Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 25 kwie 2011, 6:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5369477
Samochód: Czrerwony

Witam, pewnie gdzieś było o tym już pisane, ale jakoś niemoge znaleść :D

W pazdzierniku kończe 21 lat, gdybym teraz zrobił kw przyspieszoną mógłbym jezdzić pojazdem o dmc 7,5 tony? Czy kw przyspieszona jest tylko dla osób które skończyły 21 lat?

Post Wysłano: 25 kwie 2011, 9:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: Volvo

Kwalifikacja wstępna przyspieszona dotyczy kandydatów na kierowców, którzy zamierzają podjąć pracę na stanowisku kierowcy w zakresie kat. C lub C+E prawa jazdy po ukończeniu 21 roku życia

Pozdrawiam.

Post Wysłano: 25 kwie 2011, 9:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6760669

albo zaczekaj do października i po 21. urodzinach zrób kw przyspieszoną, albo zrób teraz pełną - w obu przypadkach będziesz mógł jeździć potem wszystkim (powyżej 7,5t)

Post Wysłano: 25 kwie 2011, 12:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

dzienki za odpowiedz :D utwierdziłeś mnie w moich przypuszczeniach , no ja wiem ze najlepjej bylo by zrobic teraz pełną kw jak wiadomo problem to kasa.Z przyspieszona do 3 kafli bym sie wyrobil, tylko znowu roboty na autka do 7,5 dmc jest mało. :/

Post Wysłano: 25 kwie 2011, 15:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ale wydaje mi się że coś mieszasz kolego, co za różnica czy pełna czy przyśpieszona ? na tej i na tej możesz jeździć powyżej 7,5dmc ,bo to jest to samo tyle że aby zrobić przyśpieszoną musisz mieć ukończone 21 lat.. tonażowo ogranicza Cię tylko kat. prawa jazdy, jeśli masz C1 to do 7,5t..

Pozdrawiam.

Post Wysłano: 25 kwie 2011, 16:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

tak na tej i na tej moge jezdzic pow 7,5dmc , ale jesli skoncze 21 lat. Gdy niebede miec skonczonych 21 lat i zrobie kw przyspieszona mam ograniczenia do 7,5dmc. tak na necie wyczytalem, ale założem ten temat, bo chciałem się upewnić :)

Pozdro i mokrego dyngusa :lol:

Post Wysłano: 25 kwie 2011, 16:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ojj to coś źle wyczytałeś, aby przystąpić do KW przyśpieszonej, musisz mieć ukończone 21 lat o tym mówi art. 39a, który ten wiek określa. A osoby, które nie spełniają tych warunków są zobligowane do odbycia kursu kwalifikacji wstępnej w pełnym zakresie godzinowym (tj.280 godz). Ograniczenia tonażowe reguluje kat. prawo jazdy, jak już wyżej napisałem.

Pozdrawiam.

Post Wysłano: 25 kwie 2011, 16:59

Rób teraz przyśpieszoną jeżeli masz kase. Po 21 już nie masz ograniczeń a przed 21 i tak możesz jeździć powyżej 7,5t bo 9/10 kontrolujących nie wie w ogóle o co w tym chodzi a ta jedna osoba która się może przyczepić, może co najwyżej dać Ci upomnienie. Ustawy dziurawe jak ser szwajcarski.

Post Wysłano: 25 kwie 2011, 17:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

to na necie znalazem

http://kwalifikacja-wstepna.pl/kwalifik ... eszona.php

Kwalifikacja wstępna przyspieszona to najlepsze rozwiązanie dla osób, które ukończyły:

* 21 lat w przypadku kat. C i C+E
* 23 lata w przypadku kat. D i D+E

gdyż nie podlegają ze względu na wiek żadnym ograniczeniom.

Osoby młodsze także mogą skończyć kwalifikację wstępną przyspieszoną ale do czasu ukończenia stosownego wieku (21 lat dla kat. C i C+E oraz 23 lata dla kat. D i D+E) będą podlegały następującym ograniczeniom:

* Ukończenie jedynie kwalifikacji przyspieszonej przez osobę mającą kat. C lub C+E i która nie skończyła 21 lat oznacza ograniczenie wyłącznie do tych pojazdów, do prowadzenia których wymagane jest prawo jazdy kat. C1 lub C1+E, czyli w przypadku C1 – pojazdów samochodowych (z wyjątkiem autobusu) o DMC do 7,5 ton a w przypadku C1+E - zespołem pojazdów o DMC do 12 ton, składającym się z pojazdu ciągnącego o DMC do 3,5 ton i przyczepy o DMC nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego

Ostatnio zmieniony 25 kwie 2011, 17:29 przez Greg, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 25 kwie 2011, 17:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Partner 1.6 HDI, MB Coupe 3.0 24V

Nie ma szans, ja czekam jeszcze 3 dni żeby zacząć KWP (do 21 urodzin).

Post Wysłano: 25 kwie 2011, 17:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Trzeba bedzie chyba do ITD napisać, albo do ministerstwa :D :D :D :D :D :D :D

Post Wysłano: 25 kwie 2011, 18:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Hmm a ja myślałem że tego zapisu już nie ma, o ile jest nadal, no to musisz się zastanowić jak Ci wygodniej, być może do czasu ukończenia 21 lat, znajdziesz jakąś pracę, raczej kolegi Jumasa radził bym nie słuchać, bo jeśli Cie złapią to będzie to potraktowane jako jazda bez uprawnień, a jak nie daj boże się coś wydarzy to konsekwencje mogą być znacznie większe.

Pozdrawiam.

Post Wysłano: 25 kwie 2011, 18:11

Ja nikogo do łamania prawa nie namawiam ale jeżeli ma możliwość podjęcia pracy przed 21 powyżej 7,5t to może to zrobić. Znam kilku kolesi jeżdżacych z przyśpieszoną przed 21 rokiem życia i żadnego z nich, nawet przy kontroli o wiek nigdy nie pytano.

Post Wysłano: 25 kwie 2011, 18:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jednym się udaje innym nie.. tak samo ktoś może pędzić jak wariat i nic się nie stanie, a drugi kogoś zabije.. nie ma co tak na to patrzeć że inni jeżdżą. A niech się się zdarzy jakieś zdarzenie drogowe i to wszystko wyjdzie na jaw i wtedy można mieć wielki problem.

Pozdrawiam.

Post Wysłano: 25 kwie 2011, 20:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Partner 1.6 HDI, MB Coupe 3.0 24V

Tak jak kolega wyżej prawi, całe życie panowie macie przed sobą, szkoda by było to zmarnować. Ja osobiście wolałem odczekać swoje i zacznę jeździć mając 21 lat, przez swoje życie zdążę się jeszcze napracować.

Post Wysłano: 26 kwie 2011, 11:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dokładnie jednemu się uda , drugiemu może już nie. Kolego Jumas nawet jak policja cię łapie proszą o dowód a w nim data urodzenia przecież widnieje :D Decyzje już mam podjętą zrobie przyspieszoną, a może uda sie znalesc jakąś prace do 7,5 dmc.Jesli zaś nic nieznajde to się wielka krzywda niestanie poczekam pare miesięcy i tonaż się szeroko otworzy :D :D :D :D :D :D

Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]