chodziło o przystawke odbioru mocy aby podnieść balko (Lohra) i podnieść kabine. mam problem bo nie mogę włączyć pompy.
wszystko teraz jasne
balkon tez ma opcja podnoszenia recznego !!!! zaleznie od typu powinienes miec waska pompke z dzwignia pod spodem po prawej stronie od dzwigni "automatyki" mala dzwignia zaworu obrot 1/4 w lewo i pompujesz
a co automatyki to sa zabezpieczenia musisz miec otwary grill i zamkniete drzwi i hamulec reczny innaczej balkonu nie przechylisz

Ostatnio zmieniony 22 kwie 2011, 22:57 przez tszpak, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 22 kwie 2011, 22:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
zaleznie od typu powinienes miec waska pompke z dzwignia pod spodem po prawej stronie od dzwigni "automatyki" mala dzwignia zaworu obrot 1/4 w lewo i pompujesz
Nie każda ma w tym miejscu zabudowa eurolohr ma pompke na pierwszym słupie za kabina i niema tam zaworu.

Nie które mają. nie które nie ten akurat niema. Jak by byl to bym dzisiaj nie naginał za konin na darmo żeby sie przejechać.
Cytuj:
a co automatyki to sa zabezpieczenia musisz miec otwary grill i zamkniete drzwi i hamulec reczny innaczej balkonu nie przechylisz
Z tym też sie nie zgodzę bo zabudowa ma tyle wspólnego do podnoszenia kabiny co przyczepa.

Post Wysłano: 22 kwie 2011, 23:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Obrazek

tak wygladaja elektrozawory i przykladowe umieszczenie zebys wiedzal czego szukac zamien wtyczki i sprobuj przez wlacznik blokady mostu
powietrza nabij do min 12 bar i podnies zawieszenie bo bedziesz mial strasznie ciasno wejsc pod spod (dobrze zebys mial kogos ze soba dosc niebezpieczna impreza chyba ze podjedziesz na podjazd lub podniesiesz na koziolki

Obrazek

Ostatnio zmieniony 23 kwie 2011, 15:50 przez tszpak, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 22 kwie 2011, 23:11
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

sprawdz najpierw czy przystawka zaskakuje i czy pompa dziala i daje cisnienie do zaworu powrotnego, jak tak to sprawdz zabezpieczenia rozdzielacza
zabezpieczenia sa po to zebys przez przypadek nie uszkodzil dachu o balkon ,a na grilu (u mnie we wszyskich transporterach) rama ze stopniami do wchodzenia na balkon i to musisz miec otwarte innaczej elektryka nie dziala do hydrauliki poza tym na zawiasach balkonu sa czujniki odcinajace cisnienie hydrauliczne (elektrycze lub powietrzne sprawdz czy ok) a na rozdzielaczu czerwony guzik AWARYJNY
Cytuj:
Cytuj:
zaleznie od typu powinienes miec waska pompke z dzwignia pod spodem po prawej stronie od dzwigni "automatyki" mala dzwignia zaworu obrot 1/4 w lewo i pompujesz
Nie każda ma w tym miejscu zabudowa eurolohr ma pompke na pierwszym słupie za kabina i niema tam zaworu.

Nie które mają. nie które nie ten akurat niema. Jak by byl to bym dzisiaj nie naginał za konin na darmo żeby sie przejechać.
Cytuj:
Z tym też sie nie zgodzę bo zabudowa ma tyle wspólnego do podnoszenia kabiny co przyczepa.

Post Wysłano: 23 kwie 2011, 0:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Te dwa schematy drukuje i numer zapisuje będę dzwonił jak bym potrzebował porady.

Post Wysłano: 23 kwie 2011, 15:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Obrazek

sprawdz w jakiej pozycji masz ten zawor ( 3 pozycje gora hydraulika ciagnika m in.balkon poziom stop dol hydraulika przyczepa UWAGA U CIEBIE MOZE BYC ZAMONTOWANY W INNYM MIEJSCU NP NA RAMIE ZASADA DZIALANIA TAKA SAMA), sprawdz czerwony guzik i pierwsza dzwignia po lewej czarna powinna opuszczac i podnosic balkon

Obrazek
tak wyglada czujnik zblizeniowy grila

Obrazek

a tak czujniki bezpieczenstwa podlaczone do czerwonego guzika

system moze sie nieznacznie roznic zdjecia sa z modelu 2011
Obrazek

Obrazek
automatyczny zawor rozdzielajacy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek