Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 18 maja 2011, 21:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6150050
Samochód: zielony

Cytuj:
Te przepisy są jakoś strasznie pogmatwane... :roll:
Mam jeszcze takie pytanie, załóżmy, że jeżdżę wokół komina naczepą taczką, czy policja może skontrolować moje posiadanie, tudzież nieposiadanie KW. Mogą za to wlepić coś??
Pewnie. Dla Ciebie i tego kto Cię zatrudnia, a kwoty to są niemałe. W dodatku nagminne łamanie przepisów/recydywa kończy się dla przewoźnika utratą licencji.
Cytuj:
Czy jedynym uprawnionym organem do kontroli takich dokumentów jak Kwalifikacja Wstępna jest "nasz BAG"??
Na 100% Ci nie odpowiem, ale wydaje mi się że nie - każda służba mogąca kontrolować kierujących może chyba zrobić "kaszankę".
Cytuj:
Czy jest możliwość wytłumaczenia że wiozę sobie "żwyr" na potrzebę utwardzenia swojej posesji pożyczonym od kolegi samochodem??
Tak, istnieje teoretycznie taka możliwość, ale to nie działa na zasadzie wytłumaczenia "na gębę", tylko trzeba mieć kwit w ręce. Potrzebny jest dokument potwierdzający wynajem/wypożyczenie pojazdu, jak i dokument wskazujący Ciebie jako właściciela ładunku => w tym wypadku wystawiona na Ciebie imiennie faktura zakupu żwiru.

Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje

Post Wysłano: 18 maja 2011, 22:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dzięki kolego za odpowiedzi. :wink:

Czyli tak naprawdę nikt nie będzie sobie zawracał głowy ze mną i od razy powie dziękuje. Chyba, że naprawdę potrzebował by kierowcy, ale i tak by szukał "pewnego".

Post Wysłano: 19 maja 2011, 17:48

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: 2462ZCM5

niewiem gdzie ty mieszkasz ale u nas mając c+e i kw to ciezko znalesc prace kolo komina

Post Wysłano: 24 maja 2011, 19:14

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9460747
Samochód: SCANIA R620

Koledzy ja normalnie zgłupiałem tu jest temat że w przyszłym roku wchodzi ustawa że prawko C i CE można będzie robić od 24 lat viewtopic.php?f=47&t=31024 a koledzy wyżej piszą że to dopiero wchodzi od 2013 to jak to jest z tą ustawą proszę o wytłumaczenie bo nie wiem czy mam się śpieszyć z tym prawkiem czy nie :D .

Post Wysłano: 24 maja 2011, 19:57

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Renault Premium

C i C+E będzie od 21 lat, a D od 24 lat

Post Wysłano: 24 maja 2011, 20:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5369477
Samochód: Czrerwony

mozesz zrobic przyspieszona niemajac 21 lat. Jesli zrobisz kw przyspieszona niemajac 21lat to dopuki nieskonczys 21 roku zycia, beda obowiazywac cie ograniczenia tonazowe kat c 7,5 dmc, w przypadku zestrawu c+e masa zestawu 12dmc!!!

Ja niemam 21 i robie przyspieszona. :D

Post Wysłano: 24 maja 2011, 20:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7049820

Greg przeczytaj moją ripostę na ten temat w innym topicu (o tonażu) i mi wytłumacz :P

Post Wysłano: 24 maja 2011, 23:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Ja niemam 21 i robie przyspieszona. :D
Kolego ile za to płaciłeś:?:

Rozumiem, że jeżeli chodzi o te nowe przepisy C+E będzie można robić tylko jeżeli ma się co najmniej 21 lat, nie tak jak teraz, od 18 :?:

Post Wysłano: 24 maja 2011, 23:12

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Ludzie, GDZIE wy widzicie zapis, że prawo jazdy C czy C+E będzie można robić od 21 lat? Nigdzie nie ma czegoś takiego!

Art. 8 ustawy o kierujących pojazdami (tej, która wchodzi w przyszłym roku) mówi
Cytuj:
Art. 8. Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi:
(...)
6) 21 lat - dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii C, C+E. D1 i D1+E, z zastrzeżeniem ust. 2 pkt 1, ust. 3 pkt 2 oraz art. 9;
No to czytamy art. 9:
Cytuj:
Art. 9. 1. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną określoną w przepisach rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii:
1) C i C+E wynosi 18 lat;
2) D i D+E wynosi 21 lat.
Jeśli więc skończycie kwalifikację wstępną ("pełną", 280 godzin), będziecie mogli zawodowo kierować pojazdem, do prowadzenie którego wymagana jest kat. C lub C+E, już od 18 roku życia. Jeśli skończycie przyspieszoną, to do 21 roku będą was obowiązywały te ograniczenia tonażowe.

Nie ma tu natomiast ani słowa na temat tego, że nie można zacząć kursu w wieku 18 lat. Jak najbardziej będzie można, tylko żeby móc pracować, trzeba skończyć kwalifikację wstępną.

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Post Wysłano: 25 maja 2011, 0:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Kurs można skończyć. Ale uprawnienia to zdanie egzaminu.

Post Wysłano: 25 maja 2011, 9:31

Użytkownik

Użytkownik

Przeczytałeś artykuł 9?

Gdyby dopiero od 21 roku życia można było pójść na kurs lub zdać egzamin, to jakim cudem byłoby możliwe, kierowanie od 18 roku życia po skończeniu kwalifikacji wstępnej?

Wyczytujecie coś, czego w ustawie nie ma!

Post Wysłano: 25 maja 2011, 12:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5369477
Samochód: Czrerwony

Ja za kw :) przyspiesz. płaciłem 2900zł.

Post Wysłano: 25 maja 2011, 13:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Teraz wlap rozumiem. Ale nie wiem w jaki sposób organy ścigania sprawdzą u załóżmy 19 latka, czy on przebył pełną czy przyspieszoną. Przecież KW bez ograniczeń to kod 95 w prawku. Czy z ograniczeniem będzie wpis kw np. 94 ?

Post Wysłano: 25 maja 2011, 17:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Ja za kw :) przyspiesz. płaciłem 2900zł.
Dzięki za odp.
Czyli jednym słowem zapłaciłeś tyle co za normalną i do tego połowę godzin mniej.

Post Wysłano: 25 maja 2011, 23:17

Użytkownik

Użytkownik

Organy ścigania nie muszą tego sprawdzać, bo wiedzą, że aby uzyskać ten wpis "95", musiałeś iść z dokumentami do wydziału komunikacji i to on skonfrontował rodzaj ukończonego szkolenia z wiekiem. Poza tym to też obowiązek pracodawcy, któremu nie wolno zatrudnić osoby bez odpowiednich uprawnień.

Post Wysłano: 22 cze 2011, 18:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Cytuj:
Wydaje mi się że tak, w sumie jestem w podobnej sytuacji, bo w 2012 roku będę miał 22 lata i kat D zrobioną w tym roku. A jak wiadomo prawko od 2012 na kat. D będzie można robić od 24lat.

Niech ktoś się wypowie w tej kwestii. Kolega w 2012 będzie miał 22 lata, jeżeli zrobi KW 280h będzie mógł normalnie pracować jako kierowca autobusu.
Nie obowiązuje go fakt wejścia w życia ustawy o kat.D która ma być w 2012 roku od 24 lat???

Post Wysłano: 22 cze 2011, 19:33

Użytkownik

Użytkownik

Ahoj!
Z nowej ustawy, wchodzącej w życie w przyszłym roku:
Cytuj:
Art. 9.

1. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną określoną w przepisach rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii:

1) C i C+E wynosi 18 lat;

2) D i D+E wynosi 21 lat.

2. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną przyspieszoną, określoną w przepisach rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii D i D+E wynosi:

1) 23 lata lub

2) 21 lat, z tym że taka osoba może kierować wyłącznie pojazdami wykonującymi regularne przewozy osób na liniach komunikacyjnych w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym na trasie nieprzekraczającej 50 km.
Borys

Post Wysłano: 23 cze 2011, 7:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Partner 1.6 HDI, MB Coupe 3.0 24V

A jeśli mając 21 lat uzyskałem teraz prawo jazdy C,D,E i zrobiłem KWP na C, oraz zrobię KW Uzupełniającą 70h na D, coś mi to da ? Będę mógł jeździć np. w komunikacji miejskiej ? Wydawało mi się, że będzie mnie ograniczać rozmiar autobusu do 23 lat; D1 i ograniczenie 50 km, w zacytowanej ustawie jest tylko o ograniczeniu kilometrowym. Zagmatwane te przepisy niemiłosiernie..

Post Wysłano: 23 cze 2011, 8:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Scania R420

Cytuj:
Organy ścigania nie muszą tego sprawdzać, bo wiedzą, że aby uzyskać ten wpis "95", musiałeś iść z dokumentami do wydziału komunikacji i to on skonfrontował rodzaj ukończonego szkolenia z wiekiem. Poza tym to też obowiązek pracodawcy, któremu nie wolno zatrudnić osoby bez odpowiednich uprawnień.
Dokładnie tak jak kolega napisał. Aby uzyskać ten wpis w prawie jazdy musisz iść z dokumentami do wydziału komunikacji. po zdanym egzaminie dostajesz świadectwo kwalifikacji zawodowej i tam masz zaznaczone co zdawałeś.W moim przypadku była to "Kwalifikacja Wstępna".w urzędzie wszystko spr i wysyłają do Warszawy o wydanie dokumentu.A Jeśli nie masz 21 lat a odbyłeś KWP to wpis 95 podbiją Ci w kolumnie C1.Tak na marginesie. Jak zdałem KW to dostałem ciekawą Książkę."Podręcznik Kierowcy Zawodowego OZPTD" . i W niej jest napisane :
Kierownik ośrodka szkolenia w terminie 21 dni od dnia wystawienia świadectwa kwalifikacji zawodowej,o którem mowa w ust1,przekazuje do centralnej ewidencji kierowców następujące dane:
Imię i Nazwisko
Datę i miejsce urodzenia
(...) itp.
także jak widać gdzieś w komputerach jesteśmy i to nie problem żeby spr kto co przebył a kto nie ;) Myślę ,że trochę pomogłem,Pozdrawiam Tomek !

Post Wysłano: 23 cze 2011, 9:30

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Renault Premium

Cytuj:
A Jeśli nie masz 21 lat a odbyłeś KWP to wpis 95 podbiją Ci w kolumnie C1
A jak skończę 21 to muszę prawko wymieniać?