Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 18 maja 2011, 15:02

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: 2462ZCM5

rok temu robiłem prawo jazdy kat C i zdałem przed pójściem na kurs byłem u lekarze który mi dał orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do kierowania pojazdami od kat A po D+E po prostu wszystko razem z tramwajami i traktorem zapłaciłem za to 150pln i aktualnie teraz chciałem sobie pójść na prawko kat D i pani w osk kazała przynieś ksero prawka mojego obecnego i orzeczenie lek tzn, ze mam znów isc do lekarza po tą kartkę? czy co? i znów mam płacić?
może mi ktoś wyjaśnić
a jak bym chciał isc na kat C+E to znów to samo kółko sie zamyka

pozdr

Ostatnio zmieniony 23 maja 2011, 11:03 przez Danio, łącznie zmieniany 1 raz.
Ortografia się kłania!!

Post Wysłano: 18 maja 2011, 15:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: honda city

Hej!
Nie musisz odwiedzać znowu lekarza. Jeżeli masz rzeczywiście na poprzednim orzeczeniu wszystkie kategorie to wystarczy tylko iść do wydziału komunikacji i poprosić o odpis (ksero) z poprzednich badań.
Zapłacisz parę złotych i będziesz miał. Ja tak robiłem jak zapisywałem się na C+E. Miałem ważne orzeczenie więc szkoda było znowu kasę wykładać.

Post Wysłano: 18 maja 2011, 15:14

Użytkownik

Użytkownik

co tz wazne? jak dlugo jest wazne?

Post Wysłano: 18 maja 2011, 15:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Tzn. że na orzeczeniu lekarz powinien Ci napisać termin ważności. Może być np 5 lat, 10 lat albo bezterminowo.
Oczywiście to tylko do rozpoczęcia kursu, bo wiadomo, że w przypadku pracy, będziesz musiał robić badania kierowców w poradni medycyny pracy

Post Wysłano: 18 maja 2011, 15:25

Użytkownik

Użytkownik

bezterminowo mam

wade wzroku mam wiec jesli zrobie sobie prawka wszyskie to moze nagle wyjsc ze kw nie dostane albo ze mnie nie przyjma do roboty?

Post Wysłano: 18 maja 2011, 15:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

niestety może być tak jak piszesz. To że masz bezterminowe orzeczenie to jedno, a druga sprawa to badania wstępne i później okresowe dla kierowców.
To że masz wadę wzroku od razu nie dyskwalifikuje Cię do pracy jako kierowca. Wszystko zależy pewnie od tego jak dużą masz wadę i co to za wada. Niestety nie jestem lekarzem :wink: i nie mogę Ci konkretnie odpowiedzieć. (Moja żona pracuje w tej branży i wiem że czasami kierowcy nie przechodzą badań, a czasami mimo okularów bez problemu dostają orzeczenie o zdolności do pracy jako kierowca).
Chyba nie jesteś samobójcą :D więc lepiej dowiedzieć się wcześniej, że wada nie pozwala na pracę jako kierowca niż coś kombinować a potem różnie może być....

Post Wysłano: 18 maja 2011, 15:35

Użytkownik

Użytkownik

mam obecnie na obu oczach -1d a mam 21 lat

Post Wysłano: 18 maja 2011, 15:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie jestem lekarzem tylko kierowcą więc nie mogę Ci nic powiedzieć czy z taką wadą przejdziesz badania bo po prostu się nie znam na tym.
Ewentualnie mogę poprosić żonę żeby zapytała lekarza medycyny pracy u siebie w przychodni czy taka wada dyskwalifikuje. Badanie wzroku to tylko jedna rzecz a dochodzą jeszcze badania u innych lekarzy
(np. laryngolog, psychotesty, badanie poziomu cukru, ciśnienie )
Nie przejmuj się i bądź dobrej myśli. Czasami nie taki diabeł straszny jak go malują

Post Wysłano: 18 maja 2011, 16:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5369477
Samochód: Czrerwony

kolego ja nosze okulary , i mam na jedno oko -3, na i psychotesty zdalem bez problemu. co do ozeczenia lekerskiego, to tak jak w mim przypadku bedzie cie to kosztowac zrobienie ksera i potwierdzenie zgodnosci z orginalem w starostwie okolo 5zł :D

Post Wysłano: 18 maja 2011, 16:54

Użytkownik

Użytkownik

aha to rafal33 zapytaj żone

-1d to chyba nie wiele, jeszcze okularów sobie nie wyrobilem bo okulistka kazala sobie zrobic dopiero jakbym zaczął jezdzic zawodowo

Post Wysłano: 18 maja 2011, 17:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Słuchaj, pytałem żony i potwierdziła to co kolega napisał wyżej. Nie powinno być żadnego problemu z uzyskaniem zdolności na badaniach przy -1. Jedynie lekarz może wpisać Ci że masz jeździć w okularach

Post Wysłano: 18 maja 2011, 17:54

Użytkownik

Użytkownik

dziękuję Ci rafal33

Post Wysłano: 23 maja 2011, 8:01

Użytkownik

Użytkownik

jeszcze jakbyś mógl sie spytac to czy jest jakas granica? np -1D to problemu niema a przy -2? -3? -5? -10D? bo przeciez wiadomo ze jak np w wieku 21lat mam -1d to w wieku 30, 40, 50, 60 wada pewnie sie powiekszy
wiec jesli bede nosil okulary to nawet przy duzej wadzie moge wykonywać zawód kierowcy?

Post Wysłano: 14 cze 2011, 14:50

Użytkownik

Użytkownik

Panowie jak sie nie wie do konca to sie nie pisze w temacie
wlasnie tak nie jest jak piszecie
ja robilem sobie badanie lek przed zapisywaniem sie na kurs kat c i zaplacilem za nie 150pln i mialem wpisane bezterminowo i na wszystkie kat A, B, B+E, C, C+E, D, D+E, tramwaje, wózki widłowe i jeszcze tam cos i BEZTERMINOWE, zrobilem kurs kat C zdalem egzamin i po pół roku zachciało mi się C+E robic bo kase zarobiłem no i nie wystarczy ksero tylko trzeba znów dac 150pln i od nowa robic badanie bo podobno ta karteczka jest ważna tylko przez 3 miesiące od wystawienia jej przez lekarza
i co Wy na to?
jakos nie uśmiecha mi sie znów płacic tyle kasy zabadanie, na cholere mi te wszystkie kat? przeciez nikt nie zrobi ich wszystkich w przeciagu 3 miesiący od wystawienia tej karteczki

Post Wysłano: 14 cze 2011, 17:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

co ty pitolisz ze jest wazna tylko 3 miesiace, ja w 2010 zdawalem c , teraz od maja zacz, robic c+e i musialem tylko zrobic ksero badan w starostwie i dac 5 zl za zgodnosc za potwierdzeniem orginalu i to wszystko.!!!!

Post Wysłano: 14 cze 2011, 18:08

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
co ty pitolisz ze jest wazna tylko 3 miesiace, ja w 2010 zdawalem c , teraz od maja zacz, robic c+e i musialem tylko zrobic ksero badan w starostwie i dac 5 zl za zgodnosc za potwierdzeniem orginalu i to wszystko.!!!!
no to wszyscy mi mówią ze jest wazna ta kartka 3 miesiące od jej wypisania i ze musze od nowa zrobic wszystkie badania i zaplacic 150zł zeby ją dostać i zapisac sie na kurs
to nawet jakbym dostal tą kartkę teraz i po 3 miesiącach chcialbym sie zapisac to by mnie nie zapisali :shock: ja tez tak myslalem tak jak Ty i sie nieźle wkurzyłem :/

Post Wysłano: 14 cze 2011, 19:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

powiem ci tak, smigaj jutro do starostwa popros w tym dziale co odbierales prawko ze chcesz zrobic ksero badan lekarskich , zrobia ci ksero, potwierdza z godnosc i badania beda wazne , moi koledzy tak zrobili, i normalnie mieli wazne zdali c+e i bylo cacy, ja tez tak zrobilem skserowalem badania i git.

Post Wysłano: 14 cze 2011, 19:09

Użytkownik

Użytkownik

i one są nadal ważne do kat A, D, i tramwajów i wózków widlowych?
zaznaczone mialem wszystkie kat i bezterminowo

Post Wysłano: 14 cze 2011, 19:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

ta wazne sa wazne to co ci doktorek wpisal, na te kategorie!

Post Wysłano: 15 cze 2011, 7:41

Użytkownik

Użytkownik

dzwoniłem do lekarza i on sam mówił ze trzeba od nowa robic te badania bo wazne tylko 3 miechy